Wilders meest geciteerde politicus

AlgemeenTweede-Kamerlid Geert Wilders was in 2005 de meest geciteerde politicus, zo blijkt uit een onderzoek van het weekblad Intermediair. In 2004 was hij dat ook al. De Volkskrant citeerde het onafhankelijke Kamerlid afgelopen jaar 331 keer, het NRC Handelsblad 320 keer en het Parool 251 maal. De Telegraaf, Algemeen Dagblad en Trouw hebben relatief minder aandacht gegeven aan Wilders.

Intermediar besteed een uitgebreid artikel aan de vraag waarom Wilders zo vaak geciteerd wordt. Een aantal zijn er natuurlijk zelf wel te bedenken: hij wordt bedreigd, is bezig een nieuw partij op te richten en doet vaak 'prikkelende' uitspraken. Addie Schulte, parlementair verslaggever bij Het Parool, denkt dat ook de angst om iets over het hoofd te zien (zoals voor de opkomst van Fortuyn wel gebeurde) een rol speelt: ''Uit angst dit soort geluiden te negeren, drukken we ze nu dan maar elke dag af.''

Politicoloog Jos de Beus, prominent lid van de PvdA, vindt de aandacht voor Wilders eigenlijk prachtig. Vooral omdat de parlementariër, ondanks alle bedreigingen aan zijn adres, overeind gebleven is: ''Het is een goed teken dat hij, net als Hirsi Ali, niet uit de openbaarheid is verdwenen. Handen af van onze rot-Kamerleden!''

Bos
De meest geciteerde politicus na Wilders was afgelopen jaar PvdA-leider Wouter Bos. Op drie staat voormalig VVD-fractieleider Jozias van Aartsen. De rest van de top 10 luidt: Boris Dittrich, Ayaan Hirsi Ali, Maxime Verhagen, Femke Halsema, Bert Bakker, Hans van Baalen en Hilbrand Nawijn.

Intermediair onderzoekt jaarlijks hoe vaak de naam van een politicus in de media is voorgekomen. Volgens het blad blijkt uit eerdere scores dat parlementariërs die zich in hun eerste periode als Kamerlid onvoldoende profileren, een plek op de kandidatenlijst voor de volgende verkiezingen vaak wel op hun buik kunnen schrijven. Genoemd worden in de media lijkt dus wel een pré voor een Kamerlid.


Meest geciteerd


Met dank aan PIM4EVER voor de submit.