Medicijnknaak komt er waarschijnlijk toch

Jos_37 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eigen bijdrage van 1,50 euro per recept, de 'medicijnenknaak', gaat er waarschijnlijk toch komen. Het kabinet is van plan dat volgend jaar in te voeren, maar regeringsfractie CDA sputterde in de Tweede Kamer tegen. Tevergeefs blijkt nu. Een voorstel van het CDA om de medicijnenknaak te schrappen, krijgt namelijk geen steun in de Tweede Kamer, zo bleek vanavond.

Coalitiegenoten VVD en D66 wezen het CDA-plan sowieso af. Beiden achten de eigen bijdrage nodig om het medicijngebruik te remmen. Hooguit bleken ze bereid de eigen bijdrage te beperken tot maximaal 100 euro per jaar.

Om een meerderheid te krijgen heeft het CDA dus de oppositie nodig, maar ook bij hun ving het CDA bot. De PvdA, GroenLinks en SP vinden namelijk de financiële dekking die het CDA als alternatief voor de medicijnenknaak voorstelt, een forse verhoging van het eigen risico, te gortig.

Tot grote woede van de christendemocraten beschuldigde GroenLinks het CDA er van expres een kansloze motie in te dienen, om zo de 'medicijnenknaak' erdoor te kunnen krijgen.