Wijn: 'Kinderkorting in 2008 kindertoeslag'

Icoon PolitiekVanaf 2008 moeten huishoudens met kinderen volgens staatssecretaris Wijn (FinanciŽn) de belastingkorting waar zij recht op hebben, uitbetaald krijgen. Dat is kort samengevat de inhoud van een brief die Wijn vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hij reageert hiermee op een motie van de PvdA, die door de Kamer is aangenomen. Huishoudens die te weinig belasting betalen om te kunnen profiteren van fiscale kortingen kunnen, volgens de motie, volgend jaar al een toeslag van de Belastingdienst krijgen. Hierbij gaat het in de meeste gevallen om eenoudergezinnen met een totaal inkomen rond het minimumloon.

De motie die de PvdA heeft ingediend kan volgens Wijn niet worden uitgevoerd. In 2006 is de Belastingdienst nog niet in staat om een dergelijke maatregel al in praktijk te brengen. Volgend jaar wil hij beginnen met de voorbereidingen om het systeem in 2008 om te kunnen zetten van een kinderkorting in een kindertoeslag. Het systeem zal op dezelfde manier gaan functioneren als de zorgtoeslag, waar een groot aantal huishoudens vanaf volgend jaar aanspraak op kan maken.

De indiener van de motie, PvdA-Kamerlid Crone, noemt het besluit "een principiŽle doorbraak". Ondanks dat is hij niet helemaal tevreden. Hij wil dat de betreffende bevolkingsgroep volgend jaar al een extraatje ontvangt. Dat zou bijvoorbeeld bereikt kunnen worden door een opslag op de zorgtoeslag. Volgens hem moeten daarnaast niet alleen gezinnen met kinderen, maar ook ouderen met een laag inkomen een dergelijke toeslag krijgen, vindt hij. Maandag zal Crone in debat gaan over de kwestie met Wijn. "Het kabinet probeert alles op alles te zetten om de bezuinigingen op tijd te halen, maar de mensen die hun geld echt nodig hebben moeten blijkbaar toch een aantal jaar langer op hun geld wachten", aldus Crone.