Opnieuw kandidaat EU-commissaris afgewezen

Opnieuw heeft het Europees Parlement een kandidaat eurocommissaris afgewezen. Het gaat om de Hongaar LŠszlů KovŠcs, die is voorgedragen voor de post Energie. Volgens de commissie Energiezaken, die LŠszlů heeft ondervraagd, heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken onvoldoende kennis van zaken. Vooral de christen-democraten en de groenen verwijten hem geen visie te hebben op het Europese energiebeleid. Bovendien zou de Hongaar niet op de hoogte zijn van belangrijke energietechnieken.

Afgelopen week werd al bekend dat het Parlement grote moeite heeft met de voordracht van kandidaat-commissaris Rocco Buttiglione. De Italiaan, voorgedragen voor justitie, raakte in opspraak wegens zijn standpunten over homoseksualiteit. Ook de Nederlandse kandidaat Neelie Kroes kwam niet geheel zonder kleerscheuren uit haar ondervraging, maar kreeg uiteindelijk toch de steun van een meerderheid van de ParlementariŽrs.

Eind deze maand volgt een stemming in het Europees Parlement over de gehele commissie. De volledige commissie van voorzitter Barroso kan dan worden weggestuurd, maar niet een individueel lid. Wel kan de Portugees kandidaat-leden van zijn commissie voor de stemming vervangen. De commissies Energiezaken en Justitie hebben hem dan ook gevraagd de kandidatuur van KovŠcs en Buttiglione te herzien.