Pleidooi voor beleid levenslange celstraf

Willem AnkerDe bekende strafpleiter Willem Anker heeft gisteren tijdens een pleidooi in een rechtszaak gepleit voor het ontwikkelen van een beleid voor levenslang gestraften. Volgens Anker wordt het hoog tijd dat het ministerie van Justitie zo'n beleid gaat invoeren.

Er wordt steeds vaker levenslang opgelegd. De laatste tien jaar is het aantal levenslang gestraften vervijfvoudigd, van zes naar dertig. Levenslang betekent in Nederland ook echt levenslang. Alleen een gratieverzoek kan iemand op vrije voeten krijgen. Maar sinds 1945 is dat slechts twee keer gebeurd.

'Inhumaan'
Volgens Anker is levenslange celstraf ''inhumaan''. De raadsman vindt dat de naam van de veroordeelde ''wordt doorgekrast. Het is in feite een levend doodverklaring.'' Anker vindt ook dat er een toetsingsmogelijkheid voor levenslang gestraften moet worden ingevoerd, zoals die reeds in Engeland en Duitsland bestaat. ''Het verdient aanbeveling dat de wetgeving in Nederland wordt gewijzigd. In die zin dat na bijvoorbeeld vijftien jaren er een toetsing plaatsvindt door een onafhankelijke commissie of de penitentiaire kamer van het gerechtshof.''

Anker wil ook dat er speciale afdelingen voor levenslang gestraften worden gebouwd. ''Waar mensen met een tijdelijke gevangenisstraf perspectief op terugkeer in de samenleving hebben, ontbreekt het de levenslang gestraften aan iedere horizon. Activiteiten binnen de bajesmuren zijn in het algemeen gericht op een terugkeer in de samenleving'', aldus Anker.

30 jaar
Rechters zouden volgens Anker zéér terughoudend moeten zijn met het opleggen van levenslang. Alleen in ''extreme gevallen'' past levenslang, vindt de raadsman. Daarbij denkt hij aan in Nederland zeldzame zaken van seriemoord.

In Nederland wordt binnenkort overigens een nieuwe strafmaat ingevoerd: 30 jaar celstraf. Nu is 20 jaar de hoogst mogelijke tijdelijke celstraf. Omdat gevangenen na 2/3 van hun straf vrijkomen, komt dat neer op feitelijk 12 jaar en 8 maanden cel. Met 30 jaar zou dat uitkomen op 20 jaar effectief. Dit zou de leemte die nu aanwezig is tussen 20 jaar en levenslang, kunnen opvullen.

--
Lijst van tot levenslang veroordeelden in Nederland.