'Leugendetector voor Britse fraudeurs'

Icoon MisdaadDe leugendetector moet hťt nieuwe middel worden om uitkeringsfraude in Groot-BrittanniŽ aan te kunnen pakken. De Britse krant The Independent meldt dat binnenkort de eerste proeven zullen plaats vinden met geavanceerde technologie van Amerikaanse en IsraŽlische makelij. De leugendetectie zal plaatsvinden door middel van een stemanalyse.

Fraude met uikeringen kost de Britse belastingbetaler jaarlijks een slordige 3 miljard pond (ongeveer 4,5 miljard euro). De regering wil dit bedrag nu flink omlaag gaan brengen. Ambtenaren hebben reeds gesproken met verzekeringsmaatschappijen, die de technologie al langer gebruiken om oplichters op te sporen.

De stemanalyse zal onder andere worden ingezet om mensen die ten onrechte claimen een alleenstaande ouder te zijn op te sporen. Ook mensen die een werkloosheidsuitkering ontvangen, maar ondertussen bijvoorbeeld zwart werken moeten worden gepakt met de nieuwe techniek.

De gebruikte methode om de waarheid van iemands verhaal te testen is gebaseerd op het feit dat mensen op een hogere toon gaan praten als ze liegen. De nieuwe techniek zou precies genoeg zijn om het verschil in toonfrequentie te meten. Ook worden zaken als aarzeling, stress en andere zaken die aangeven dat iemand niet op zijn gemak is getest. Het totaalbeeld moet vervolgens duidelijk maken of iemand liegt of niet.


Een draagbare versie van het apparaat wordt al enige tijd als gadget verkocht