Opnamen Pim Fortuyn-film gestart

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

Filmmaker Theo van Gogh is begonnen met de opnames van de nu al omstreden film '0605- De Film', over de moord op Pim Fortuyn. De film is gebaseerd op het boek 'De zesde mei' van Thomas Ross. Ross schreef tevens het script voor de film.

Volgens Van Gogh is de film géén letterlijke verfilming van het boek van Ross. ''Het boek eindigt bij de moord op Fortuyn op zes mei. Zoals de titel al aangeeft, begint de film pas op die datum". In '0605-de film' zien we de gebeurtenissen en ontdekkingen na de dood van Pim Fortuyn, getoond door de ogen van een medewerkster van de AIVD, gespeeld door Tara Elders. Naast Elders speelt Thijs Römer een hoofdrol. Verder zullen Jack Wouterse en Johnny de Mol te zien zijn in de film.

In het boek van Ross wordt de schuld van de moord op Fortuyn bij de AIVD gelegd. Die zou de moord gewoon hebben laten gebeuren. De film volgt dat door Ross geschreven verhaal.

In de film wordt Pim Fortuyn niet door een acteur gespeeld. Er zullen oude tv-beelden van Fortuyn in verwerkt worden. Tegenover het NOS Journaal zei Van Gogh dat hij daarbij niet veel medewerking van de omroepen heeft gekregen. Zo wilde de VARA geen beelden afstaan waarin Marcel van Dam Fortuyn een minderwaardig mens noemt. En Den Haag Vandaag weigerde beelden van Job Frieszo, die met het partijprogramma van de extreem-rechtse CD stond te zwaaien om aan te geven waar Fortuyn voor stond.

De film wordt gesponsord door Tiscali. De premiere van de film zal in december plaatsvinden via internet. Tiscali heeft de exclusieve rechten op de streaming. Het zou 4 euro moeten kosten om de film in hoge kwaliteit te bekijken. Na de internetpremiere komt de film in de bioscoop.

--
Website van de film: 0605defilm.nl