'Gevangenissen krijgen onder spanning staand hek'

Icoon Justitie Een groot deel van de Nederlandse gevangenissen krijgt hekken die onder spanning staan. Door een soort schrikdraad om de luchtplaatsen te spannen, moet ontsnappen onmogelijk worden. Dat blijkt volgens het Eindhovens Dagblad uit een vertrouwelijk stuk van het ministerie van Justitie.

Het ministerie wil de plannen nog niet letterlijk toegeven, maar erkent wel dat er gezocht wordt naar technische hulpmiddelen in het gevangeniswezen. "Dat kunnen bewakingscamera's zijn, maar ook een stroomvoerende draad", aldus een woordvoerder. "We zien daarin een toegevoegde waarde bij de beveiliging van penitentiaire inrichtingen."

Het plan kan overigens nog niet rekenen op bijval uit alle hoeken. J. van den Brand, van de vereniging van gevangenisdirecteuren, begrijpt bijvoorbeeld het nut van het plan totaal niet. "Zouden ze echt zo gek zijn? Ik kan niet bedenken wat dit bijdraagt aan de veiligheid."

Veramerikanisering
In de Verenigde Staten is het al langere tijd gebruikelijk om onder spanning staande hekken om gevangenissen heen te plaatsen. Soms staat er genoeg spanning en stroom op de hekken om een mens te kunnen doden.

Volgens Henk Aalbers, voorzitter van de Bond voor Personeel van Straf- en Aanverwante Gestichten (BPSAG), past het plan dan ook binnen de veramerikanisering van de Nederlandse gevangenissen. "Justitie verzint de raarste plannen. Het gevangeniswezen wordt steeds minder een mensenbedrijf. Terwijl alleen mensen gedetineerden succesvol kunnen voorbereiden op terugkeer in de samenleving."

Met dank aan Boilingpoints voor de submit.