BBC maakt adoptieshow

Icoon TelevisieDe Britse zender BBC werkt aan een realityshow waarin drie bekende landgenoten worden gevolgd tijdens de adoptieprocedure voor een kind. Volgens de Britse krant The Mirror willen de programmamakers drie soorten celebrities voor deze serie strikken: een homoseksueel, een alleenstaande moeder en een zwarte of Aziatische man of vrouw. Het programma, dat de naam Family Wanted meekrijgt, zal volgend jaar worden uitgezonden.

De BBC ziet het programma als een mooie gelegenheid om het onderwerp adoptie positief onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Het zou volgens de zender uitgesloten zijn dat iemand tijdens het programma een kind adopteert. "We gaan alleen in zee met bekendheden die oprecht voorstander zijn van adoptie en die de intentie hebben om op die manier ouders te worden. In het programma zal alleen de keuring van de kandidaten te zien zijn", aldus een woordvoerder van de BBC.

Een door de BBC benaderd adoptiebureau wou niets van het idee weten. "De BBC zei dat ze het geweldig zouden vinden als een celebrity een kind zou adopteren. We hebben ze afgewimpeld. Het lijkt ons erg ontoepasselijk om iets dat zo gevoelig ligt als adoptie op deze manier in beeld te brengen", aldus een medewerker van het adoptiebureau. De televisiewaakhond Media Watch heeft het idee als "fout" bestempeld.