Miljoenen liters water verspillen als kunst

De Engelse kunstenaar Mark McGowan wil 15 miljoen liter water door een gootsteen laten lopen als kunstproject. Doel is om de aandacht te vestigen op het feit dat de wereld slecht omgaat met drinkwater. Daartoe zal McGowan een jaar lang water uit een kraan ongebruikt de afvoer in laten stromen.

Het kunstwerk heet The running tap, en de kraan staat al een paar dagen open. Waterleidingmaatschappij Thames Water dreigt McGowan voor de rechter te slepen wegens waterverspilling. Critici wijzen er echter op dat Thames Water eerst wel eens naar zichzelf mag kijken. Ieder dag lekt er namelijk 946 miljoen liter weg uit leidingen van de maatschappij. Bovendien heeft het bedrijf vorig jaar een grote winst geboekt en stegen de bonussen voor de directie van 228.000 naar 615.000 pond.

In Groot-BrittanniŽ is water nu een hot-item omdat Engeland momenteel te maken heeft met de ergste droogte in bijna 30 jaar.


Een vorig project van McGowan haalde in 2003 de FOK!-frontpage. Toen rolde hij met zijn neus een pinda elf kilometer door de straten van Londen.