Broer vermoordt zwangere zus

Een man uit Jordanië heeft zijn zwangere zus met een keukenmes vermoord. Dit omdat zij de eer van de familie zou hebben geschonden. Een jaar geleden was zij, tegen de zin van de familie in, getrouwd met een Egyptenaar. Ze was teruggekeerd naar Jordanië om te bevallen in de nabijheid van de familie. De 25-jarige dader belde zelf de politie, maar de vrouw was al dood voordat de agenten aankwamen. Ook het leven van de baby kon niet meer worden gered.

Het is nu al de vijfde geregistreerde “eermoord” van dit jaar. Afgelopen jaar waren het er zeventien aan het einde van jaar. In 2002 waren er 22 “eermoorden.” Toch ligt het werkelijke aantal moorden in deze categorie veel hoger.

Human Rights Watch, een mensenrechtenorganisatie, beschuldigt de regering van Jordanië ervan dat er te zwak wordt opgetreden tegen dit soort moorden. In Arabische landen, waar mannen de dienst uitmaken, gebeurt het vaak dat broers, vaders en neven een vrouwelijk familielid vermoorden omdat zij de naam van de familie ten schande heeft gemaakt. Het gaat dan vaak om het uitgaan met een andere man, een buitenechtelijke relatie te hebben of te zijn verkracht. Vaak komt de dader van de “eremoord” weg met een relatief lichte straf.