FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 augustus 2003

Forse boete voor balletjespistoolbezitters

jeffreysnf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft veel overlast door balletjespistolen die jongeren in Zuid-Europese landen als souvenir hebben gekocht. De nepwapens lijken bedrieglijk veel op de Walther P5, het echte wapen van de politie.

In Arnhem trok een agent deze week zijn dienstwapen toen hij twee jongens van 14 en 15 jaar in de stad zag lopen met het balletjespistool. Vorige week ontstond in een supermarkt in Ede paniek toen een man met het speelgoedpistool kwam binnenlopen. Hij bleek het pistool voor zijn zoontje vast te houden, die zich in de ballenbak vermaakte.

Het bezit van een balletjespistool is in Nederland illegaal, en valt onder de Wet Wapens en Munitie. Als men gepakt wordt door de politie op bezit van zo'n nepwapen, kan men rekenen op drie maanden celstraf en een geldboete van 4500 euro.

"Spelen met zo'n ding is ook niet zonder gevaar. Het pistool schiet met een veersysteem balletjes af, die met een flinke snelheid het wapen verlaten. Slachtoffers kunnen behoorlijke wonden oplopen", zegt de politiewoordvoerder.

Verliefde tiener lift 2500 kilometer naar vriendin

Oxxie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 15-jarige jongen uit Italië was zo verliefd op zijn Zweedse vakantievriendin dat hij 2500 kilometer heeft gelift om haar te kunnen zien.

De jongen had het 17-jarige meisje in Amerika leren kennen. Toen hij weer terug was in zijn woonplaats Milaan hield hij het niet meer uit van verlangen en vertrok naar Zweden. Zijn ouders wisten echter van niks en gaven hem als vermist op.

De jongen werd aangetroffen in een Zweeds wegrestaurant. De politie wilde hem eigenlijk naar huis sturen, maar besloten toch de vader van het meisje op te bellen. Deze vond het goed dat de jongen zijn dochter kwam opzoeken, wat om half vier in de nacht geschiedde. Nog dezelfde dag ging de jongen terug naar Italië.

Regilio Tuur weer uit de cel

De Rotterdamse bokser, Regilio Tuur, is weer een vrij man. Na 15 maanden in de gevangenis te hebben gezeten, is hij vandaag weer op vrij voet gesteld. Tuur kreeg zijn straf voor het mishandelen van zijn vriendin, ook moest hij 5 maanden uitzitten voor een eerdere veroordeling. Deze straf was hem voorwaardelijk opgelegd, maar werd na het weer in de fout gaan omgezet tot onvoorwaardelijk.

In juli 2002 constateerden artsen bij de vriendin van Tuur onder andere blauwe plekken en mogelijk hersenletsel. Dit was niet de eerste keer dat de bokser zijn partner mishandelde. In 1999 en 2000 werd hij ook al veroordeeld voor mishandeling. Toen werd hij echter veroordeeld tot dienstverlening. De advocaat van Tuur ontkent berichten dat Tuur nog steeds zijn vrouw bedreigt. De ex van de bokser ergert zich vooral aan de uitlatingen van Tuur in de media. "Hij beweert dat zij een slechte moeder is. Dat moet afgelopen zijn", zegt haar advocate M. Dumont.

Chivu voor even terug naar Ajax

De transfer naar AS Roma is Cristian Chivu niet gegeven, Ajax vorderde de speler vandaag weer terug nadat de gestelde deadline voor zijn betaling door AS Roma was verstreken.

Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk. Chivu zal waarschijnlijk volgende week weer meetrainen met de Amsterdammers en alsnog worden verkocht. Op zondag 31 augustus sluit de inschrijving voor de Champions League dan moet een eventuele nieuwe deal rond zijn.

"Er is veel belangstelling voor hem. Het is prettig dat er genoeg alternatieven zijn", zei algemeen directeur Arie van Eijden vanuit Monaco, waar vandaag besprekingen werden gevoerd. Real Madrid zou nog 'latente interesse' hebben in Chivu. Chelsea is ook geinteresseerd in de 22-jarige verdediger. Daar bovenop staat Internazionale nog eens op het punt een bod uit te brengen.

