PvdA-politica Elatik onder bewaking

De Amsterdamse PvdA-politica Fatima Elatik van stadsdeel Zeeburg wordt sinds vrijdag beveiligd. Reden is dat in het stadsdeelkantoor en in de werkkamer van Elatik aan de Cruquiusweg is ingebroken. Daarbij is ''een object dat informatie verschaft over het persoonlijke leven van Elatik'' gestolen, zo zegt stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema.

Volgens Herrema zou er mogelijk een verband zijn tussen de inbraak en de moord op cineast Theo van Gogh: ''De inbraak is opzich niets bijzonders, maar in het licht van haar relatie met Van Gogh en de grote maatschappelijke onrust, maken wij ons grote zorgen om Elatiks veiligheid.''

Toneelstuk
De uit Marokko afkomstige Elatik werd in het verleden verbaal behoorlijk onder vuur genomen door Van Gogh. Dat gebeurde nadat ze zich in 2001 had uitgesproken tegen de vertoning van het toneelstuk Aïsja, waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. Elatik vond het destijds "moedig" dat het stuk niet opgevoerd werd, omdat gelovigen erdoor gekwetst worden. De vrijheid van meningsuiting in geloofszaken kan ook te ver doorschieten, zei ze.

Van Gogh liet zich daar in columns meerdere malen zeer laatdunkend over uit en vond dat ''fundamentalisten" zich niet met de kunsten hebben te bemoeien. Hij verweet haar extremisme en noemde haar in brieven, interviews, boeken en op internet onder andere ''een dom gansje met een hoofddoek'' en ''een SS-officier.'' Het toneelstuk werd uiteindelijk niet opgevoerd omdat de Marokkaanse spelers werden bedreigd.

In 2002, bij de gemeenteraadsverkiezingen, plaatste Van Gogh een advertentie op de voorpagina van het Parool met de tekst: ''Waarom zou een toneelstuk niet verboden mogen worden, stem Fatima Elkatik, PvdA''. Dit tot woede van de hoofdstedelijke PvdA die met acties dreigde, maar het later liet voor wat het was. Van Gogh vroeg later nog wel waar de aanklacht bleef.


Elatik, nu ook onder bewaking