FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 juli 2004

'Fourniret betrokken bij Deense verkrachting'

gexxz had ons via de nieuws-submit te melden:

Michel Fourniret, die zeker negen verkrachtingen en moorden in België en Frankrijk heeft bekend, wordt in verband gebracht met een poging tot verkrachting in Denemarken. De Deense politie heeft berichten bevestigd dat het uiterlijk van Fourniret veel lijkt op een compositietekening uit 1999.

In 1999 trachtte een man een 11-jarig meisje te verkrachten op het een strand ten zuiden van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Een Deens persagentschap meldde eerder vandaag dat grote gelijkenissen tussen Fournirets uiterlijk en een compositietekening uit die tijd bestaan. Er zal worden onderzocht of Fourniret inderdaad bij deze poging tot verkrachting was betrokken. Gisteren werden de stoffelijke resten van twee slachtoffers van Fourniret bij diens voormalige kasteel in Noord-Frankrijk opgegraven.

Liberale jongeren uiten kritiek op VVD

Icoon politiek binnenland nieuwsDe VVD moet een duidelijker ideologisch beleid voeren. Dat vindt de voorzitter van de jongerenvereniging van de VVD. De JOVD'ers, zaterdag bijeen op een congres, verafschuwen de tendens dat sommige prominente leden de LPF rechts willen inhalen. Mark Rutte en Rita Verdonk worden bejubeld vanwege een duidelijk en menselijk beleid.

Voorzitter Paul Laane haalde in een speech uit naar Geert Wilders en Gert-Jan Oplaat, die pleiten voor een meer conservatieve koers. Laane beschuldigde het tweetal van socialistisch-achtige ideeën; erop hameren dat mensen zwak zijn en door de staat moeten worden geleid. De JOVD-voorzitter meent dat een positief mensbeeld juist het liberale principe is. "Een visie, gebaseerd op het liberale fundament, zou het doel moeten zijn. Een visie met geloof in eigen kunnen en het idee dat werken mooi is," stelde Laane in zijn toespraak. Hij zegt te huiveren van 'centenfetisjisme en Europa als verklaring voor beleid', wat de VVD in zijn greep zou houden.

Renault woedend op Trulli

Jarno Trulli heeft zich de woede van zijn team Renault op de hals gehaald, nadat hij in de laatste ogenblikken van de race op Magny-Cours Rubens Barrichello voorbij had laten gaan.

Trulli lag lang op koers voor een derde plaats, maar in de op-één-na-laatste bocht leek hij te slapen en kon Barrichello hem voobij gaan. Voor Renault betekende dat niet twee, maar één coureur op het podium van de zo belangrijke thuiswedstrijd.

Hoofdontwerper Pat Symonds was woedend. "Ik kan zoiets simpel niet geloven. Het leek alsof hij de deur volledig open liet," sprak hij. "Het is niet te geloven. Ik zal met hem gaan praten om uit te vinden wat er gebeurde."

Uitslag finale Euro 2004

Vanavond werd in Lissabon de finale van het Europees Kampioenschap gespeeld. De Griekse spelers konden na de winst op Portugal de beker boven hun hoofd houden.

De eerste helft was niet bijster opwindend voor de onafhankelijke fan. Portugal probeerde druk naar voren te zetten, maar wist de Grieken niet echt onder druk te zetten. De Griekse verdedigers speelden de creatieve spelers van Portugal, Deco, Figo en Ronaldo, doelmatig uit de wedstrijd.

De verdedigende kunsten van Griekenland zorgde er echter niet voor dat ze rond het zestien meter bleven voetballen. Ze wisten lange periodes van Portugese druk te voorkomen en kwamen er regelmatig met goede aanvallen uit. Beide ploegen kregen in de eerste helft kleine kansjes, maar wisten niet te scoren.

In de tweede helft gingen de Grieken meer naar voren toe voetballen en het tempo van de wedstrijd schoot omhoog. Dat leverde meer ruimte op voor beide ploegen en ook de eerste corner voor de Grieken. Uit die corner wist Charisteas de 1-0 te scoren.

Portugal zette Griekenland steeds zwaarder onder druk. Griekenland probeerde er af en toe nog wel uit te komen, maar ze werden steeds meer teruggedrukt. Toch wisten de Griekse keeper Nikopolodis en zijn verdediging een tegendoelpunt te verkomen.

In heel Griekenland zal het deze avond en nacht feest zijn, terwijl in het voor heel Portugal een trieste avond zal zijn. Met Griekenland heeft dit EK een winnaar die vooraf niemand had durven voorspellen.

Euro 2004: Uitslag Portugal - Griekenland

Icon EK 2004 Portugal Vanavond werd in Lissabon de finale van het Europees Kampioenschap gespeeld. De Griekse spelers konden na de winst op Portugal de beker boven hun hoofd houden.

De eerste helft was niet bijster opwindend voor de onafhankelijke fan. Portugal probeerde druk naar voren te zetten, maar wist de Grieken niet echt onder druk te zetten. De Griekse verdedigers speelden de creatieve spelers van Portugal, Deco, Figo en Ronaldo, doelmatig uit de wedstrijd.

De verdedigende kunsten van Griekenland zorgden er echter niet voor dat ze rond het zestien meter bleven voetballen. Ze wisten lange periodes van Portugese druk te voorkomen en kwamen er regelmatig met goede aanvallen uit. Beide ploegen kregen in de eerste helft kleine kansjes, maar wisten niet te scoren.

In de tweede helft gingen de Grieken meer naar voren toe voetballen en het tempo van de wedstrijd schoot omhoog. Dat leverde meer ruimte op voor beide ploegen en ook de eerste corner voor de Grieken. Uit die corner wist Charisteas de 1-0 te scoren.

Portugal zette Griekenland steeds zwaarder onder druk. Griekenland probeerde er af en toe nog wel uit te komen, maar ze werden steeds meer teruggedrukt. Toch wisten de Griekse keeper Nikopolodis en zijn verdediging een tegendoelpunt te verkomen.

Enkele minuten voor het einde werd de wedstrijd nog opgeschrikt door een man die het veld op kwam rennen. Hij had een vlag van FC Barcelona bij zich en gooide deze naar de Portugese aanvoerder Luis Figo. Hierna rende hij keihard het doelnet in en werd hij afgevoerd.

Ook in de vijf minuten extra die er bijgeteld werden kwamen de Portugezen niet meer tot scoren. Het bleef 0-1. In heel Griekenland zal het deze avond en nacht feest zijn, terwijl het voor heel Portugal een trieste avond zal zijn. Met Griekenland heeft dit EK een winnaar die vooraf bijna niemand had durven voorspellen. Voor elke ingelegde euro bij de bookmakers in Engeland zullen die waaghalzen er 66 voor terugkrijgen.

Kijk voor meer sportnieuws op sport.fok.nl!

Asielzoeker gewond bij overval asielcentrum

psv had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een overval op een asielcentrum in het Belgische Ranst is vrijdagnacht een asielzoeker gewond geraakt. Drie gemaskerde en gewapende mannen drongen het centrum binnen en gingen asielzoekers te lijf. Volgens het parket van Antwerpen was de overval geïnspireerd door vreemdelingenhaat.

De overvallers waren gewapend met een mes en stokken. Ze drongen verschillende kamers binnen en sloegen willekeurige personen. Volgens het parket werden er racistische vragen gesteld. Zo werden asielzoekers gevraagd of ze moslim waren en of ze in België naar werk zochten. Op een positief antwoord volgde een afranseling.

Eén asielzoeker moest in het ziekenhuis worden behandeld. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

'Boerengolf verovert Nederland'

Icoon opmerkelijk nieuwsGeen gladgestreken greens, maar natuurlijke weilanden te midden van koeien. Wat op 1e Paasdag 1999 begon als een ludiek spelletje tussen boeren uit het Achterhoekse Lievelde is volgens de bedenker uitgegroeid tot de snelst groeiende buitensport van het land. In oktober wordt het eerste Nederlandse kampioenschap Boerengolf gehouden.