Afluisterschandaal bij Barcelona

Volgens de Spaanse media hebben er afluister praktijken plaatsgevonden bij Barcelona

Dit zou naar buiten zijn gekomen nadat in werkkamers van verschillende leden van het bestuur en in een conferentieruimte microfoontjes zijn gevonden.

In Juni werden de eerste microfoontjes ontdekt in de kamer van Joan Laporta, de voorzitter van de Spaanse club. Direct hierna heeft Barcelona de hulp ingeroepen van de politie die het complex onderzocht heeft. Barcelona wil niet reageren maar Laporta heeft wel aangekondigd de veiligheid aan te scherpen.

Italiaanse politie redt kinderen uit kooi

Vier mishandelde kinderen zijn door de Italiaanse politie uit hun huis gered. De kinderen waren door hun 36-jarige moeder opgesloten in zelfgemaakte kooien. De moeder had de traliebedjes met prikkeldraad omwikkeld.

De vrouw had de kinderen, die allemaal tussen de één en zeven jaar oud zijn, alleen gelaten. Een maatschappelijk werker hoorde de kinderen huilen en alarmeerde de politie. Deze vond het jongste kind in een doos.

De vrouw werd onmiddellijk bij thuiskomst gearresteerd. Ook de grootmoeder, die in hetzelfde huis woonde, werd opgepakt. De kinderen zijn afkomstig van verschillende vaders. Zij waren totaal uitgehongerd en ondervoed.

De buren zeggen nooit iets gemerkt te hebben van hetgeen zich bij de buren in huis afspeelde. Ook het maatschappelijke werk dat eerder in de woning was komen kijken, had de kooien niet gezien.

Start campagne tegen bumperkleven

2 seconden Minister Karla Peijs (CDA) van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag samen met vertegenwoordigers van het 'Verbond van Verzekeraars' en het 'Korps Landelijke Politiediensten' de campagne 'Houd 2 seconden afstand' gestart. De campagne richt zich op bumperklevers, die bij de helft van alle weggebruikers bovenaan de lijst ergernissen in het verkeer staan.

Tijdens de campagne, die tot eind november duurt, zal gebruik worden gemaakt van tv-spots, radio-spots en reclameborden langs de weg. De politie zal in die maanden extra letten op bumperklevers. Ook is er een website gelanceerd.

Veel files en ongevallen ontstaan, doordat bestuurders te weinig afstand van elkaar houden. Ongeveer veertig procent van alle ongevallen op de snelwegen zijn het gevolg van kop-staartbotsingen. Hiervan had maar liefst negentig procent voorkomen kunnen worden door voldoende afstand te houden.

Peijs zou ook graag zien dat bumperklevers via hun verzekeringspolis worden aangepakt door de premies voor bumperklevers te verhogen. Het 'Verbond van Verzekeraars' is het hier echter niet mee eens.

Zie ook www.Nieuws.nl

Weer doden bij aanslag Irak

Naamloos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een aanslag in de Irakse stad Najaf met een autobom heeft zeker 80 mensen het het leven gekost. Onder de doden is de vooraanstaande geestelijk leider Mohammed Baqir al-Hakim.

De leider van de grootste sjiitische oppositiegroep in Irak keerde in mei dit jaar na een ballingschap van 23 jaar in Iran terug in zijn vaderland.

Zeker honderd mensen raakten gewond door de ontploffing bij de moskee van Ali in de voor sjiieten heilige stad. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog aanzienlijk kan oplopen. Gelovigen kwamen net de moskee uit toen het explosief afging.

Ook een nabijgelegen restaurant werd door de klap verwoest. Veel gasten zouden nog onder het puin liggen.

Slechte CL-loting voor Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp zal alle uitwedstrijden van Arsenal in de Champions-League vanuit zijn luie stoel thuis voor de tv kunnen bekijken.

