Geen tsunami na zware aardbeving Tonga

Icoon Ramp Tonga is aan het eind van de middag opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 8.0 op de schaal van Richter. Het is nog onbekend of er veel schade is aangericht, maar er is wel direct een waarschuwing voor een tsunami afgegeven. De waarschuwing geldt voor Tonga, Fiji, Nieuw-Zeeland, Samoa en Hawaii.

De beving vond ongeveer 155 kilometer ten zuiden van het eilandje Neiafu plaats, en kon tot in Nieuw-Zeeland gevoeld worden. Volgens het Japanse persbureau Kyodo hebben ook Japanse seismologen voor een tsunami gewaarschuwd, maar wordt er nog onderzocht of er enig effect voor Japan kan zijn.

Of er ook echt een tsunami zal ontstaan is nog onbekend; de aardbeving is er sterk genoeg voor, maar het ontstaan van een tsunami hangt ook af van een heleboel andere omstandigheden.

Als er echt een tsunami ontstaan is, kan deze overigens vanaf 19.00 uur Nederlandse tijd al op verschillende plaatsen aan land komen. Tot dusverre is er nog niets gemeld.

Update 20.09 uur
De tsunami-waarschuwing is inmiddels alweer ingetrokken. Er is geen gevaarlijke tsunami geconstateerd. Wel werd er volgens CNN een mini-tsunami waargenomen, waarbij de zee zo'n 40 centimeter omhoog kwam.

Met dank aan Anlock_Distronix, Trance_X, Roel_Jewel en i2Them2 voor de submit.