Celstraf geëist tegen oud NVU-leider

Voor het gerechtshof in Amsterdam is gisteren vier maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen de voormalige voorman van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU), Joop Glimmerveen*. De 74-jarige Glimmerveen wordt beschuldigd van het aanzetten tot haat jegens buitenlanders.

De feiten dateren al van zeven jaar geleden, en hij werd daar in 1999 ook al voor veroordeeld, maar Glimmerveen tekende steeds beroep aan tegen zijn veroordeling. In 1996 hield de oud-voorzitter van de NVU racistisch getinte redevoeringen bij een bijeenkomst van de (nu verboden) CP'86. Vooral toenmalig Groen Links-Kamerlid Tara Singh Varma moest het ontgelden. Tevens zou hij hebben gezegd dat het afgelopen moest zijn met de joodse overheersing van de Nederlandse partijen.

Glimmerveen, die zich niet door een advocaat liet vertegenwoordigen, wees er op dat sinds 1996 (de veroordeling van de overleden politicus Hans Janmaat) nooit meer iemand is vervolgd wegens het aanzetten tot haat. Volgens hem bewijst de opkomst van Pim Fortuyn dat de rassenhaat waartoe hij anderen zou hebben aangezet, inmiddels alom aanwezig is. ''Er hoeft helemaal geen haat meer te worden gezaaid. Bovendien mag je tegenwoordig zeggen wat je wilt. Kijk maar naar de Amsterdamse wethouder Oudkerk met zijn opmerking over 'kutmarokkanen' ''.

Hierna somde Glimmerveen alle hatelijke opmerkingen op die door journalisten en politici aan het adres van Fortuyn zijn geuit.

Uitspraak 11 september.


-
* Glimmerveen was in de jaren 70 en 80 lijsttrekker van de NVU. De fascistisch getinte partij haalde landelijk echter nooit enig noemenswaardig resultaat bij verkiezingen. In 1987 houdt hij wegens gebrek aan succes en concurrentie van CD en CP'86, het voor gezien. In 1996 is de NVU weer opnieuw leven ingeblazen door de rechts-extremist Constant Kusters (oud CP'86) en de Groningse fascist Eite Homan.