Wilders kan extra beveiliging niet betalen

De verkiezingscampagne van Geert Wilders dreigt op een laag pitje komen te staan. De voorman van de Partij voor de Vrijheid (PvdV) is door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) geadviseerd om extra beveiligingsmaatregelen te nemen. Nu blijkt dat hij die extra kosten zelf moet dragen.

Een avond beveiliging (inclusief detectiepoortjes en personeel) kost zo'n 1.000 euro. Met plusminus vijftig campagne-avonden komt dit neer op totaal 50.000 euro. ''Dat is voor ons niet te doen'', zei Wilders woensdag. ''Onze kas is klein, en we krijgen geen subsidie. Op deze manier kunnen wij geen campagne voeren. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?''

De persoonlijke beveiligers van Wilders worden wel door de overheid betaald. Wilders wil zo snel mogelijk met Justitie-minister Donner of de Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijding (NCTb) spreken over een oplossing. Een woordvoerder van de NCTb heeft eerder aangegeven dat organisaties zelf verantwoordelijk zijn voor de interne beveiliging en dus zelf moeten opdraaien voor beveiligingskosten die niet persoonsgebonden zijn.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.