Sinterklaas komt Limburgse kerk niet in

IcoonSinterklaas is persona non grata in de katholieke kerk in het Limburgse Well (onderdeel van de gemeente Bergen). Pastoor B. Clemens heeft de traditionele sinterklaasviering in zijn parochiekerk verboden, omdat volgens hem de kerk alleen nog maar voor kerkelijke zaken gebruikt mag worden. Sinterklaas valt daar volgens meneer pastoor niet onder.

Veel inwoners van Well vinden dat de pastoor hiermee veel te ver is gegaan. Als de pastoor meer van dit soort beslissingen neemt, komt er binnenkort geen ouder, laat staan een kind, nog in de kerk, waarschuwt één van de verontwaardigde inwoners in een plaatselijk weekblad.

Pastoor Celemens staat te boek als oerconservatief. Volgens een inwoner van Well die het kan weten, leeft de pastoor nog vijftig jaar geleden. ''Hij schrijft het parochieblad vol met pagina's over heiligen van wie nog nooit iemand gehoord heeft. Zijn kerk is bijna leeg, mensen komen er niet meer. Wat hij nu met sinterklaas doet, begrijpt niemand, iedereen is behoorlijk geïrriteerd''.

Omdat in Well buiten de kerk geen enkele ruimte groot genoeg is om de grote toeloop die Sint Nicolaas teweeg brengt te kunnen herbergen, wijkt de goedheiligman nu uit naar drie kleinere locaties.

Pastoor Clemens zelf weigert ieder commentaar. Hij wenst niet via de media te communiceren met zijn parochianen. Ook wil hij geen reactie geven op de onrust onder zijn parochianen.


Niet welkom in kerk te Well