'Pak criminelen hun burgerrechten af'

Kopspijkers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hoofdcommissaris Jelle Kuiper van Amsterdam wil zware criminelen hun burgerrechten ontnemen om zo de criminaliteit in te dammen. Hij denkt dan aan het innemen van rijbewijs en paspoort, het verbod op het starten van een bedrijf, het hinderlijk volgen van criminelen en het deels opheffen van hun privacy.

Daarnaast wil Kuiper ervoor zorgen dat de criminelen uit de anonimiteit worden gehaald. "De privacywetgeving is een schuilplaats voor het kwaad aan het worden", zo zegt Kuiper. "Maak bekend wie ze zijn. Maak bekend aan makelaars en notarissen wie onze outcasts zijn en dat ze daar beter geen zaken mee kunnen doen. Criminelen willen in het donker opereren. Wij doen het licht aan."

Kuiper is van mening dat het strafrecht niet meer voldoet is om een bepaalde groep criminelen aan te pakken. "Meer repressie en meer opsporing helpt niet", zo zegt de politieman. ""Aanhouden, opsluiten. Minister Donner vergist zich als hij denkt dat het daar veiliger van wordt."

De Amsterdamse politie is verder van plan om de strategie van het hinderlijk volgen van criminelen intensiveren. Op korte termijn zal er een project starten waarbij camera's de verkeersstromen op de snelwegen naar Amsterdam volgen. Nieuwe technologie maakt het mogelijk via het kenteken veelplegers en andere criminelen eruit te filteren.