Simpele overwinning Miss Tibet

In 2002 werden voor het eerst Miss Tibet verkiezingen gehouden. Er deden vier dames mee aan de verkiezing, terwijl er zich 30 hadden ingeschreven.

Dit jaar was er slechts ťťn deelneemster, Tsering Kyi.
Tsering is 20 jaar oud en werd door de jury unaniem tot Miss Tibet benoemd. Er waren slechts tien inschrijvingen, maar negen van hen kwamen niet opdagen. Tsering is studente in een klooster. Na haar studie aan de High School te hebben afgerond vluchtte ze naar India op haar zestiende. Ze heeft een boek met poŽzie geschreven in het Tibetaans en spreekt vloeiend Chinees.

Er is zo weinig belangstelling voor de verkiezingen omdat er door traditionele groeperingen een grote maatschappelijke druk wordt uitgeoefend op de meisjes om niet mee te doen. De Miss-verkiezingen druisen in tegen de Tibetaanse cultuur. Vooral de badpak-ronde wekt veel woede op.

De verkiezing wordt gehouden in de Noord-Indiase stad Dharamsala, zetel van de Tibetaanse regering-in-ballingschap. De officiŽle bekroning zal op 9 oktober plaatsvinden. Tsering zal een prijs van 100,000 rupees (1800 Euro) ontvangen.