Gigantische ijsberg bij Antarctica botst toch

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuws Bij Antarctica zijn afgelopen vrijdag de grootste ijsberg van de wereld en een gletsjer met elkaar in botsing gekomen. Dit is te lezen op de site van de Europese ruimteorganisatie ESA. De ijsberg B-15A van 160 kilometer lang dreef tegen de Drygalski Glacier Tongue aan. Hierbij kwam zoveel kracht vrij, dat er een ijstong van 5 kilometer land afbrak.

Op een satellietfoto is duidelijk te zien hoe de ijsberg van 2500 vierkante kilometer in botsing is gekomen. B-15A was al afkomstig van een vier keer grotere ijsschots en was al maanden op drift. Eerder leek al een botsing op komst. Dat gebeurde niet, omdat de ijsberg in maart vastliep. Kort erna kwam deze weer in in beweging.

Wetenschappers durven niet te voorspellen wat de gevolgen zijn van het afbreken van de ijstong. Mogelijk is er in het gebied een opening ontstaan, waardoor pingu´ns de zee gemakkelijker kunnen bereiken om voedsel te vinden voor hun jongen en het McMurdo onderzoeksstation beter te bereiken is.


Op bovenstaande satellietfoto is de botsing en het afscheuren van het land goed te zien. Let op de schaalverdeling rechtsboven