Sioux willen andere naam Crazy Horse

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amerikaanse indianenstam Sioux wil dat de Parijse nachtclub 'Crazy Horse' van naam veranderd. Stamhoofd Alfred Red Cloud heeft gisteren een brief van die strekking overhandigd aan de directie van het etablissement. Hij laat weten dat zijn familie "beledigd is door dit gebrek aan respect voor hun cultuur en hun voorvader".

"Wanneer het gaat over 'Crazy Horse' roept dat herinneringen op aan de man die ons volk in de 19e eeuw heeft geleid en dapper tegen de Amerikaanse legers heeft gestreden, zodat wij volgens onze eigen tradities en cultuur konden blijven leven", zo gaat de brief verder. Crazy Horse, overleden in 1877, was één van de laatste stamhoofden die zich overgaf aan de blanke 'overheersing'.

Red Cloud geeft aan op televisie een documentaire over de beroemde stripclub te hebben gezien, waar dames veren op hun hoofd dragen. De verentooi maakt nog altijd deel uit van de traditionele haardracht van de Sioux. De indianenleider is er overigens niet op uit om de nachtclub te sluiten. "Het gaat om de naam, om het veranderen van de naam. Wanneer het nu niet lukt, kom ik terug, met meer stamhoofden. Misschien proberen we het dan ook via de rechter".

De directie van de 'Crazy Horse' heeft vooralsnog geen reactie gegeven.

Subheader
Alfred Red Cloud overhandigt zijn brief aan de 'Crazy Horse'-directie