Net als bij gewoon golf wordt boerengolf over achttien holes gespeeld. De weilanden waarop het spel gespeeld wordt worden echter zoveel mogelijk in natuurlijke staat gehouden. Inclusief prikkeldraden als hindernis. Een melkemmer in de grond met een vlag erbij dient als hole. De ballen zijn groter dan een standaard golfbal, en als club is een stok met aan het uiteinde een massieve houten klomp ontworpen. Inmiddels kent Nederland tien boerengolfbanen en is de rage ook overgeslagen naar Duitsland en België.

Bedenker P. Weenink meent dat boerengolf het stadium van amateuristisch speeltje ontgroeid is. "Vorig jaar hadden we alleen al in Lievelde 10.000 bezoekers. Het heeft een enorme potentie en is de snelst groeiende buitensport van ons land." Naast zijn kaasboerderij heeft Weenink een 'green' liggen van 20 hectare. Volgens de ondernemer is het spel ideaal voor bedrijfs-, familie- en verenigingsfeesten. "Het is ontspannend, gezellig en iedereen kan het."


Boerengolf

Serververhuizing en downtime

Morgen zullen de servers van FOK! verhuizen naar een nieuwe colocatie, vanaf Telecity Amsterdam zullen ze overgeplaatst worden naar Redbus Amsterdam. Dit brengt natuurlijk ook downtime met zich mee, we kunnen geen exacte tijden geven maar enkele uren gaat het wel duren.

Dit kan gevolgen hebben voor de puntenverdeling van de F1 Manager die na 20:00 uur berekend worden, we hopen dan alweer online te zijn maar beloven kunnen we het niet. Mocht het later worden dan zullen wij de punten direct berekenen wanneer de servers weer online zijn.

Voor meer informatie: http://forum.fok.nl/topic/567882

Tennis: Uitslag herenfinale Wimbledon

WimbledonRoger Federer heeft voor de tweede keer op rij het gras toernooi van Wimbledon op zijn naam geschreven. De als eerste geplaatste Zwitser deed dit door in vier sets Andy Roddick te verslaan. Het werd 4-6, 7-5, 7-6, 6-4. Het is de derde Grand Slam overwinning voor Federer.

De dertiende dag van Wimbledon kende wederom regenonderbrekingen, die ook in de finale een belangrijke rol speelde. Federer kwam namelijk moeilijk uit de startblokken en verloor de eerste set met 6-4. Ook in de tweede set was Roddick aanvankelijk de betere, maar na een korte regenbui kwam Federer als de beter terug het gras op en won de tweede set met 7-5.


Roger Federer

In de derde set waren er breaks voor beide spelers en opnieuw een regenonderbreking. Uiteindelijk moest een tie break uitkomst bieden. Hierin was Federer de koelere van de twee en hij trok de derde set naar zich toe. Aanvankelijk leek Roddick zich in de vierde set goed te herpakken, maar hij wist op cruciale momenten zijn breakpunten niet te verzilveren. Federer kwam in de vierde game zelfs terug van 0-40, en bleek zelf maar één breakpunt nodig te hebben om de eindzege naar zich toe te trekken. Geheel in stijl sloeg hij het toernooi uit met een ace.

Bouw Freedom Tower officieel gestart

Icoon Buitenlands nieuwsIn New York is zondag de eerste steen van de Freedom Tower gelegd. Het gebouw dat 541 meter hoog moet gaan worden komt op de plaats waar tot 11 september 2001 het World Trade Center stond. Gouverneur George E. Pataki van de staat New York noemde in een toespraak de te bouwen toren een 'symbool van Amerikaanse vrijheid en een symbool van onze vernieuwing'.

De eerste steen werd gelegd in aanwezigheid van honderd nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen op de Twin Towers. De Freedom Tower zal bij voltooiing in 2009 het hoogste gebouw ter wereld zijn. Het kantoorcomplex van glas en staal is ontworpen door architect Daniel Libeskind. De gehele wederopbouw van Ground Zero zal vermoedelijk in 2013 voltooid zijn en kost zo'n $12 miljard.

Het is overigens niet geheel toevallig dat de bouw is gestart op de vierde juli. "Wat is een betere dag om de eerste steen te leggen dan de dag dat ons land zichzelf onafhankelijk verklaarde," verklaarde Pataki.

Freedom Tower, New York
De Freedom Tower van architect Daniel Libeskind

F1: Uitslag GP van Frankrijk

De Grand Prix van Frankrijk is gewonnen door Michael Schumacher. Met een unieke vier-stops-strategie wist de Duitser voor de zoveelste keer een wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. De Spanjaard Fernando Alonso eindigde als tweede en de Braziliaan Rubens Barrichelo werd derde.

Alonso vertrok van de eerste plaats en wist deze bij de start vast te houden. Jarno Trulli had een goede start en schoof naar de derde plek door. In het begin reden Alonso en Schumacher een gelijk tempo, maar de verrassing was dat Schumacher eerder naar binnen moest.

Tussen rondjes tien en vijftien kwamen de meeste rijders vroeg binnen, wat erop wees dat iedereen drie pit-stops zou gaan doen. Na zijn eerste stop kwam Alonso voor Schumacher terug de baan op. Juan Pablo Montoya viel in zijn tweede stint terug van een zesde naar een negende plaats door een spin op het rechte stuk.

Na de tweede stops lag Michael Schumacher voor op Alonso. Hij had een korte stop gemaakt en enkele ronden flink kunnen doortrappen. Alonso stopte later, maar had in die rondjes juist tijd verloren.

Daarna ontspon het plot van de wedstrijd zich. Schumacher kon weglopen, maar leek een andere strategie te hebben. Tussen Button, Trulli en Barrichello bepaalden stops en acties wie plek drie zou gaan pakken. De McLarens reden met de nieuwe auto goed mee, maar nog niet in de echte top.

Schumacher had een vroege derde stop, waardoor het bijna zeker was dat hij vier stops zou gaan maken. Alonso kwam drie ronden later naar binnen en zakte door die stop terug naar plaats twee. In de daaropvolgende ronden pakte Schumacher een dusdanige voorsprong dat hij een korte stop kon maken en zijn eerste plaats behield en daarmee de wedstrijd besliste.

Barrichello pakte in de laatste bocht nog net de derde plek af van Trulli, die daardoor vierde werd. Button eindigde daar kort achter als vijfde. Ook Coulthard (6), Räikkönen (7) en Montoya (8) reden in de punten.

Kijk voor meer Formule 1-nieuws op de FOK! F1-manager!

Wesemann lang uitgeschakeld

Steffen Wesemann kan de Olympische Spelen vergeten. De Duitser brak zijn hand tijdens een training.

De renner van T-Mobile Team staat derde in het wereldbekerklassement. Tijdens een training zaterdag werd hij aangereden door een auto en brak hierbij zijn linkerhand. Wesemann komt niet uit in de Tour de France.

De 33-jarige Duitser zal door de blessure 2 tot 3 maanden uitgeschakeld zijn. Daardoor kan hij de Olympische Spelen uit zijn hoofd zetten. Ook enkele wedstrijden in de wereldbeker staan in het gedrang door de zware blessure.

Muppetlied gekozen als beste tv-tune

Icoon Muziek nieuwsLuisteraars van het AVRO-radioprogramma Antenne 2 hebben de herkenningsmelodie van The Muppet Show uitgeroepen tot beste tv-tune aller tijden. Dat bleek zondag tijdens de uitzending van de TV-tunes Top 42. Als tweede eindigde de begintune van The A-Team, voor het nummer Suicide is Painless uit de Amerikaanse serie M.A.S.H.

De originele leader van Studio Sport eindigde op de vierde plek en was daarmee de beste Nederlandse tune. Componist Tonny Eijk was vereerd met deze hoge positie. "Ik ben vandaag jarig en dit is het leukste cadeautje dat ik ooit heb gekregen."

