Groenhuijsen stopt column na berisping NOS

Charles GroenhuijsenCharles Groenhuijsen is voorlopig gestopt met zijn columns voor de website van Planet Internet. De reden hiervoor is een berisping voor Groenhuijsen van de NOS. De voormalige VS-correspondent is formeel namelijk nog in dienst bij de NOS en mag niet zonder toestemming voor derden werken.

Hoofdredacteur van het NOS-Journaal Hans Laroes zegt tegen Planet: "Ik heb Groenhuijsen niet opgedragen zijn werkzaamheden voor derden stop te zetten. Ik heb simpelweg geconstateerd dat hij een column zou gaan schrijven voor Planet en zag vervolgens inderdaad de eerste aflevering op de site staan. Ik heb hem daarover om opheldering gevraagd omdat dat niet met mij is overlegd en dat is wel de afspraak bij de NOS. Hij is tenslotte nog gewoon in dienst bij ons. (...) Je mag in principe wel bijklussen, maar voor freelance werk moet je gewoon even toestemming vragen aan de hoofdredactie. Dat heeft hij in deze opnieuw niet gedaan." Groenhuijsen zag zich na deze reprimande genoodzaakt om zijn columns even op te schorten.

Laroes weet niet of hij Groenhuijsen toestemming voor de columns zou hebben gegeven als hij wel om toestemming zou hebben gevraagd. De NOS en Groenhuijsen zijn momenteel verwikkeld in een rechtszaak vanwege het ontslag van de oud-correspondent. Dit nadat Groenhuijsen Laroes een mailtje stuurde waarin hij de hoofdredactie betitelde als de 'Schnabbel Gestapo'. Groenhuijsen eist 800.000 euro van zijn voormalige werkgever. De rechtbank doet uiterlijk 17 februari uitspraak in de zaak. Daarna mag Groenhuijsen "doen en laten wat hij wil", aldus Laroes.

In afwachting van de rechterlijke uitspraak zal het dus voorlopig blijven bij één column van de hand van Groenhuijsen op de website van Planet. Deze column, 'Maakt Amerika de wereld veiliger?', werd vorige week woensdag gepubliceerd en valt hier te lezen. Er kwamen gelijk veel reacties op het stuk van Groenhuijsen.