Koerden doodgeschoten in Turkije

In de Zuid-Turkse stad Mersin is gisteren bij botsingen tussen Koerdische demonstranten en de politie een betoger doodgeschoten. Een tweede demonstrant liep schotwonden op. Het is nog niet zeker of de schoten door de politie zijn gelost.

Afgelopen week schoot de Turkse politie in Yuksekova wel al drie Koerdische demonstranten dood. In Kucukcekmece, een voorstad van Istanbul, staken Koerdische demonstranten gisteren een gepantserde politieauto in brand. De politie arresteerde 12 betogers. Ze scandeerden leuzen ter ondersteuning van de veroordeelde Koerdische rebellenleider Abdullah Ícalan en sommigen droegen de verboden PKK-vlag met zich mee. In Silopi, in het zuidoosten van Turkije, gooiden Koerdische rebellen twee granaten naar een politiebureau. Niemand raakte gewond.

Paramilitaire politie
De onlusten tussen de Turkse politie en de Koerden heeft zijn oorzaak in een bomaanslag die op 9 november werd gepleegd in Sendimli in het zuidoosten van Turkije. Een veroordeelde Koerdische rebel was het doelwit van die aanslag, die zou zijn gepleegd door de paramilitaire politie. De rebel bleef ongedeerd, maar iemand anders kwam wel om door de explosie.

Voor de bomaanslag zijn inmiddels drie sergeanten van de paramilitaire politie en een PKK-informant in staat van beschuldiging gesteld. In het begin van de jaren '90 maakten paramilitaire troepen zich geregeld schuldig aan buitengerechtelijke executies van Koerdische rebellen. Premier Recep Tayyip Erdogan vertrok gisteravond onverwacht naar het zuidoosten van het land voor een bezoek aan de regio.