Ongeveer 5000 radioluisteraars hadden de moeite genomen hun stem uit te brengen. In de top 42 stonden onder meer tunes van series als Cheers, De Fabriek, Q & Q, Hamelen, Zeg 'ns Aaa en Dallas. Ook de herkenningsmuziek van de omroep Veronica uit de jaren tachtig en Nico's muziekje uit Eigen Huis & Tuin werden in de lijst gekozen.

Uitslag Federer - Roddick

Roger Federer heeft voor de tweede maal het toernooi van Wimbledon gewonnen. De Zwitser won in de finale van de Amerikaan Andy Roddick.

De wedstrijd, die twee keer onderbroken werd door regenval, begon in het voordeel van Andy Roddick, die vroeg in de eerste set de Zwitser brak en zo de set won met 4-6. In de tweede set kwam Federer met 4-0 voor maar verspeelde knullig zijn voorsprong. Maar bij 5-5 brak Federer de service van de hardhitter en won met 7-5.

In de derde set kwam Roddick weer een break voor, terwijl Federer nog steeds niet in beste vorm was. Maar dankzij eigen fouten van de Amerikaan verspeeld hij de voorsprong en moest de tiebreak een beslissing brengen. Daarin was Federer duidelijk de betere en won met 7-5.

De vierde set bracht meer vuur in de finale. Roddick kreeg bij 3-2 breakkansen, maar faalde om ze te benutten. Een game later brak Federer de service van de Amerikaan wel, en serveerde de wedstrijd bij 5-4 met een ace uit.

Roger Federer, als eerste geplaatst, won ook de vorige editie van Wimbledon en is nu 24 partijen achter elkaar ongeslagen op gras.

Demonstratie tegen vertrekcentrum Ter Apel

Ongeveer achthonderd mensen hebben in Ter Apel (gemeente Vlagtwedde) gedemonstreerd tegen een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Rond half 1 kwamen de demonstranten bijeen bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel, vanwaar het in optocht ging naar het centrum.

De demonstratie werd begeleid door tientallen agenten. De actie verliep vreedzaam en rustig. Om kwart over vier eindigde de demonstratie. Uit diverse delen van Nederland kwamen bussen met actievoerders. De toegangswegen naar Ter Apel waren tijdelijk afgesloten.

Door de burgemeester van Vlagtwedde was er was een noodverordening ingesteld. Deze moest voorkomen dat de actie uit de hand zou lopen. De verordening was ook in de buurgemeenten Emmen, Borger Odoorn en Stadskanaal van kracht.

Vrouw mishandelt agent bij alcoholcontrole

Zaterdagavond is een agent lichtgewond geraakt nadat hij door een vrouw werd mishandeld bij een alcoholcontrole. Een 49-jarige inwoonster van Arnhem sloeg en krabde de agent. De vrouw wilde voorkomen dat een 50-jarige vriendin een alcoholcontrole moest ondergaan.

Agenten zagen de vrouwen zonder verlichting rijden. Toen zij de auto aanhielden roken ze een sterke alcohollucht. Toen zij de 50-jarige bestuurster wilden aanhouden bemoeide de 49-jarige zich ermee, aldus de politie. Beiden vrouwen zijn aangehouden en hebben een proces-verbaal gekregen.

Dit weekeinde heeft de politie 1700 automobilisten op drankgebruik gecontroleerd. Er werden negentien bonnen uitgedeeld. Twee drankrijders moesten hun rijbewijs inleveren omdat zij ver boven het toegestane maximum aan drank zaten.

Azerbeidzjan wil Grand Prix

Azerbeidzjan wil zijn eigen Grand Prix. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Jeugd, Sport en Toerisme laten weten.

Azerbeidzjan heeft nog geen eigen circuit, maar er zijn plannen om er eentje te bouwen in het zuiden van de hoofdstad Bakoe, aan de Kaspische Zee. Het denkt redelijk zeker te zijn van een race in de Formule 1 op dat circuit. "Ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de Formule 1 naar Azerbeidzjan komt", zo liet de woordvoerder weten.

Het land komt binnenkort met meer details en hoopt dat er snel een besluit wordt genomen.

Tour de France: Uitslag eerste rit

De eerste etappe van de Tour de France, van Luik naar Charleroi, is gewonnen door Jaan Kirsipuu. Hij won de massasprint, vlak voor Robbie McEwen en Thor Hushovd. Fabian Cancellara behield de gele leiderstrui.

Met Cancellara in het geel, Armstrong in het groen en Boonen in het wit begonnen de renners aan een natte dag. Om 12.35 uur werd er uit Luik vertrokken voor de rit over 202 kilometer. In de eerste 35 kilometer waren er wat inleidende ontsnappingen, die redelijk snel werden teruggepakt.

Op het bergje de Côte de Florzé ontsnapten Bettini, Renier, Tombak en Eiselen. Ze sloten aan bij Voigt, die nog voorop reed uit een eerdere ontsnapping. De voorsprong liep op naar drie minuut 45, maar het peloton begon al snel licht terug te komen onder aanvoering van Fassa Bortolo.

Tombak wist door zijn aanwezigheid in de kopgroep de bolletjestrui voor de volgende dag veilig te stellen. In het peleton konden achteraan sommige renners, waaronder McGee en Cipollini, het tempo over de Belgische heuvels niet volgen. Deze groep wist, bijna op hetzelfde moment dat het peloton de koplopers pakte, terug te komen.

Piil en Wauters waagden een nieuwe poging en pakten een voorsprong van maximaal één minuut 45. Fassa Bortolo, Lotto - Domo en Quick Step - Davitamon gingen al snel achter de koplopers aanrijden.

Met nog 15 kilometer te rijden hadden de twee nog een voorsprong van één minuut. Met nog tien kilometer te gaan was dat nog maar 35 seconden en was het duidelijk dat Wauters en Piil gepakt zouden worden door het peloton en dat het een massasprint zou worden.

In een chaotische massasprint leek Petacchi perfect te worden gebracht, maar het zwaartepunt verschoof. Hushovd werd gelanceerd, maar net voor de streep kwamen McEwen en Kirsipuu eroverheen. Kirsipuu kwam uiteindelijk als eerste over de streep. Beste Nederlander was Aart Vierhouten op een 21e plek.

Uitslag
1. Jaan Kirsipuu (Est) 4.40.29
2. Robbie McEwen (Aus) z.t.
3. Thor Hushovd (Noo) z.t.
4. Danilo Hondo (Dui) z.t.
5. Jean-Patrick Nazon (Fra) z.t.
6. Baden Cooke (Aus) z.t.
7. Kurt-Alse Arvesen (Noo) z.t.
8. Alessandro Petacchi (Ita) z.t.
9. Erik Zabel (Dui) z.t.
10. Allan Davis (Aus) z.t.
11. Jimmy Engoulvent (Fra) z.t.
12. Jimmy Casper (Fra) z.t.
13. Jérôme Pineau (Fra) z.t.
14. Sergio Marinangeli (Ita) z.t.
15. Sylvain Calzati (Ita) z.t.
16. Magnus Backstedt (Zwe) z.t.
17. Samuel Dumoulin (Fra) z.t.
18. Daniel Becke (Dui) z.t.
19. David Etxebarria (Spa) z.t.
20. Laurent Brochard (Fra) z.t.
21. Aart Vierhouten z.t.

Algemeen klassement
1. Fabian Cancellara (Zwi) 4.47.13
2. Thor Hushovd (Noo) +0.02
3. Lance Armstrong (VS) +0.08
39. Bram de Groot +0.32

Kijk voor meer Tour de France-nieuws op de FOK!WB manager!

Uitslag eerste rit Tour de France

De eerste etappe van de Tour de France, van Luik naar Charleroi, is gewonnen door Kirsipuu. Hij won de massasprint vlak voor McEwen en Hushovd.

