[update] PvdA: Nederlandse troepen naar Soedan

De PvdA is voorstander van het sturen van militairen naar Soedan als er geen einde komt aan het geweld van de Arabische Janjawid-milities in de regio Darfur. Nederland zou zelfs het initiatief daartoe moeten nemen, zo liet PvdA-Kamerlid Thea Fierens weten.

Volgens de Verenigde Naties zijn in anderhalf jaar tijd bij de etnische zuiveringen in Darfur ten minste 30.000 en mogelijk al 50.000 mensen om het leven gekomen. Amnesty international wees afgelopen maand in een rapport op het feit dat in Darfur massale verkrachtingen van vrouwen en meisjes plaatsvinden, gepleegd door de Arabische Janjawid-milities. De mensenrechtenorganisatie houdt de regering van Soedan daar rechtstreeks voor verantwoordelijk.


Fierens wil ook weten waarom de Nederlandse regering 100 miljoen euro aan Soedan gaat geven voor wederopbouw. "Je geeft het regime, dat banden heeft met de Janjawid, een bonus voor wat ze aanrichten, ... onbegrijpelijk''.

Eerder liet de VVD al weten dat er ingegrepen dient te worden in Darfur. Kamerlid Geert Wilders stelde afgelopen vrijdag een aantal vragen aan de minister over de kwestie in Darfur. Ook hij wil nadere info over de 100 miljoen Nederlandse steun aan Soedan.

Update 14:17
Er tekent zich nu een Kamermeerderheid af voor militair ingrijpen in Soedan. Naast PvdA en VVD vindt ook D66 dat het inzetten van troepen overwogen moet worden. D66 tekent wel aan dat je niet ''zomaar even militairen stuurt''. De partij betwijfelt ook of Nederland wel voldoende mensen voorhanden heeft nu ons land ook militairen heeft gestationeerd in Irak, Afghanistan en Bosnie. Het CDA ziet ingrijpen als uiterste middel, maar vindt niet dat Nederland het voortouw hierin moet nemen. De christendemocraten hopen dat alles vooralsnog wordt gezet op het verhogen van de politieke druk.

Dat er sprake is van volkerenmoord (genocide) in de regio Darfur is inmiddels de mening van de coalitiefracties CDA, VVD en D66 en de grootste oppositiepartij PvdA.