[update] Kantoorpand Zaandam ontruimd

cyberbull en TheGhost hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een groot pand van zo'n twee jaar oud in Zaandam staat op instorten. Het gaat om een gebouw aan de Provincialeweg waar onder meer een arbodienst en een filiaal van de ING Bank in zijn gehuisvest.

Het pand van zes etages is inmiddels ontruimd nadat het dak gedeeltelijk was ingestort, een vloer verzakte en stenen uit de muren naar buiten werden gedrukt. Hoe het kan dat het vrij nieuwe pand op instorten staat, is nog niet bekend. De brandweer voert op dit moment een zogenaamde visuele inspectie uit.

De provinciale weg is afgesloten voor alle verkeer.

Update 19:12
Na de eerste schrik blijkt een en ander nogal mee te vallen. Een zegsman van de gemeente Zaanstad zegt dat er helemaal geen delen van het pand zijn ingestort. Politie en brandweer hebben volgens hem alleen gereageerd op een alarmmelding van de beheerder die geluiden hoorde. De bouwer en de constructeur ontdekten tijdens een eerste onderzoek donderdagmiddag ook geen zichtbare constructiefouten.

Voor zover bekend is er alleen schade aan de eerste verdieping. Daar zou een vloer zijn verzakt waardoor op de benedenverdieping plafondplaten naar beneden vielen. Bouw- en woningtoezicht gaat vanavond onderzoeken of de muren nog rechtop staan en de vloeren nog horizontaal liggen. De hoop is dat het gebouw vrijdag weer toegankelijk is voor de werknemers.

Bij de ontruiming vanmiddag is overigens wel een gewonde gevallen. Een persoon brak zijn arm.