Netwerk: 'Noord/Zuidlijn niet veilig genoeg'

Bij de aanleg van de nieuwe Noord/Zuidlijn, die momenteel onder onze hoofdstad wordt aangelegd, zijn door de gemeente diverse regelgevingen aan de laars gelapt, en het niet zo nauw hebben genomen met de veiligheid van reizigers. Zo luidt de conclusie van de actualiteitenrubriek Netwerk.

In de uitzending van vanavond werd uitgebreid gesproken over geheime rapporten, die de redactie van het programma in handen kreeg. Zo zou de veiligheid van reizigers bij calamiteiten niet volgens de wettelijk gestelde eisen gewaarborgd zijn. Vluchtwegen vanuit de stations zouden niet voldoen aan de normen. Ook zou rook en hitte niet goed afgevoerd worden. In het ontwerp is eveneens geen rekening gehouden met mogelijke terroristische aanslagen op de nieuwe hoofdstedelijke metrolijn.

De gemeente zou ook essentiële vergunningen, die door een rechter afgewezen waren, alsnog hebben uitgegeven. Uit niet eerder gepubliceerde brieven van het ministerie van Binnenlandse Zaken is ook duidelijk geworden, dat de gemeente niet ingegaan zou zijn op verzoeken van het ministerie om over de al in 1999 afgekeurde veiligheidsconcepten te praten.

De advocaat die de belangen van de Amsterdamse burgers behartigt, voelt zich bedrogen door de gemeente: "Ik ben op het stadhuis voorgelogen. Daar heeft men deze informatie niet verstrekt." Hij meent dat de gemeente het welzijn van de stadsbewoners niet serieus neemt.

Aanstaande vrijdag wordt in een rechtszaak door de Raad van State in Den Haag een definitief oordeel uitgesproken over de bouwvergunningen. Hierbij zal getuigendeskundige Van der Leur, die ook de cafébrand in Volendam onderzocht voor het ministerie zijn oordeel geven. Hij vertelde in Netwerk al dat Burgemeester Job Cohen verkeerd is geïnformeerd over het geheel. Hij zou de vergunningen op basis van onjuiste analyses hebben goedgekeurd.

"Het veiligheidsdossier van de Noord/Zuidlijn is op dit moment ontoereikend," aldus Van Leur in Netwerk vanavond. De Amsterdamse brandweer en gemeenteraad onthielden zich van elk commentaar. Men wacht de rechtszaak af.