IsraŽl: bot is niet van Ron Arad

Het bot dat Hezbollah vorige maand in het geheim aan IsraŽl overdroeg, is niet van de vermiste luchtmachtnavigator Ron Arad. Vorige week heeft IsraŽl 430 gevangenen vrijgelaten in ruil voor een ontvoerde IsraŽlische zakenman en het stoffelijk overschot van drie militairen.

De drie IsraŽlische soldaten, Adi Avitan, Benyamin Avraham en Omar Sawaid werden op 7 oktober 2000 ontvoerd toen zij patrouilleerden aan de IsraŽlische zijde van de grens met Libanon. Hezbollah-leden hadden zich vermomd als personeel van de Unifil, het VN-legertje dat in het zuiden van Libanon is gestationeerd, en ze maakten gebruik van auto's van de VN. De Hezbollah bracht hen naar een onbekende plaats. Op 2 november 2001 verklaarde de hoofdrabbijn van het IsraŽlische leger op grond van ontvangen informatie dat de ontvoerde soldaten niet langer in leven waren en dat zij beschouwd moeten worden als gesneuveld wat dus ook het geval blijkt te zijn.

Arad werd op 16 oktober 1986 in zijn F-4 boven Libanon neergeschoten. De piloot kon in veiligheid worden gebracht met een reddingsoperatie waarbij hij zich aan de onderkant van een helikopter moest vasthouden. Arad werd gevangen genomen door de Libanese Amalbeweging. Het hoofd van de veiligheid van Amal, Mustafa Dirani, hield hem persoonlijk gevangen en "verkocht" hem later aan de Iraanse Revolutionaire Garde.

De IsraŽlische autoriteiten denken dat de Hezbollah het bot heeft gegeven op aandringen van Iran, dat met het gebaar goede sier zou willen maken, aldus de bronnen. IsraŽl gaat ervan uit dat Arad, die in 1986 boven Libanon werd neergeschoten nog wordt vastgehouden door Iran.