Iran gaat aanklacht tegen Saddam indienen

Icoon Buitenlands nieuwsIran heeft een aanklacht opgesteld tegen de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein en wil die aanhangig maken bij het speciale tribunaal voor Irak. Teheran beschuldigt Saddam ervan Iran in 1980 te hebben aangevallen en chemische wapens te hebben gebruikt, maakte het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekend.

Teheran beklaagt zich over het feit dat de aanval op Iraans grondgebied in 1980 niet op de eerste lijst van aanklachten terug te vinden is. ''Een van de misdaden van Saddam is de aanval op Iran, de dood van IraniŰrs, het gebruiken van chemische wapens. We hebben een aanklacht voorbereid die zal worden ingediend bij het tribunaal'', aldus een woordvoerder van de regering.

In de donderdag gepresenteerde officiŰle aanklacht tegen Saddam Hussein en zijn naaste getrouwen wordt met geen woord gerept over de bloedige oorlog tussen Irak en Iran. In de acht jaar durende oorlog tussen de twee landen vielen volgens officiŰle cijfers bijna een miljoen doden. Zeker 45.000 Iraanse soldaten liepen verwondingen op door de inzet van Iraakse strijdgassen. Irak zou volgens Teheran ook op grote schaal gevangenen hebben gemarteld en geŰxecuteerd.