Celstraf wegens stelen identiteit

Icoon Opmerkelijk Een rechtbank in Canterbury heeft vandaag een man die zich al 23 jaar uitgaf als Lord Buckingham tot 21 maanden cel veroordeeld. De oplichter stal de identiteit van een in 1962 overleden baby van negen maanden oud. Wie de man werkelijk is, is nog altijd een raadsel.

De zwendel kwam aan het licht toen ambtenaren van de immigratiedienst een identiteitscontrole hielden in Calais. Het bleek dat het paspoort van Charles Edward Buckingham, zoals de man zich voluit noemde, in 2003 was vernietigd nadat een instelling opmerkte dat zijn naam voorkwam in het overlijdensregister. De man beweerde tegenover de politie dat hij de titel van graaf in 1982 had geŽrfd van zijn vader. Ook had hij een brief bij zich met het wapenschild van de familie Buckingham erop.

De oplichter leidde al die jaren een ogenschijnlijk normaal leven in Zwitserland, waar hij adviseur in informaticabeveiliging bij een verzekeringsmaatschappij was. Hij had een vrouw en twee kinderen, Lindsey (19) en Edward (17), die eveneens de naam Buckingham dragen. Zowel de kinderen als ex-vrouw Jody-Lynn Doe wisten niets van de ware identiteit van Charles Edward Buckingham: "We proberen te bevatten wat er vandaag gebeurd is in de rechtszaal en we zijn teleurgesteld dat Chris zijn ware identiteit niet bekend heeft gemaakt."

De politie heeft geprobeerd de ware identiteit van de man te achterhalen. Ze namen digitale vingerafdrukken en DNA af en gaven de Britse kranten een foto uit de jaren tachtig, in de hoop dat iemand de man zou herkennen. De politie kon geen strafblad vinden op zijn naam.

Het is in Groot-BrittanniŽ niet strafbaar een valse naam te gebruiken. Het aanvragen van een vals paspoort is wel verboden en hierop staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. De onbekende man kreeg 21 maanden cel wegens 'ernstige diefstal van de identiteit'. Ook bekritiseerde de rechter hem om zijn 'gebrek aan wroeging' en zijn 'tegenwerking van het gerecht'.


Deze onbekende man wil zijn
ware identiteit niet prijsgeven