Stille tocht tasjesdief wordt rouwtocht

Da_Was_Ik_Nie had ons via de nieuws-submit te melden:

Morgenmiddag wordt er in Amsterdam een stille tocht gehouden voor de dood gereden 19-jarige notoire tasjesdief Ali el B. Vrienden, familieleden en buurtbewoners zullen aan de tocht deelnemen. De gemeente Amsterdam maakt geen bezwaar tegen de stille tocht. Burgemeester Cohen zal zich als hoofd van de politie bezighouden met de route en de begeleiding van de tocht, liet een woordvoerster van de gemeente Amsterdam weten. Vanuit de gemeente wordt er niet deelgenomen aan de tocht.

De vrouw die door het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van El B., de 43-jarige Germaine C., wordt later vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist of ze langer moet blijven vastzitten.

De stille tocht begint vrijdag rond 14.00 uur bij het Centraal Station en voert naar de plek in de Derde Oosterparkstraat waar de tasjesrover de dood vond.

Update 15:53
Kamerlid Geert Wilders spreekt schande van de stille tocht die de nabestaanden van Ali el B. morgen willen houden. Helemaal ''schandalig'' vindt Wilders het dat het OM de uit Suriname afkomstige Germaine C. verdenkt van doodslag. ''De wereld op zijn kop. Ze maken van een slachtoffer een dader en andersom. Onbegrijpelijk en ongepast dat deze vrouw in het nauw nu vervolgd wordt.''

Als het aan Wilders ligt gaan alle Marokkaanse criminele jongeren linea directa het land uit. ''Ik wil alle Marokkaanse raddraaiers het land uitzetten. Ik word hier helemaal gek van. De mensen zijn de raddraaiers in de steden en dorpen zat. Bij herhaalde straatterreur moeten we deze jongens simpelweg het land uitzetten.''

Update 17:08
Er komt gÚÚn stille tocht voor Ali el B. In goed overleg tussen de gemeente en nabestaanden is besloten tot het houden van een rouwtocht als eerbetoon aan de overledene. Die start morgen om 14.00 uur op de plek waar El B. de dood vond. Vanaf daar vertrekt de rouwstoet naar de Al-Kabir moskee aan de Weesperzijde waar een herdenkingsdienst wordt gehouden.

Het slachtoffer zal zaterdag in Marokko worden begraven.

Update 19:20
Minister Verdonk van Integratie heeft zich gemengd in de discussie over de dodelijk verongelukte tasjesdief El B. De VVD-bewindsvrouw zei vandaag begrip te hebben voor de vrouw die de tasjesrover aanreed. Volgens Verdonk zou als El B. zich normaal had gedragen Germaine C. nu thuiszitten in plaats van in de cel, en zou Ali El B. nu nog fijn op zijn scootertje rondrijden door Amsterdam-Oost.

Verdonk voegde er aan toe dat ze zich verder niet uitspreekt over schuld of onschuld, en de zaak aan het OM overlaat.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen sprak vanmiddag met Marokkaanse organisaties en met familieleden van El B. In dat gesprek riep hij op om alle feiten van het incident onder ogen te zien. Cohen wees er wÚl op dat niet ontkend of gebagatelliseerd mag worden dat Ali el B. een tasjesrover was: ''Ik keer me tegen mensen die zeggen dat Ali el B. is vermoord. Men moet wel beseffen dat het begonnen is met een straatroof. Dat hoor ik in die buurt veel te weinig.''