Acties tegen komst SGP-burgemeester

De gemeente Barendrecht krijgt per 1 juli een nieuwe burgemeester. Dit tot grote onvrede van een deel van de bevolking, omdat de nieuwe burgervader, J. van Belzen, lid is van de SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij). Een actiecomité dat tegen de komst van de SGP-burgemeester is heeft al ruim 1.000 handtekeningen verzameld.

De handtekeningen worden binnenkort naar minister Remkes van Binnenlandse Zaken gestuurd. Het comité gaat de minister vragen af te zien van de benoeming van een SGP'er als opvolger van CDA-burgemeester M. Th. van de Wouw. Het actiecomité vindt Van Belzen ongeschikt voor de post omdat de SGP een ''fundamentalistische'' partij zou zijn

Zaterdag hield het comité op het Doormanplein een actie tegen de komst van Van Belzen. Eén van de comitéleden kreeg daarbij ruzie met enkele jongeren die met de SGP sympathiseerden. De jongeren zeiden voorstander van een SGP-burgemeester te zijn en vernielden tijdens een woordenwisseling een bamboestokje waarop het comitélid de tekst ''Geen SGP-burgemeester, teken hier'' had bevestigd. Een vliegtuigje dat een reclamesleep zou meevoeren met de tekst ''Democratie ja, fundamentalisme nee'', was zaterdag overigens niet te zien. Volgens een actievoerder waren er op Koninginnedag onvoldoende reclamevliegtuigjes beschikbaar. Meer acties tegen de SGP-burgemeester liggen in het verschiet.