'Spotprenten al in oktober in krant MO'

AlgemeenDe omstreden Deense spotprenten over de islamitische profeet Mohammed blijken al in oktober te zijn gepubliceerd in een krant in nota bene het Midden-Oosten. De Egyptische krant Al-Faqr drukte de prenten af bij een artikel over de publicatie een maand eerder in de Deense krant Jyllands Posten. Geen moslim in het Midden-Oosten die er toen aanstoot aannam, zo schrijven twee Egyptische webloggers. Zij zetten scans van verschillende pagina's met de datum erbij, op het internet.

Het feit dat de internationale rel over de cartoons pas maanden later uitbrak, doet steeds meer mensen de overtuiging toe dat de rellen strak geregisseerd (georchestreerd) zijn door radicale moslims. In de landen waar het protest het gewelddadigst werd, speelden regimes, politieke partijen of fundamentalistische bewegingen bovendien een belangrijke rol. (Zie ook Rellen Iran grotendeels in scŤne gezet.


Egyptische krant; datum 17-10-2005. Het eerste nieuwsbericht over de Deense cartoons op FOK! was op 29-10-2005, waarna het tot eind januari stil bleef

-
Weblog met de scans uit Egyptische krant.