Met Cancellara in het geel, Armstrong in het groen en Boonen in het wit begonnen de renners aan een natte dag. Om 12.35 uur werd er uit Luik vertrokken voor de rit over 202 kilometer. In de eerste 35 kilometer waren er wat inleidende ontsnappingen, die redelijk snel werden teruggepakt.

Op het bergje de Côte de Florzé ontsnapten Bettini, Renier, Tombak en Eiselen ze sloten aan bij Voigt, die nog voorop reed uit een eerdere ontsnapping. De voorsprong liep op naar drie minuut 45, maar het peloton begon al snel licht terug te komen onder aanvoering van Fassa Bortolo.

Bettini wist door zijn aanwezigheid in de kopgroep de bolletjestrui voor de volgende dag veilig te stellen. In het peleton konden achteraan sommige renners, waaronder McGee en Cipollini het tempo over de Belgische heuvels niet volgen. Deze groep wist, bijna op hetzelfde moment dat het peloton de koplopers pakte, terug te komen.

Piil en Wauters waagden een nieuwe poging en pakten een voorsprong van maximaal één minuut 45. Fassa Bortolo, Lotto - Domo en Quick Step - Davitamon gingen al snel achter de koplopers aanrijden.

Met nog 15 kilometer te rijden hadden de twee nog een voorsprong van één minuut. Met nog tien kilometer te gaan was dat nog maar 35 seconden en was het duidelijk dat Wauters en Piil gepakt zouden worden door het peloton en dat het een massasprint zou worden.

In een chaotische massasprint leek Petacchi perfect te worden gebracht, maar het zwaartepunt verschoof. Hushovd werd gelanceerd, maar net voor de streep kwamen McEwen en Kirsipuu eroverheen. Kirsipuu won de rit met een fotofinish.

Uitslag:
1. Jaan Kirsipuu (Est) 4.40.29
2. Robbie McEwen (Aus) z.t.
3. Thor Hushovd (Noo) z.t.
4. Danilo Hondo (Dui) z.t.
5. Jean-Patrick Nazon (Fra) z.t.
6. Baden Cooke (Aus) z.t.
7. Kurt-Alse Arvesen (Noo) z.t.
8. Alessandro Petacchi (Ita) z.t.
9. Erik Zabel (Dui) z.t.
10. Allan Davis (Aus) z.t.
11. Jimmy Engoulvent (Fra) z.t.
12. Jimmy Casper (Fra) z.t.
13. Jérôme Pineau (Fra) z.t.
14. Sergio Marinangeli (Ita) z.t.
15. Sylvain Calzati (Ita) z.t.
16. Magnus Backstedt (Zwe) z.t.
17. Samuel Dumoulin (Fra) z.t.
18. Daniel Becke (Dui) z.t.
19. David Etxebarria (Spa) z.t.
20. Laurent Brochard (Fra) z.t.

Klassement:
1. Fabian Cancellara (Zwi) 4.47.11
2. Thor Hushovd (Noo) + 0.04
3. Lance Armstrong (VS) + 0.10
4. Jens Voigt (Dui) + 0.15
5. José Ivan Gutierrez (Spa) + 0.16
6. Oscar Pereiro Sio (Spa) + 0.19
7. Christophe Moreau (Fra) + 0.20
8. Bobby Julich (VS) z.t.
9. George Hincapie (VS) z.t.
10. José Enrique Gutierrez,Spa + 0.22
11. Angel Vicioso (Spa) + 0.23
12. Levi Leipheimer (VS) z.t.
13. Carlos Sastre (Spa) z.t.
14. Kurt-Asle Arvesen (Noo) + 0.24
15. Stuart O'Grady (Aus) + 0.25
16. Jan Ullrich (Dui) z.t.
17. Floyd Landis (VS) + 0.26
18. Tyler Hamilton (VS) z.t.
19. Bernhard Eisel (Oos) z.t.
20. Vjatsjeslav Jekimov (Rus) + 0.27

Nikolaidis niet, Kapsis twijfelgeval

De Griekse spits Themistoklis Nikolaidis kan door een blessure aan zijn rug vanavond niet meedoen in de finale van het EK voetbal tegen Portugal.

Ook is het nog niet zeker of verdediger Mikhalis Kapsis in aktie kan komen. Kapsis kampt met een blessure aan zijn knie en moest bij de laatste trainingsessie afhaken. Trainer Otto Rehhagel mist bovendien ook nog middenvelder Giorgios Karagounis, die voor een wedstrijd geschorst is vanwege 2 eerdere gele kaarten in het toernooi.

[update] Vragen rondom onthoofding Amerikaanse marinier

Icoon Irak nieuwsDe Islamitische groepering Ansar al-Sunna meldt dat de Amerikaanse marinier Wassef Ali Hassoun zou zijn onthoofd. Al Hassoun werd vorige maand ontvoerd in Irak, er werd gedreigd met een onthoofding van de man als de VS niet binnen 72 uur alle gevangenen in Irak zou vrijlaten.

De onthoofding wordt vermeld op een niet genoemde islamitische website. De boodschap op de site is gericht aan de Amerikaanse president Bush. Hierin staat dat er binnenkort een video zal uitkomen waarop de onthoofding te zien zal zijn.

Subheader
Marinier Wassef Ali Hassoun


Update 11:46
Vandaag heeft het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd dat de marinier Wassef Al Hassoen door zijn ontvoerders is gedood. Al Hassoen is van Libanese afkomst en was een Amerikaanse marinier. Wanneer hij om het leven is gebracht, weet het ministerie niet. Het bericht kwam van de Libanese consul in Bagdad.

Subheader


Update 14:08
De Libanese minister van Buitenlandse Zaken meldt dat de bevestiging van de dood van Al Hassoen weer is ingetrokken. Meer dan een verklaring van de extremisten is er niet. Ook de Amerikaanse strijdmachten in Irak zeggen onvoldoende bewijs te hebben van de executie van Al Hassoen. Wel zeggen ze door te gaan met de zoektocht naar de marinier.

Update 16:39
Wederom een extra hoofdstuk in het verhaal rondom de vermoedelijke onthoofding van Al Hassoen. De groep die verantwoordelijk is voor de ontvoering van Al Hassoen, Ansar al-Sunna, zegt om de eigen website de marinier (nog) niet te hebben onthoofd. Ook zeggen ze niet verantwoordelijk te zijn voor het in de wereld brengen van het bericht.

Brand verwoest henneploods

In de nacht van zaterdag op zondag is in het Limburgse Herkenbosch een loods in de brand gevlogen. De brand ontstond vermoedelijk doordat er iets misging bij een illegale hennepplantage die in de loods gevestigd was. Bij de grote uitslaande brand werd een groot deel van de loods en kwekerij verwoest.

In Alkmaar ontstond vrijdagmiddag brand in een schuurtje van een woning aan de Asterstraat. Hier was een hennepkwekerij overigens zijdelings de oorzaak. Doordat in het schuurtje een wasmachine werd aangezet en een terrarium vol slangen gevestigd was met verwarmingsverlichting, ontstond overbelasting van het stroomnet. Dit gebeurde mede omdat in het huis iemand aan het stofzuigen was en er op een slaapkamer een hennepkwekerij in bedrijf was, waarvan de assimilatielampen veel stroom trokken.

Bij de brand in het schuurtje zijn de slangen in het terraruim overleden. De 70 hennepplanten, die op een slaapkamer stonden, zijn in beslag genomen. De stroom werd overigens buiten de meter om afgenomen zo werd geconstateerd.

Desailly stopt als international

De Fransman Marcel Desailly stopt als international. De verdediger maakte dit nieuws zelf bekend op het Franse televisiestation TF1.

"Er komt een tijd van gaan, een moment waar je moet besluiten om zelf te stoppen. Dit moment is nu voor mij gekomen. De tijd die ik als international mocht meemaken was erg mooi en emotioneel", aldus de 35-jarige Desailly.

