Eerste boetes door identificatieplicht

Icoon Binnenlands nieuws De eerste twee boetes als gevolg van de nieuwe identificatieplicht zijn al uitgedeeld. In Groningen kregen twee fietsers die zich zaterdag niet konden identificeren een boete van vijftig euro per persoon. Door de nieuwe identificatieplicht, die op 1 januari inging, moet iedereen van boven de 14 jaar een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen.

Agenten mogen niet zomaar lukraak mensen gaan vragen om zich te identificeren. In dit geval werden de twee fietsers echter aangehouden voor het fietsen zonder licht, waar ze ook een boete voor moesten betalen. Toen het duidelijk werd dat de fietsers zich niet konden legitimeren, hebben de agenten de officier van justitie gebeld om in overleg tot de boete te komen.

De boete voor het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs kan in principe oplopen tot 2250 euro. In de praktijk is de boete meestal echter 50 euro boete, of 25 euro voor kinderen tussen de 14 en 16 jaar. Onder een geldig legitimatiebewijs vallen paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingenpapieren.