Ouders V. Gogh willen parlementaire enquête

FOKwa had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen De ouders van Theo van Gogh willen een parlementaire enquête over de moord op hun zoon. Volgens hen zijn er teveel toevalligheden rond de gebeurtenissen op 2 november vorig jaar. Ook VVD-politica Ayaan Hirsi Ali pleitte eerder voor een parlementair onderzoek.

Na de uitzending van de BNN-documentaire 'Prettig Weekend Ondanks Alles' lijkt ook de rest van Den Haag iets te voelen voor een enquête. SP-Kamerlid Jan de Wit wil een brief van de ministers Donner en Remkes over hun visie op de documentaire. Hij wordt daarin gesteund door de hele Tweede Kamer.

De uitzending afgelopen woensdag was een eerbetoon van Katja Schuurman aan Theo van Gogh. De actrice ging in de documentaire onder meer in op de rol die de AIVD in het verhaal had. Zo zouden leden van de Hofstadgroep zijn gevraagd om te werken als informant voor de dienst. De advocaat van één van de verdachten sluit niet uit dat Mohammed B. tot die groep van informanten behoorde.

Of er daadwerkelijk een parlementaire enquête komt is nog niet duidelijk. SP-Kamerlid De Wit: "Deze documentaire roept hoe dan ook vragen op." Hij is met name benieuwd of de moord voorkomen had kunnen worden. Katja Schuurman is opgetogen over de beweging die in Den Haag is waargenomen: "Dit is precies wat ik wil. Er zijn zoveel vreemde dingen gebeurd na de moord op Theo dat dit wel consequenties moet hebben. Ik begreep al niet waarom niemand in de politiek boos werd over het gedraai van Donner en Remkes."