Hij debuteerde in het Franse team in 1993. Hij was een vaste waarde voor de ploeg tijdens het Wereldkampioenschap van 1998 en Euro 2000, waar Frankrijk allebei de titels won. Zijn laatste interland voor Frankrijk speelde hij tijdens het Europees Kampioenschap 2004. Dit was tegen Kroatië, dat in 2-2 eindigde.

Nieuw Rechts eist excuses 538-medewerker

De voorzitter van Nieuw Rechts, Michiel Smit, eist excuses van Radio 538-medewerker Martijn Zuurveen vanwege een column die op de site van Ruud de Wild verscheen. Zuurveen, teamlid van het programma RuudDeWild.nl, schreef dat hij in navolging van de belagers van minister Verdonk, een fles ketchup gaat kopen om die over Smit heen te gooien.

Zuurveen maakte zich boos om een nieuwsbericht over Nieuw Rechts waarin met gejuich de ontvoering van het Somalische jongetje Libaan Ali werd ontvangen, en die van Smit niet naar Nederland hoeft te worden teruggehaald. In de column vroeg Zuurveen zich af hoever je mag gaan om je mening te uiten in Nederland. ''Uiteraard moet je de grens opzoeken. Altijd! Niet een schijterd zijn, nooit bang zijn! Anders ben je zo'n lulletje die als laatste wordt gekozen met het zaalvoetbal op je school''. Zuurveen besluit zijn column met: ''Voor Michiel ga ik een fles ketchup kopen en gooi het totaal over hem heen. Liefst met bbq en al ... Of ga ik nu ook te ver met mijn mening?''.

Volgens Nieuw Rechts, die door het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie wordt omschreven als een extreem-rechtse partij, heeft Zuurveen ''kennelijk niets meegekregen van het klimaat dat in Nederland ontstaan is, waar bedreigingen en fysieke aanvallen op politici en opinievormers van niet-linkse signatuur bijna aan de orde van de dag zijn''. Voor iemand ''die nauw samenwerkt met degene die vlak naast Pim Fortuyn stond toen deze werd doodgeschoten'', een merkwaardige manier van doen, meent Nieuw Rechts-voorzitter Smit.

Nieuw Rechts eist dat de column in zijn geheel wordt verwijderd en dat Zuurveen zijn excuses maakt. Zo niet wordt er aangifte gedaan wegens laster en bedreiging bij de politie in Rotterdam.

Op de site van Ruud De Wild is het gewraakte stuk van Zuurveen inmiddels niet meer te bekijken. Alleen een column van De Wilds medewerkster Tamara Brinkman staat er nu. Of Zuurveen ook zijn excuses heeft aangeboden blijft vooralsnog onduidelijk.

De stekker gaat er uit

Voor eventjes dan, want aanstaande maandag zal FOK! haar servers gaan verhuizen van Telecity 2 naar de Redbus colo van Trueserver. De verhuizing luidt een nieuw tijdperk in voor FOK!, aangezien we na de verhuizing volledig los zullen staan van Tweakers.net bij wie we momenteel nog in het rek hangen.

Het rack en de bandbreedte worden vanaf maandag volledig gesponsord door Trueserver
De komende tijd blijft Kees aan als serveradmin, om later plaats te maken voor Iteejer, die geleidelijk aan de taken van Kees over zal nemen.

Downtijd is onoverkomelijk aangezien de servers fysiek tussen twee locaties zullen moeten worden verplaatst. Ook zullen de servers nieuwe IP-adressen krijgen. We zullen proberen de downtijd zoveel mogelijk te beperken, maar houd er rekening mee dat het hele proces minimaal enkele uren in beslag zal gaan nemen.

Wil je niets van de verhuizing missen, luister dan naar FOK!radio die vanaf morgen 18:00 verslag doet van deze verhuizing.

We zijn er weer! . Een vrij vlot verlopen verhuizing is zojuist voor de weblog beïndigd. Het forum en de FP zijn nog ff down, maar die zullen waarschijnlijk binnen afzienbare tijd ook online komen.

Renault maakt line-up 2005 snel bekend

Renault zal in de komende tien dagen bekendmaken met welke coureurs het team volgend seizoen gaat rijden. Dat heeft teambaas Flavio Briatore in Frankrijk gezegd.

Op de vraag of Briatore al tijdens de Grand Prix van Frankrijk de line-up wilde verklappen antwoordde hij dat het iets langer zou duren, maar dat het snel bekend zou worden.

"We hebben de mensen, de coureurs en de middelen om Ferrari te verslaan. Met betrekking tot het budget hebben we niet de grootste in de Formule 1, maar in mijn ogen is het voldoende om onze ambities te bereiken. Als je me morgen tien miljoen dollar zou geven, zou de wagen niet automatisch een seconde sneller gaan."

Verwacht wordt dat Fernando Alonso en Jarno Trulli ook in 2005 bij het team zullen blijven.

Komende week toekomst Ralf bekend

Na lang overleg zal volgende week bekend worden gemaakt waar Ralf Schumacher volgend seizoen rijdt. Dat heeft zijn manager Willi Weber laten weten.

Volgens Weber zal het team de beslissing bekend maken. Op de vraag welk team dat dan zal zijn antwoordde hij: "Het team waar hij voor zal rijden. Je zult moeten wachten tot Silverstone." Weber verwees daarmee naar de Grand Prix van Groot-Brittannië die volgende week wordt verreden.

Alom wordt verwacht dat Schumacher bij Toyota zal gaan rijden. De deal tussen de twee partijen zou al een tijd terug zijn gemaakt. Toyota wil echter niet op de geruchten reageren.

Schumacher herstelt momenteel van de zware crash die hij maakte tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Hij liep daarbij twee gebroken rugwervels op. Doktoren hebben de Duitser geadviseerd drie maanden niet te rijden, maar volgens Weber kan de coureur tijdens de Grand Prix van Hongarije op 15 augustus al terug zijn. Dat zou betekenen dat de Williams-coureur slechts drie races mist. In de tussentijd wordt hij vervangen door Marc Gene.

Teambazen verdeeld over 19 races

De teambazen in de Formule 1 zijn verdeeld over de vraag of er volgend seizoen negentien in plaats van achttien races moeten zijn.

De meerderheid lijkt tegen het plan, tenzij de teams meer geld krijgen om de extra kosten voor de werknemers te betalen. Met zoveel races moet men namelijk backup-crew achter de hand houden. "Het houden van races een week na elkaar maakt veel uit," aldus Tony Purnell van Jaguar. Zonder extra geld is het werk volgens hem niet houdbaar voor het huidige personeel.

Peter Sauber is tegen het voorstel. "Zestien races is genoeg," zo liet hij weten. "Als we negentien races moeten doen hebben we veel meer geld nodig. Ik ben er niet enthousiast over en ik ben niet blij dat we worden gevraagd om het te doen."

"Meer races kost meer geld," aldus Eddie Jordan. "Het houden van negentien races is een erg zware taak, tenzij er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van achtereenvolgende races en er een zorgvuldige planning van de plaatsen waar de races worden gehouden komt. Je kunt het zien als het verminderen van het testen, maar er zijn andere manieren om dat te doen."

Tsutomu Tomita, de baas van Toyota, ziet een uitbreiding van de kalender wel zitten. "Negentien of zelfs twintig races zijn welkom bij Toyota vanuit een zakelijk oogpunt. We zijn een wereldwijd bedrijf en we willen de naamsbekendheid in de wereld zo groot mogelijk maken. We moeten wel kijken hoe de dingen worden geregeld met het oog op de kosten. In essentie staan we er echter wel achter."

Uitslag Grand Prix van Frankrijk

De Grand Prix van Frankrijk is gewonnen door Michael Schumacher. Met een unieke vier-stops-strategie wist hij de wedstrijd voor de zoveelste keer in zijn voordeel te beslissen.

