Oud-president Carter hekelt Tony Blair

De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter heeft weinig goede woorden over voor de Britse premier Tony Blair. De regeringsleider is veel te ''meegaand en onderdanig'' naar president Bush toe, verklaarde de oud-president in een vraaggesprek met The Sunday Telegraph.

''Ik ben verrast en extreem teleurgesteld door het gedrag van Tony Blair. Ik denk dat de premier meer dan ieder ander persoon in de wereld een matigende invloed op Washington had kunnen hebben, en hij heeft dat niet benut'', aldus de 81-jarige oud-president.

Carter zegt het te betreuren dat Blair geen matigende invloed heeft uitgeoefend op president Bush in maart 2003 toen die de beslissing nam Irak binnen te vallen. De inval heeft de oorlog tegen het terrorisme ernstig ondergraven.

''We zitten nu met een situatie waarin Amerika overzee zo onpopulair is dat zelfs in landen als Egypte en Jordanië minder dan vijf procent van de mensen achter ons staat. Het is een schandelijke en armetierige stand van zaken en ik houd de Britse premier er in belangrijke mate voor verantwoordelijk omdat hij zo meegaand en onderdanig is.''