Door Lokomotiv Moskou, Inter (zijn oude club) en Dinamo Kiev te treffen in de eerste groepsronde is hij genoodzaakt het vliegtuig in te stappen, maar door zijn vliegangst zal Arsenal het zonder Bergkamp moeten stellen. Bergkamp geeft aan onder geen voorwaarde in een vliegtuig te gaan zitten.

Tweede Stonehenge ontdekt in Schotland

In Schotland op het eiland Lewis is een grote oude steencirkel ontdekt die daar duizenden jaren onder de grond begraven heeft gelegen. De megalitische structuur is dertig meter breed, en is "Na Dromannan" genoemd. Archeologen denken dat de steencirkel vijftig jaar ouder is dan Stonehenge, en zo'n drieduizend jaar voor Christus gebouwd is. De cirkel bevindt zich vlakbij the Lewis Stones, uit één stuk bestaande stenen van vier meter hoog.

Bij ongeveer de helft van de stenen heeft men het zand eromheen weggegraven. De gehele cirkel zal volgend jaar in zijn geheel zichtbaar zijn. Het doel van de stenen cirkels is nog steeds onduidelijk. Speculaties van archeologen variëren van altaren tot astronomische doeleinden.

KaZaA komt met betaalde versie

B03S had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag lanceert KaZaA de nieuwste versie van z'n software. Het grote verschil met vorige versies is dat deze versie niet meer gratis is. Op deze manier probeert het bedrijf het piraten-imago kwijt te raken.

De gebruikers van het nieuwe programma krijgen voor 30 dollar een licentie voor KaZaA Plus. Deze nieuwe versie is zonder banners en adware. Ook biedt de betaalde versie betere zoek- en downloadmogelijkheden. De gebruiker van KaZaA Plus kan van maximaal 30 bronnen downloaden terwijl gebruik van de gratis versie maar van maximaal 8 bronnen kan downloaden.

De gratis versie van KaZaA blijft overigens nog gewoon beschikbaar. Je zal het dan wel moeten doen met adware en banners.

Vrouw besnijdt zichzelf voor schoonouders

rjam, Jucuinda, Robertje, Billekoek en Zebo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Kenia Times meldde vrijdag dat een 20-jarige Keniaanse vrouw zichzelf heeft besneden met een scheermesje. Ze probeerde zo een goede bruid te zijn. De ouders van haar verloofde vonden dat ze namelijk geen goede bruid was omdat ze niet was besneden. De vrouw was door haar aanstaande familie uit huis gezet omdat in het huis onbesneden vrouwen niet werden geaccepteerd. De vrouw, die de besnijdenis bij haar ouders uitvoerde, gebruikte kruiden en een ontsmettingsmiddel.

Vrouwenbesnijdenis komt in Kenia regelmatig voor. Het is een ritueel dat door velen wordt gezien als een soort overgangsfase van de jeugd naar volwassenheid. De besnijdenis zou zorgen voor volledig vrije seks. Veel westerse hulpverleners zien het als zware lichamelijke verminking met grote geestelijke gevolgen.

[update] Nieuwe logo en slogan 3FM bekend

Eerder meldden we al dat het kuiken van 3FM vanaf 1 september zal verdwijnen. 3FM-zendercoördinator Florent Luyckx wil door een nieuwe vormgeving en programmering weer aansluiting vinden bij luisteraars in de leeftijd van 15 tot 25 jaar, die afgelopen jaren massaal zijn overgelopen naar andere, vooral commerciële stations.

Foto's: neusaapMorgen, op 29 augustus, zou 3FM zijn nieuwe logo tijdens Lowlands in Biddinghuizen officieel gaan presenteren. Dankzij een oplettende user van FOK! is het logo echter vandaag al uitgelekt. User neusaap is kabellegger op Lowlands en zag op het Lowlands-terrein een busje met daarop iets van 3FM. Hij maakte daar foto's van en publiceerde deze op het FOK!forum.

