Katholieken woedend op South Park

In Nieuw-Zeeland heeft de katholieke kerk woedend gereageerd op het voornemen van tv-zender TV3 om binnenkort een aflevering van 'South Park' uit te zenden waarin Maria wordt bespot. In de gewraakte aflevering met de titel 'Bloody Mary', denken de inwoners van South Park dat ze met een groot wonder van doen hebben als een beeld van Maria van onderen blijkt te bloeden. De paus Benedictus XVI-variant van South Park helpt ze uit de droom door te stellen dat Maria gewoon ongesteld is.

Zeven Nieuw-Zeelandse bisschoppen vinden de uitzending zo weerzinwekkend dat ze alle rooms-katholieken hebben opgeroepen TV3 en al zijn adverteerders te boycotten. Zelfs minister-president Helen Clark deed een duit in het zakje: ''Ik heb het niet gezien, maar het klinkt misselijkmakend.''

TV3 zal de aflevering ondanks de protesten gewoon op de buis brengen. ''Mensen die erdoor beledigd kunnen worden, kunnen beter maar niet kijken'', aldus een woordvoerder. Begin deze maand bood de zender overigens wel zijn excuses aan moslims aan, na een uitzending waarin de welbekende Deense spotprenten waren vertoond.

In de Verenigde Staten, waar de South Park-aflevering al is uitgezonden, protesteerden eerder al conservatieve katholieken tegen de 'ongestelde' Maria.


'Bloody Mary', South Park