Alonso vertrok van de eerste plaats en wist deze bij de start vast te houden. Jarno Trulli had een goede start en schoof naar de derde plek door. In het begin reden Alonso en Schumacher een gelijk tempo, maar de verrassing was dat Schumacher eerder naar binnen moest.

Tussen rondjes tien en vijftien kwamen de meeste rijders vroeg binnen, wat erop wees dat iedereen drie pit-stops zou gaan doen. Na zijn eerste stop kwam Alonso voor Schumacher terug de baan op. Juan Pablo Montoya viel in zijn tweede stint terug van een zesde naar een negende plaats door een spin op het rechte stuk.

Na de tweede stops lag Michael Schumacher voor op Alonso. Hij had een korte stop gemaakt en enkele ronden flink kunnen doortrappen. Alonso stopte later, maar had in die rondjes juist tijd verloren.

Daarna ontspon het plot van de wedstrijd zich. Schumacher kon weglopen, maar leek een andere strategie te hebben. Tussen Button, Trulli en Barrichello bepaalden stops en acties wie plek drie zou gaan pakken. De McLarens reden met de nieuwe auto goed mee, maar nog niet in de echte top.

Schumacher had een vroege derde stop, waardoor het bijna zeker was dat hij vier stops zou gaan maken. Alonso kwam drie ronden later naar binnen en zakte door die stop terug naar plaats twee. In de daaropvolgende ronden pakte Schumacher een dusdanige voorsprong dat hij een korte stop kon maken en zijn eerste plaats behield en daarmee de wedstrijd besliste.

Barrichello pakte in de laatste bocht nog net de derde plek af van Trulli, die daardoor vierde werd. Button eindigde daar kort achter als vijfde.

De volledige uitslag


Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1:30:18.133  
2 Fernando AlonsoRenault F1  + 8.329  
3 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  + 31.622  
4 Jarno TrulliRenault F1  + 32.082  
5 Jenson ButtonBAR Honda  + 32.482  
6 David CoulthardMcLaren Mercedes  + 35.520  
7 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  + 36.230  
8 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1  + 43.419  
9 Mark WebberJaguar Racing  + 52.394  
10 Marc GeneBMW Williams F1  + 58.166  
11 Christian KlienJaguar Racing  + 1 ronde  
12 Giancarlo FisichellaSauber Petronas  + 1 ronde  
13 Felipe MassaSauber Petronas  + 1 ronde  
14 Cristiano da MattaToyota Racing  + 1 ronde  
15 Olivier PanisToyota Racing  + 2 ronden  
16 Nick HeidfeldJordan Ford  + 2 ronden  
17 Giorgio PantanoJordan Ford  + 3 ronden  
18 Gianmaria BruniMinardi F1  + 4 ronden  
- Zsolt BaumgartnerMinardi F1    spin
- Takuma SatoBAR Honda    motor

Nederlander neergestoken op Rock Werchter

Icoon Buitenlands nieuwsAfgelopen nacht is een Nederlandse man zwaargewond geraakt op het festivalterrein van het Belgische Rock Werchter. De man had bij buren geklaagd over geluidsoverlast. Daarop werd hij in een bestelbus gesleurd en hem de keel doorgesneden.

Het slachtoffer is onmiddellijk naar een ziekenhuis in de omgeving gebracht. Hij verkeert niet in levensgevaar. "Gelukkig hebben zijn vrienden hem snel kunnen bevrijden. Anders was hij wellicht ter plaatse overleden", aldus een woordvoerder van het parket in Leuven. Er zijn tien verdachten opgepakt, die zullen worden ondervraagd.

Op het kampeerterrein van het muziekfestival raakten twee jongeren uit Sint-Niklaas zwaargewond toen een gasfles ontplofte. Toen de broer en zus een lege gasfles wilden vervangen kon er gas ontsnappen. Daarop ontstond een steekvlam in hun tentje. Het tweetal liep zware brandwonden op, maar verkeert niet in levensgevaar.

Drugsdealer opgepakt bij housefeest

Icoon Binnenlands nieuws In het Brabantse Milheeze heeft de politie een 21-jarige man gearresteerd, met 137 xtc-pillen en 17 zakjes cocaïne op zak. De man werd gesnapt door beveiligingsmedewerkers tijdens de toegangscontrole van het feest, dat zaterdagavond plaatsvond. Bij het feest gold een extra scherpe toegangscontrole.

De man zal goed worden doorgelicht, aldus politiewoordvoerder Cees Dekker. "Er zal een onderzoek gestart worden om uit te zoeken hoe hij aan het spul komt", zo zegt hij. Ook is de auto van man in beslag genomen voor nader onderzoek.

Een tijdje later op de avond hield de politie een zeventienjarige jongen aan met twaalf pillen, een zakje weed en een zakje met wit poeder op zak. In eerste instantie bood de jongen verzet bij zijn aanhouding, maar werd uiteindelijk toch aan de politie overgedragen. Inmiddels heeft de politie zijn ouders ingelicht.

Nicolaï wil toestroom Turken indammen

Icoon politiek binnenland nieuws Zodra Turkije volwaardig lid wordt van de Europese Unie, moet er voorkomen worden dat Turkse werknemers massaal naar Nederland komen. Dat vindt staatssecretaris Atzo Nicolaï van Europese Zaken. Volgens hem moeten er dan meer maatregelen getroffen worden dan onlangs is gedaan voor de tien nieuwe toegetreden lidstaten.

Volgens de staatssecretaris is het ontrecht dat een aantal Nederlanders bang zijn voor het 'Islamitische karakter'. Daarentegen zouden zorgen op andere gebieden over een Turks lidmaatschap wel terecht zijn. Als het aan Nicolaï ligt, dan komt de de Europese Commissie in oktober met mogelijke maatregelen. Deze maatregelen komen los te staan van de onderhandelingen over de toetreding van het land.

Voor werknemers uit de nieuwe europese lidstaten geldt dat ze de komende zeven jaar alleen welkom zijn in sectoren met een personeelstekort. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek tonen aan dat de Turkse bevolking in Nederland na toetreding groeien tot 850.000. Dat aantal werd in eerdere berekeningen op 547.000 geschat, een verschil van 303.000 .

Palestijnen schieten joodse kolonist dood

Icoon Israel / Palestina In het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever hebben Palestijnen zondagmorgen een joodse kolonist doodgeschoten. Israëlische media melden dat de man en vrouw in hun voertuig werden beschoten. Het incident vond plaats de nederzettingen Mevo Dotan en Shaked, aldus een legerwoordvoerder. De radicale Al-Aqsa Martelaren Brigades hebben de verantwoordelijk opgeëist.

De vrouw bleef ongedeerd bij het incident, maar was wel hevig geschrokken. Ze is ter observatie in het ziekenhuis opgenomen. Inmiddels is het Israëlische leger begonnen met het zoeken naar de daders, die op de vlucht zijn geslagen. Daarbij wordt de hele omgeving uitgekamd.

Israëlische militairen schoten gisterenavond in hetzelfde gebied een Palestijn dood. Hij zou getracht hebben een joodse nederzetting binnen te dringen. "Een soldaat zag een persoon die probeerde de nederzetting Braha binnen te dringen, opende het vuur en doodde hem", volgens een zegsman.

'Petten loost te veel radioactief afval in zee'

Icoon Binnenlands nieuws De Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) in Petten heeft al jaren veel meer radioactief afval in zee geloosd dan volgens hun vergunning was toegestaan. Dit meldde klokkenluider Paul Schaap in een interview met het Noordhollands Dagblad. Door grote tijdsdruk zouden regelmatig grote hoeveelheden afvalwater via een lozingspijp in zee zijn geloosd, zonder dat dit water eerst gefilterd werd. Hierbij werden de normen tussen de honderd en de duizend keer overschreden.