Men kon of wilde hem geen duidelijkheid geven of het hier echt om het nieuwe logo gaat, maar naar alle waarschijnlijkheid is dit wel het geval. Tien minuten nadat neusaap de foto's had gemaakt werd de bus ingepakt in een stuk zeil, en werd er medegedeeld dat er geen foto's meer gemaakt mochten worden.

Uit de foto's blijkt dat 3FM naast een nieuw logo ook voortaan een nieuwe slogan gaat voeren: "serious radio".

Update 29 augustus, 14.00
Vandaag heeft 3FM het nieuwe logo officieel bekend gemaakt. Het uitgelekte logo blijkt inderdaad het nieuwe logo te zijn. Ook de slogan "serious radio" gaat inderdaad gebruikt worden.

(Bericht officieel geplaatst op donderdag 28 augustus, 18:02 uur)

Voetbal: Uitkomst loting UEFA Cup

In Monaco is vanmiddag geloot voor de eerste ronde van de UEFA Cup, hieronder vind je de uitkomst voor de Nederlandse deelnemers. De eerste ronde wordt gespeeld op woensdag 24 september, de return is op 15 oktober.

Feyenoord zal spelen tegen FC Kärnten (Oos). Hiermee onstnapten de Rotterdammers aan Steau Boekarest, de enige van naam lootbare tegenstander van Feyenoord. Hoewel ook die club een niet onneembare hindernis mag vormen. Feyenoord was afgelopen zomer op trainingskamp in Tirol. Nu zal de reis naar Kärnten voeren.

FC Utrecht lootte het Slowaakse MŠK Žilina. De Utrechters, die in vergelijking met vorig seizoen Kuijt en Vreven missen, zullen de thuiswedstrijd op last van de UEFA zonder publiek moeten spelen. Dit in verband met de rellen van vorig jaar tijdens het duel met Legia Warschau. Een sponsor heeft echter aangeboden nu boven het stadion een zeppelin met geluidsinstallatie te hangen, opdat de aanmoedigingen de spelers toch bereiken.

NEC zal Europees openen tegen het Poolse Wisla Kraków. De selectie van Neeskens zal zijn beste beentje moeten voorzetten tegen de Polen, Utrecht had het vorig jaar lastig tegen Legia Warschau en werd er door uitgeschakeld.
NEC speelde eenmaal eerder Europees. In 1983 mocht het als verliezend bekerfinalist -uitkomend in de eerste divisie- deelnemen aan de EC II. Brann Bergen (Noo) werd geklopt (1-1 thuis, 0-1 uit), vervolgens werd van Barcelona (Spa) verloren (2-3 thuis, 2-0 uit).

Zonder Alfred Schreuder, maar vol vertrouwen gaat Breda Europa in. NAC Breda gaat het opnemen tegen het Newcastle United (Eng) van sir Bobby Robson. Spits Alan Shearer is in vorm. De Engelsen begonnen niettemin de Engelse competitie niet overtuigend. Newcastle werd voorts door Partizan Belgrado na penalties uit de Champions League gestoten.
De laatste Europese deelname van NAC Breda dateert alweer van 1973 toen FC Magdeburg (O-Dui) in de eerste ronde te sterk was.

De complete loting vind je op de FOK!Competitiemanager!

Uitslag loting UEFA Cup

In Monaco is vanmiddag geloot voor de eerste ronde UEFA Cup, hieronder vind je het programma. De eerste ronde wordt gespeeld op woensdag 24 september, de return is op 15 oktober.

Nederland heeft bij aanvang liefst vier ijzers in het vuur. Feyenoord en FC Utrecht waren geplaatst bij de loting en konden voor deze ronde derhalve een lichtere tegenstander verwachten. Voor NEC en NAC Breda bestond er de kans op het treffen van een topper. NEC kon AS Roma treffen en NAC had Valencia of Benfica kunnen loten. De uitkomst van de loting is gunstig uitgevallen voor de Nederlandse clubs.

