[update] Optreden rapgroep eindigt in vechtpartij

Icoon Binnenlands nieuwsIn Utrecht zijn zaterdagavond bij een optreden van een rapgroep drie gewonden gevallen bij een vecht- en steekpartij. Om welke rapgroep het gaat is niet bekend. In totaal zijn er door de politie elf mensen aangehouden.

Bij het optreden van uit Amsterdam afkomstige rapgroep werd er volgens ooggetuigen ook geschoten. De politie kon dit bericht echter nog niet bevestigen. Het begon allemaal toen de rappers door het publiek werden bekogeld. Deze reageerden hierop door een aantal leuzen terug te roepen. Vervolgens gingen leden van de groep op de vuist met het publiek, waarbij een 19-jarige man uit Utrecht werd neergestoken. Tijdens de wanorde kreeg een 33-jarige man uit Oss een stuk glas in zijn oog en raakte er een 25-jarige Amsterdammer gewond aan zijn wang.

Een dertienjarige jongen verklaarde dat hij een vuurwapen tegen zijn hoofd kreeg toen hij achter het podium stond. De melding van de eerder gemelde schoten wordt momenteel door de politie onderzocht, tot nu toe zijn er geen sporen van vuurwapens gevonden. Van de elf gearresteerden zijn er tien mensen lid van de rapgroep, een deel van hen is volgens politiewoordvoerster Karin Kleissen na verhoor weer vrijgelaten.

Update 10:05
Vanochtend zaten nog vier van de elf arrestanten vast zo meldt de Utrechtse politie. Onder de oorspronkelijke elf gearresteerden bevond zich de complete rapgroep THC (Tuindorp Hustler Click) uit Amsterdam.

Het uit de hand gelopen optreden vond plaats tijdens een manifestatie op het Klokkenveld die was georganiseerd door een groep jongeren in samenwerking met wijkwelzijnsorganisatie Portes.

Buurtbewoners geven voor de vechtpartij een groep Marokkaanse jongeren de schuld, die kort voor het einde arriveerde. Zij zouden begonnen zijn met beledigende opmerkingen te maken omdat de muziek van de band ze niet aanstond. Een woordvoerster van Portes zegt dat er juist geen problemen waren met welk deel van het publiek dan ook. Haar oordeel is dat de band het publiek te veel provoceerde: ''Je moet je verantwoordelijkheden kennen als artiest. De rappers daagden het publiek uit tot vechten. Het publiek ging vervolgens verhaal halen achter de podiumtrailer. Toen daar iemand werd neergestoken, was er geen houden meer aan.''