Moordenaar Richard H. was vreemdganger

De man uit Zoetermeer die vastzit voor de moord op zijn vrouw en twee dochtertjes, de 33-jarige Richard H., ging al jaren volop vreemd, zo blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. H. had verschillende e-mailadressen en zeker twee mobiele telefoonnummers, waarvan één bestemd was voor zijn buitenechtelijke affaires. Hij kwam zeker drie jaar geleden al via de chatbox van MSN in contact met vrouwen, met wie hij in eerste instantie vriendschappelijk afsprak. Meestal werd dat vriendschappelijk echter meer. ''We zagen elkaar tijdens kantooruren. Dan kneep hij er een paar uur tussenuit en kwam naar me toe'', zegt één van H's voormalige vriendinnen in het AD.

Bekenden van H. omschrijven hem als een rustige jongen die 'zelfs als hij dronken is' niet agressief wordt. Wel zou hij snel van zijn stuk gebracht worden door kleine dingen. Als iemand boos op hem is, kon hij er dagen over tobben. Volgens één van de ex-minnaressen voelde H. zich bekneld in zijn huwelijk. ''Hij hield niet van zijn vrouw en wilde meer vrijheid. Hij was voortdurend op zoek naar andere sociale contacten. Echte vrienden met wie hij uitging had hij niet, alleen met jongens van zijn werk dronk hij soms een biertje''.

Richard H. gaf zijn vrouw en kinderen in april op als vermist. Na speurwerk van de politie werd hij zelf aangehouden waarna hij vlot bekende zijn vrouw, Claudia Harteveld-Van Veen (31), en zijn kinderen Marieke (5) en Charlotte (3) te hebben vermoord. Hij bleek ze in een bos te hebben begraven.

De zus van Claudia, Jacqueline, reageert in het AD geschokt op het nieuws over de buitenechtelijke escapades van de katholieke Richard. ''Naar buiten toe was hij iemand die zich gedroeg volgens fatsoenlijke normen en waarden. Het is vreselijk dat hij een andere kant heeft en zich kennelijk bezig hield met dit soort dingen.''

Justitie doet nog steeds onderzoek naar het motief voor de 3-voudige moord. Of de relaties te maken hebben met de moord, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. Opvallend is overigens dat Richard H. zo'n 14 dagen voor de moorden zijn complete contactenlijst van het MSN-chatprogramma heeft gewist.


Richard H. zocht contacten via internet.