Feyenoord zal spelen tegen FC Kärnten (Oos). Hiermee onstnapten de Rotterdammers aan Steau Boekarest, de enige van naam lootbare tegenstander van Feyenoord. Hoewel ook die club een niet onneembare hindernis mag vormen. Feyenoord was afgelopen zomer op trainingskamp in Tirol. Nu zal de reis naar Kärnten voeren.

FC Utrecht lootte het Slowaakse MŠK Žilina. De Utrechters, die in vergelijking met vorig seizoen Kuijt en Vreven missen, zullen de thuiswedstrijd op last van de UEFA zonder publiek moeten spelen. Dit in verband met de rellen van vorig jaar tijdens het duel met Legia Warschau. Een sponsor heeft echter aangeboden nu boven het stadion een zeppelin met geluidsinstallatie te hangen, opdat de aanmoedigingen de spelers toch bereiken.

NEC zal Europees openen tegen het Poolse Wisla Kraków. De selectie van Neeskens zal zijn beste beentje moeten voorzetten tegen de Polen, Utrecht had het vorig jaar lastig tegen Legia Warschau en werd er door uitgeschakeld.
NEC speelde eenmaal eerder Europees. In 1983 mocht het als verliezend bekerfinalist -uitkomend in de eerste divisie- deelnemen aan de EC II. Brann Bergen (Noo) werd geklopt (1-1 thuis, 0-1 uit), vervolgens werd van Barcelona (Spa) verloren (2-3 thuis, 2-0 uit).

Zonder Alfred Schreuder, maar vol vertrouwen gaat Breda Europa in. NAC Breda gaat het opnemen tegen het Newcastle United (Eng) van sir Bobby Robson. Spits Alan Shearer is in vorm. De Engelsen begonnen niettemin de Engelse competitie niet overtuigend. Newcastle werd voorts door Partizan Belgrado na penalties uit de Champions League gestoten.
De laatste Europese deelname van NAC Breda dateert alweer van 1973 toen FC Magdeburg (O-Dui) in de eerste ronde te sterk was.

Overige wedstrijden:
AIK Solna (Zwe) - Valencia (Spa) -
Puchov (Slw) - Barcelona (Spa) -
AS Roma (Ita) - Vardar (Mac) -
Austria Wien (Oos) - Borussia Dortmund (Dui) -
Liverpool (Eng) - NK Olimpija (Slo) -
Manchester City (Eng) - Lokeren (Bel) -
Dinamo Boekarest (Roe) - Sjachtor Donetsk (Oek) -
Maccabi Haifa (Isr) - NK Publikum (Slo) -
Torpedo Moskou (Rus) - CSKA Sofia (Bul) -
FC Dundee (Sch) - AC Perugia (Ita) -
Cementarnica (Mac) - RC Lens (Fra) -
Benfica (Por) - La Louvière (Bel) -
Panionios (Gri) - Nordsjaelland (Den) -
Hearts (Sch) - Zelezjnica (B+H) -
Udinese (Ita) - Austria Salzburg (Oos) -
Genclerbirl.(Tur) - Blackburn Rovers (Eng) -
Dinamo Zagreb (Kro) - Hungaria (Hon) -
Hapoel Ramat-Gan (Isr) - Levski Sofia (Bul) -
FC Kaiserslautern (Dui) - Teplice (Tsj) -
Sartid (S+M) - Slavia Praag (Tsj) -
Villarreal (Spa) - Trabzonspor (Tur) -
Grasshoppers (Zwi) - Hajduk Split (Kro) -
Hertha BSC (Dui) - Wielkopolski (Pol) -
Valerenga (Noo) - Grazer AK (Oos) -
Zimbru Chisinau (Mol) - Thessaloniki (Gri) -
FC Kopenhagen (Den) - Ferencvaros (Hon) -
NK Varteks (Kro) - Debreceni (Hon) -
Hamburger SV (Dui) - Dnjepopetrovsk (Oek) -
Girondins Bordeaux (Fra) - Petrzalka (Slw) -
Spartak Moskou (Rus) - Esbjerg (Den) -
Leiria (Por) - Molde (Noo) -
AJ Auxerre (Fra) - Neuchâtel (Zwi) -
Ventspils (Let) - Rosenborg (Noo) -
Gaziantepspor (Tur) - Hapoel Tel Aviv (Isr) -
Odense BK (Den) - Rode Ster Belgrado (S+M) -
Sporting Portugal (Por) - Malmö (Zwe) -
Metallurch Donetsk (Oek) - Parma (Ita) -
Myllykosken (Fin) - Sochaux (Fra) -
Schalke 04 (Dui) - Kamen Ingrad (Kro) -
Mallorca (Spa) - FC Apoel (Cyp) -
Southampton (Eng) - Steaua Boekarest (Roe) -
FC Paok (Gri) - SFK Lyn (Noo) -
Malatyaspor (Tur) - FC Basel (Zwi) -
Bröndby IF (Den) - Viktor Zizkov (Tsj) -