In de duinen van Petten staat naast de kernreactor ook een afvalverwerkingsfabriek van de NRG. In die fabriek wordt bijvoorbeeld radioactief afval van de kernreactor verwerkt, maar worden ook andere radioactief besmette objecten gereinigd. Een voorbeeld is radioactief schroot. Vanuit de hele wereld komt er schroot naar Nederland om hier verwerkt te worden. Een paar honderd keer per jaar blijkt een partij schroot radioactief besmet te zijn, waarna de partij naar Petten gaat om gereinigd te worden.

Uit de verklaringen blijkt nu dat de afvalverwerkingsfabriek uit de jaren vijftig de stroom besmette objecten van de jaren negentig bij lange na niet aankon. Onbehandeld afvalwater moest soms uit overvolle opslagbassins direct de zee ingepompt worden om de stroom objecten aan te kunnen. Schaap beschrijft de gang van zaken als "praktijken uit het wilde westen".

Schaap gaat volgende week bij zowel de politie als bij de Kernfysische Dienst (KDF) aangifte doen. Hierbij zal hij gebruik maken van verklaringen van anonieme medewerkers van de NRG die lange tijd aan de lozingen hebben meegewerkt. Deze medewerkers willen anoniem blijven omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Dit overkwam Schaap eerder zelf toen hij misstanden openbaar maakte.

In een van de andere verklaringen is te lezen: "We protesteerden wel. Zeker als we zonder goede beschermende kleding moesten werken. We hebben, toen het echt te gek werd, ook wel eens gestaakt. Maar we stonden onder zware druk van de bedrijfsleiding. We verdienden heel goed met dit smerige werk. Het was een kwestie van bek houden en doorgaan, of die goed betaalde baan kwijt raken.
Controles? Ja die waren er soms. De Kernfysische Dienst kondigde die echter van tevoren aan. Dan poetsten we de boel goed schoon.
"

De NRG weigert nog commentaar te leveren.

Owen blijft bij Liverpool

Michael Owen speelt ook de komende seizoenen bij Liverpool. Het contract van de 24-jarige aanvaller loopt eind van aankomend seizoen af, maar diverse Engelse media melden dat Owen aankomende week gaat bijtekenen tot 2007.


De toekomst van Owen was lange tijd erg onzeker omdat hij niet tevreden was met de resulaten van de club. Met de komst van Valencia-trainer Rafael Benitez en AJ Auxerre-aanvaller Djibril Cissé en het blijven van Steven Gerrard is Owen tevreden.

Owen scoorde in 216 wedstrijden die hij voor Liverpool speelde 118 doelpunten voor de Reds.

Tenminste 47 doden door tyfoon in Azië

Icoon Buitenlands nieuws De tyfoon Mindulle heeft de afgelopen week grote schade aangericht in delen van Azië. In de Filipijnen zijn al 32 doden geborgen en worden nog elf mensen vermist, zo maakte het hoofdkwartier van de burgerbescherming OCD zondag bekend. Ook op het eiland Taiwan eiste de tyfoon slachtoffers. Volgens de laatste schattingen vielen daar minstens vijftien doden.

De meeste slachtoffers zijn verrast door aardverschuivingen, overstromingen of ongelukken door de zware regenval en de harde wind. Er zijn windstoten gemeten van meer dan 230 kilometer per uur. Dit natuurgeweld zorgde ervoor dat er in Taiwan duizenden mensen moesten vluchten voor snel stijgend water, en er in de Filipijnen nog eens 170.000 mensen hun huizen moesten verlaten.

'Iran en Syrië zitten achter opstand in Irak'

Icoon Irak nieuws De aanhoudende opstand en aanslagen in Irak wordt gesteund door de buurlanden Iran en Syrië. Volgens de nieuwe Iraakse regering zijn deze twee landen de drijvende krachten achter de voortdurende opstand, zo schrijft de Britse krant The Sunday Telegraph.

Nog deze week zal de nieuwe Iraakse regering harde bewijzen presenteren die dit aantonen, zo laat de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Zebari weten. "Waarom ze het doen kunnen we niet zeggen, maar we weten waar de steun vandaan komt", zegt hij.

Zebari zegt dat de rebellen worden opgeleid door overheidsdiensten van Iran en Syrië. Wanneer de verenigde Staten één van de twee landen zou aanvallen, dan heeft Irak daar niets op tegen. Aldus de bewindsman. Al langere tijd wordt Syrië door de VS beschuldigd van connecties met terroristische bolwerken.

Nepalese boerinnen ploegen naakt om regen

Positive_Thinking had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen regionaal nieuwsprogramma uit het zuidwesten van Nepal liet vandaag weten dat de rijstboerinnen aldaar naakt hun velden ploegen. Ze vragen zo aan God om het te laten regenen. De vertraging van de moessonregens, die gebruikelijk in de eerste week van juni in Nepal beginnen, weerhoudt de boerinnen ervan om rijst te planten.

''Volgens mijn schoonmoeder zou de regengod aangenaam verrast zijn en het laten regenen wanneer vrouwen het land naakt bewerken'', zegt de 35-jarige rijstboerin Ambika Tharu in de Himalayan Times.

Volgens weerkundigen in de hoofdstad Katmandu, 500 kilometer ten noordoosten van Baijapur waar de naakte vrouwen op het land werken, zal het binnen enkele dagen weer gaan regenen.

Armstrong opgelucht na proloog

Lance Armstrong is blij met zijn eigen prestatie in de proloog. Daarnaast vergat hij niet om zijn bewondering uit te spreken voor Fabian Cancellara.

Het eerste duel der favorieten is gestreden en Lance Armstrong is er als beste uitgekomen. Reden voor hem om opgelucht adem te halen, maar ook voor te veel optimisme te waken. De critici die na de Dauphiné Libéré twijfelden aan de vorm van Armstrong is voorlopig de mond gesnoerd.

Armstrong zei zelf over zijn voorsprong op Ullrich: "Dat heeft mij verrast, ja. Maar laten we niet vergeten dat we pas aan het begin staan van een lange Tour de France. Ik ben er zeker van dat Jan later in de Tour super zal zijn. Voorlopig ben ik vooral blij met mijn eigen rijden. Dat heeft mij een gerust gevoel gegeven."

Hij was zelf na de Dauphiné Libéré bezorgd geraakt: "Na mijn nederlaag op de Mont Ventoux hadden veel mensen twijfels over me. En eigenlijk was ik zelf ook best wel bezorgd geraakt."

Concurrent Ullrich was, ondanks zijn verlies, niet ontevreden over zijn proloog: "Ik heb niet alle risico genomen en in dat licht bezien zit ik er goed bij. Het zijn maar vijftien seconden, aan het eind van de Tour gaat het om minuten - hopelijk ik mijn voordeel."

Iran gaat aanklacht tegen Saddam indienen

Icoon Buitenlands nieuwsIran heeft een aanklacht opgesteld tegen de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein en wil die aanhangig maken bij het speciale tribunaal voor Irak. Teheran beschuldigt Saddam ervan Iran in 1980 te hebben aangevallen en chemische wapens te hebben gebruikt, maakte het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekend.

Teheran beklaagt zich over het feit dat de aanval op Iraans grondgebied in 1980 niet op de eerste lijst van aanklachten terug te vinden is. ''Een van de misdaden van Saddam is de aanval op Iran, de dood van Iraniërs, het gebruiken van chemische wapens. We hebben een aanklacht voorbereid die zal worden ingediend bij het tribunaal'', aldus een woordvoerder van de regering.

In de donderdag gepresenteerde officiële aanklacht tegen Saddam Hussein en zijn naaste getrouwen wordt met geen woord gerept over de bloedige oorlog tussen Irak en Iran. In de acht jaar durende oorlog tussen de twee landen vielen volgens officiële cijfers bijna een miljoen doden. Zeker 45.000 Iraanse soldaten liepen verwondingen op door de inzet van Iraakse strijdgassen. Irak zou volgens Teheran ook op grote schaal gevangenen hebben gemarteld en geëxecuteerd.

