[update] Turkije en EU bereiken akkoord

De Europese Unie (EU) en Turkije zouden het eens zijn geworden over de voorwaarden voor onderhandelingen over een volledig EU-lidmaatschap. Dat melden goed geïnformeerde diplomatieke bronnen in Brussel. Eerder vandaag werd premier Balkenende het al eens met de Turkse premier Erdogan over de eis tot erkenning van Grieks-Cyprus. In een nieuwe tekst zou van Turkije geen expliciete erkenning worden gevraagd. De 25 EU-regeringsleiders moesten daar nog akkoord mee gaan, maar dat zou nu zijn gebeurd. Ook Grieks-Cyprus zou akkoord zijn.

De EU bood Turkije gisteren al aan om in oktober 2005 te gaan onderhandelen over een volledig lidmaatschap. De Turken lieten echter vannacht weten niet akkoord te gaan met met name de eis omtrent erkenning tot het Griekse deel van Cyprus.

Wat er precies in de definitieve tekst staat is nog niet bekend gemaakt.

Update 17:30
EU-voorzitter Nederland heeft bevestigd dat de EU en Turkije een definitief akkoord hebben bereikt.

De Turken hoeven het Griekse deel van Cyprus nu nog niet te erkennen, maar ze moeten voordat de toetredingsonderhandelingen op 3 oktober beginnen, wel de zogeheten Ankara-akkoorden ondertekenen. Die akkoorden gaan over de uitbreiding van de douane-unie tussen de EU en Turkije. Met zo'n ondertekening erkent Turkije dan impliciet Cyprus, want de uitbreiding van de douane-unie regelt de betrekkingen tussen Turkije en de tien nieuwe landen die dit jaar bij Unie kwamen, waaronder Cyprus.

De toetredingsonderhandelingen beginnen dus op 3 oktober 2005 en zullen zeker 10 tot 15 jaar duren. De EU geeft echter geen enkele garantie voor een positieve afloop van het open onderhandelingsproces.

EU-voorzitter premier Balkenende zal later vandaag een persconferentie geven waarop hij de details zal prijsgeven over de precieze conclusies van de EU-top.