Falende energiebedrijven worden hard aangepakt

Falende energiebedrijven kunnen op zware sancties rekenen van minister Brinkhorst van Economische Zaken. Dat schrijft de minister op de opiniepagina van de Volkskrant.

In geval van wanbeheer wil de minister het netbeheer overnemen. Volgens een woordvoerder van Brinkhorst zal het netbeheer dan in handen van Tennet komen. De overheid is de eigenaar van Tennet. Ook gaan de boetes voor falende energiebedrijven omhoog.

De minster wil dat DTe, de toezichthouder voor de energiemarkt, energiebedrijven een boete kan gaan opleggen van maximaal 10% van de omzet van het bedrijf. Eerder kregen de NMa en de Opta al deze bevoegdheden. Ook wil de minister de regels aanzienlijk gaan aanscherpen.

Minder extraatjes voor apothekers

De inkoopvoordelen van apothekers kunnen vanaf maandag aan banden worden gelegd. Minister Hoogervorst van Volksgezondheidmag kan vanaf dan ingrijpen, bij constatering van de soms lucratieve voordelen. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft een beroep van de apothekers afgezwezen.

De minister wil dat apothekers een deel van de bonus, die ze krijgen bij het kopen van medicijnen, gaan terugbetalen aan zorgverzekeraars. De bonussen liggen vaak tussen de acht en veertig procent en hangen af van een mogelijk patent op het medicijn.

Volgens Hoogervorst bespaart de regering met de maatregel ruim 390 miljoen euro. De overkoepelende organisatie van de zorgverzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, is ook tevreden met de uitspraak. Iedere maand uitstel van de maatregel zou de zorgverzekeraars zeker 40 miljoen euro kosten.

Vrijgegeven telefoontjes uit WTC zijn schokkend

flappentap, 1750GTV en Michel van Bergen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eerder was op FOK! al te lezen dat de gesprekken van het WTC zouden worden vrijgegeven. Dat is nu gebeurd en de gesprekkend zijn vaak schokkend.

Na veel juridisch getouwtrek hebben de autoriteiten in New York de telefoongesprekken vanuit de 'Twin Towers' vrijgegeven. De gesprekken zijn hartverscheurend en huiveringwekkend. Het vrijgreven van de gesprekken was omstreden. Zo waren vele nabestaanden tegen het vrijgeven van de laatste woorden van familieleden. Bovendien hebben nabestaanden veelal niet eerst zelf de woorden van omgekomen naasten kunnen lezen.

In een 2000 pagina's tellend document zijn alle getuigenissen verzameld. Zo valt er onder meer te lezen: de laatste woorden van mensen in het WTC, hartverscheurende laatste contacten met familieleden en beschrijvingen van verbijsterde brandweerlieden die mensen op het trottoir naar beneden zien vallen.

De autoriteiten moesten bijna twee jaar na de aanslagen op het World Trade Center, op last van de rechter de transcripties vrijgeven van de telefoongesprekken tussen mensen in het WTC en de reddingsdiensten. De ooggetuigeverslagen zijn soms huiveringwekkend.