VS ruilden terroristen voor Britse gevangenen

Icoon Buitenlands nieuwsDe Amerikaanse krant 'The New York Times' heeft zondag gemeld dat de Verenigde Staten mogelijk terroristen hebben geruild tegen gevangenen in Saudi-Arabië. Met de geheime deal moesten belangrijke bondgenoten bij de invasie in Irak tevreden worden gesteld. Het dagblad baseert zich op anonieme hooggeplaatste Amerikaanse en Britse functionarissen.

De vijf vrijgelaten terroristen zaten gevangen op de basis Guantanamo op Cuba. Zij werden teruggestuurd naar Saudi-Arabië waarop de regering in Riyad op haar beurt vijf Britten en twee andere gedetineerden vrijliet, die in Saudi-Arabië voor terreurdaden waren veroordeeld. Volgens Britse diplomaten waren de zeven door middel van martelingen tot bekentenissen gedwongen.

De Amerikaanse ministeries van Defensie, de CIA en justitie hadden aanvankelijk grote moeite met de ruil die vorig jaar zou hebben plaatsgevonden. Ze vroegen zich af of sommige terroristen niet te gevaarlijk waren om terug te sturen. Saudi-Arabië had destijds beloofd de vijf terroristen achter de tralies te houden, maar functionarissen waren hier sceptisch over.

De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad heeft in de krant tegengesproken dat het een ruil was. Er bestond volgens hem geen verband tussen het terugsturen van de vijf verdachten en het vrijkomen van de Britten.

Subheader
Gevangenen op de basis Guantanamo op Cuba

Ruim 100 evacuées bij hotelbrand in Breda

Meer dan honderd mensen hebben zondagochtend rond half vijf een hotel in Breda moeten verlaten. Rond vier uur ontstond daar brand in een opslagkelder, zo maakte de politie bekend.

Grote rookontwikkeling deed medewerkers van het hotel ertoe besluiten de gasten te evacueren. Ze werden opgevangen in een nabijgelegen sporthal. Twee van hen moesten door de GGD worden behandeld in verband met ademhalingsmoeilijkheden. De brandweer die met drie voertuigen was uitgerukt had het vuur na een half uur onder controle. De gasten konden toen onder begeleiding van mensen van de brandweer en politie hun persoonlijke bezittingen van de kamers halen.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend.

Groningen pakt overlast scooters aan

Imperium had ons via de nieuws-submit te melden:

De gemeente Groningen wil mensen die op hun scooter herhaaldelijk voor overlast zorgen hard aanpakken. Ouders van jongeren die geluidsoverlast veroorzaken of stunts uithalen, krijgen eerst een brief thuis. Mocht dit niet helpen, dan zal het voertuig in beslag worden genomen.

Momenteel zorgen met name jonge brommer- en scooterrijders in de avonduren voor (geluids)overlast. Groningen wil nu de aanpak van de gemeente Rotterdam overnemen, die de maatregel al met succes hanteert.

*tringgg...trinnggggg

Soms krijg je mensen aan de telefoon die onverstaanbaar zijn maar in dit geval lijkt het mij toch vrij duidelijk wat de beller wil. Toch?

Verder kwam er via Nightfall
een leuk flashspelletje binnen waar je een dronken kerel de straat door moet loodsen zonder dat hij onderuit gaat
Nightfall haalde de 49 meter ..en jullie?

Blijkt na het spel van Nightfall dat je minder aangeschoten bent dan je dacht dan kom je hier al fluitende doorheen.

Succes!

Hoop op minder poep op stoep in Rotterdam

Hondenpoep is een vrijwel onoplosbaar probleem waar veel grote steden mee te kampen hebben. In Rotterdam noemen bestuurders het ontwikkelen van een effectief hondenpoepbeleid ”complex”, “weerbarstig” of “stroperig”. Dit meldt de NRC zaterdag.

In enquêtes komt hondenpoep steevast naar voren als ergernis één of twee (na troep op de stoep). In Nederland zijn naar schatting zo’n anderhalf miljoen honden die samen verantwoordelijk zijn voor een hoop van zo’n honderdvijftig miljoen kilo per jaar. Het probleem van de hondenpoep is moeilijk op de politieke agenda te krijgen; het sluit doorgaans niet aan bij de bevlogenheid van bestuurders, aldus de NRC.

Pogingen om iets te doen, zoals bijvoorbeeld het invoeren van een ’opruimplicht,’ stranden op de kosten. ”We moeten wat doen, maar niet door regels te stellen die je niet kunt handhaven’, zegt ex-wethouder ‘buitenruimte en milieu’ Kuijper. Bij een ‘opruimplicht’ rekenen burgers erop ”dat trottoirs, speelterreinen en dergelijke voortaan schoon zijn en dat overtredingen daadwerkelijk worden beboet”. Om teleurstelling bij burgers in de overheid te voorkomen werd destijds van een ‘opruimplicht‘ afgezien. Ook het opzetten van een ambtelijke werkgroep hondenpoep had niet het beoogde effect. Het vorige college is er niet in geslaagd een oplossing te vinden voor het probleem.

Het huidige college doet een nieuwe poging. In een aantal proefgebieden in de stad geldt nu een ‘opruimplicht’. Vanwege een gebrek aan controle wordt deze nog nauwelijks nageleefd maar dat moet met ingang van volgend jaar veranderen. Dan worden interventiemedewerkers aangesteld die op de 'opruimplicht' gaan toezien. Een nieuwe wet maakt het dan namelijk mogelijk voor gemeentelijke ambtenaren om wildplassen en foutpoepen bestuurlijk te beboeten. ” Ik ben niet naïef maar het moet toch een keer lukken ”, zegt Bolsius, de nieuwe wethouder ‘wijken en buitenruimte' van Rotterdam, hoopvol.

Mosley verdedigt stewards Indianapolis

Max Mosley heeft zich achter de stewards geschaard die tijdens de Grand Prix op Indianapolis zo lang deden over het diskwalificeren van Juan Pablo Montoya.

De Colombiaan werd pas laat in de race gediskwalificeerd omdat hij net voor de opwarmronde in de reservewagen was gestapt. Op die beslissing kwam veel kritiek, omdat de coureur volgens veel mensen veel eerder de zwarte vlag moeten krijgen.

Volgens Mosley kwam de late diskwalificatie echter door de minimale marge van de overtreding. Het wisselen van wagen mag tot vijftien seconden voor het begin van de opwarmronde, Montoya brak die regel met drie seconden.

"We wisten dat het marginaal was," aldus Mosley. "Onze mensen moesten dus video's, tijdschema's en ooggetuigeverklaringen bij elkaar krijgen om zeker te zijn dat ze geen fout maakten. Een foute diskwalificatie was verschrikkelijk geweest, zo stelde Mosley. "Het is vergelijkbaar met het executeren van iemand. Je kan hem niet on-executeren. Je moet niemand uit de race halen tot je er absoluut zeker van bent."

Jordan hoopt op veranderlijk weer

Hoewel de coureurs van Jordan tijdens de kwalificatie op Magny-Cours slechts zeventiende en achttiende eindigden, hoopt het team vandaag op een spannende race. Wisselende weersomstandigheden kunnen het team misschien een puntje opleveren.

Nick Heidfeld werd zeventiende en was tevreden met zijn tijd. Na aanvankelijk problemen te hebben gehad vanwege het weer, zijn er diverse aanpassingen aan de wagen gedaan om de juiste balans te vinden. Heidfeld was, hoewel hij iets meer van de aanpassingen had verwacht, dan ook tevreden met zijn ronde.

Teamgenoot Giorgio Pantano was minder tevreden. Hij maakte in de tweede bocht een fout die hem een paar tienden kostte. Zijn team hoopt nu op regen, omdat dat in combinatie met een beetje geluk misschien iets moois op zou kunnen leveren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.