Vuurwerk mag harder knallen

De eisen ten aanzien van consumentenvuurwerk zijn onverwacht versoepeld, zo meldt De Telegraaf vandaag. Zo mogen ratelbanden en vuurwerkpotten meer kruit bevatten; van maximaal 200 naar 500 gram. Hierdoor knallen ze niet alleen harder, maar met name de ratelbanden ook langer. Dat staat in de 'Regeling nadere eisen aan vuurwerk' die nog deze maand van kracht wordt.

De regels zijn soepeler geworden omdat er een andere methode om de herrie te meten wordt gehanteerd. ''De apparaten die voorheen werden gebruikt, bleken niet nauwkeurig. De nieuwe apparatuur is veel verfijnder. Als bijkomstigheid is gebleken dat er harder geknald kan worden voordat er gehoorbeschadiging optreedt. Overigens worden daarbij ruime marges in acht genomen. We zullen dus beslist niet de grenzen opzoeken van wat schadelijk is voor het gehoor'', aldus een woordvoerster van het ministerie van VROM in De Telegraaf.

De stichting Consument en Veiligheid zegt dat het zwaardere vuurwerk kan leiden tot meer ongevallen en een toename van het aantal klachten wegens geluidsoverlast. Aan de andere kant is zo dat de jeugd mogelijk geen illegaal - veel zwaarder - vuurwerk meer aanschaft, aldus de stichting.