Uit de hoge delen van het gebouw belden mensen die ingesloten waren, terwijl de zuurstof op begint te raken. Een stem is van een vrouw op de 88ste verdieping: "We zitten ingesloten...het hele gebouw zal op me neer komen. Het gebouw begint...naar beneden te komen''.

Werknemers schetsen de totale verwoesting en de dood en het verderf door de inslaande toestellen. "Er liggen overal lichaamsdelen. Zoveel...lichamen werden uit het gebouw geblazen. Er moeten hier honderden mensen zijn omgekomen. Lichaamsdelen moeten wel vijf stratenblokken verder liggen.''

Verder bevatten de transcripties de woorden en emoties van geschokte reddingswerkers die dekking moeten zoeken voor de mensen die uit de gebouwen springen. "We merkten dat mensen van de torens begonnen te springen. We begonnen te tellen maar stopten bij 14. Dit was afstotelijk en we schaamden ons dat we ze niet konden helpen.''

De laatste woorden van veel mensen moesten op last van de rechter openbaar gemaakt worden, nadat The New York Times daarover een rechtszaak had aangespannen. De transcripties zouden waardevolle inzichten bieden in de aanslagen die meer dan 2700 mensen het leven zouden kosten, meent de krant.

Nabestaanden en direct betrokkenen zijn niet altijd even blij met het openbaar maken van de inhoud van de geluidsbanden. "Stel jezelf in hun positie. Als dat jouw man is die daar zit, wil je dan dat de wereld hem hoort'', zegt één van hen.

Hier zijn gesprekken te lezen.

stuN stuurde ons een vertaalde versie van de gesprekken op de site van CNN (link hierboven), waarvoor onze dank! Hier kunnen jullie de gesprekken vertaald lezen.

LPF wil meer straf voor dierenbeulen

De LPF vindt dat dierenbeulen te weinig straf krijgen in Nederland. Ze wil dat de straffen fors worden verhoogd. LPF-Kamerlid Eerdmans stelt voor om op dierenmishandeling niet alleen een fikse boete te zetten, maar daarnaast ook maximaal vijf jaar celstraf op te leggen. Op dierenmishandeling staat nu een boete van maximaal ruim 11.000 euro en ten hoogste twee jaar celstraf.

Volgens Eerdmans geven politie en justitie veel te weinig prioriteit aan het opsporen en vervolgen van dierenbeulen. Het LPF-Kamerlid zegt dat de maximale straffen nu ten onrechte bijna nooit opgelegd worden. ''Zelfs bij zware mishandelingen komen de daders er vaak met een paar honderd euro vanaf en krijgen zij slechts een voorwaardelijke straf. Dierenmishandeling wordt bestraft alsof je een auto hebt stukgemaakt, maar een dier is geen product''.

Ook wil Eerdmans dat mishandelde dieren nooit meer worden teruggegeven aan hun baasje als dat de dader is. Eerdmans gaat aan minister Donner (Justitie) opheldering vragen over de, in zijn ogen, softe aanpak van dierenbeulen.

Man krijgt schadevergoeding voor amputatie penis

Flying_Vee, Nicky, InetManneke, Robertje, Arno, Snakehunter en nothandy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het zal je maar gebeuren: onderga je een operatie aan de blaas, blijkt vervolgens ook de penis geamputeerd te zijn. Dit overkwam in 1999 een man in het Noord-Texaanse Wichita Falls. De man was hierover zo geschokt, dat hij een schadevergoeding eiste. Vandaag is bekend geworden dat de artsen van het ziekenhuis, waar de operatie werd uitgevoerd, overeenstemming hebben bereikt over een schikking met de 67-jarige man. De advocaten van het slachtoffer hebben niet bekend gemaakt hoeveel hij heeft ontvangen voor het verlies van zijn jongeheer.

De man leed aan blaaskanker en moest hiervoor een operatie ondergaan. Hierbij moesten de artsen zijn blaas en mogelijk ook een deel van zijn prostaat verwijderen. Tijdens de operatie besloten ze ook zijn geslachtsdeel te verwijderen, omdat de vrees ontstond dat de kanker was uitgezaaid. Deze vrees bleek later ongegrond te zijn. Bovendien was er met de patiënt geen overleg gevoerd over het al dan niet verwijderen van zijn penis. De ochtend na de operatie schrok de man enorm, toen hij wakker werd.

Zijn advocaten hebben gezegd dat de man en zijn vrouw de schok nooit te boven zijn gekomen. Daarom klaagde de man het ziekenhuis aan wegens nalatigheid, onder meer omdat later bleek dat het weefsel van zijn mannelijkheid helemaal niet was aangetast door de kanker. Hij eiste een schadevergoeding van 5 miljoen dollar.

Celstraf geëist tegen oud NVU-leider

Voor het gerechtshof in Amsterdam is gisteren vier maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen de voormalige voorman van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU), Joop Glimmerveen*. De 74-jarige Glimmerveen wordt beschuldigd van het aanzetten tot haat jegens buitenlanders.

De feiten dateren al van zeven jaar geleden, en hij werd daar in 1999 ook al voor veroordeeld, maar Glimmerveen tekende steeds beroep aan tegen zijn veroordeling. In 1996 hield de oud-voorzitter van de NVU racistisch getinte redevoeringen bij een bijeenkomst van de (nu verboden) CP'86. Vooral toenmalig Groen Links-Kamerlid Tara Singh Varma moest het ontgelden. Tevens zou hij hebben gezegd dat het afgelopen moest zijn met de joodse overheersing van de Nederlandse partijen.

Glimmerveen, die zich niet door een advocaat liet vertegenwoordigen, wees er op dat sinds 1996 (de veroordeling van de overleden politicus Hans Janmaat) nooit meer iemand is vervolgd wegens het aanzetten tot haat. Volgens hem bewijst de opkomst van Pim Fortuyn dat de rassenhaat waartoe hij anderen zou hebben aangezet, inmiddels alom aanwezig is. ''Er hoeft helemaal geen haat meer te worden gezaaid. Bovendien mag je tegenwoordig zeggen wat je wilt. Kijk maar naar de Amsterdamse wethouder Oudkerk met zijn opmerking over 'kutmarokkanen' ''.

Hierna somde Glimmerveen alle hatelijke opmerkingen op die door journalisten en politici aan het adres van Fortuyn zijn geuit.

Uitspraak 11 september.


-
* Glimmerveen was in de jaren 70 en 80 lijsttrekker van de NVU. De fascistisch getinte partij haalde landelijk echter nooit enig noemenswaardig resultaat bij verkiezingen. In 1987 houdt hij wegens gebrek aan succes en concurrentie van CD en CP'86, het voor gezien. In 1996 is de NVU weer opnieuw leven ingeblazen door de rechts-extremist Constant Kusters (oud CP'86) en de Groningse fascist Eite Homan.

India: haat tussen hindoes en moslims neemt toe

In India lopen de spanningen tussen moslims en hindoes steeds meer op. De tegenstellingen tussen de twee geloofsgroepen zijn al even oud als India zelf, maar de bomaanslagen door extremistische moslims, van afgelopen maandag, doen vrezen dat een nieuwe botsing ophanden is tussen de hindoemeerderheid en de moslims.

De hindoe-nationalistische regeringspartij BJP, die van het zuivere hindoeïsme haar belangrijkste verkiezingsthema maakt, wakkert het vuur aan met een religieus geïnspireerde verkiezingscampagne. De BJP laat dan ook niet na om te profiteren van de antimoslimgevoelens bij de verkiezingen, die over afzienbare tijd plaatsvinden in vijf deelstaten. De partij kwam in 1998 aan de macht dankzij een kruisvaart tegen moslims.

Niet alleen de BJP is actief. Het militante hindoeïsme wordt nog beter verwoord door het Vishwa Hindu Parishad (Wereldhindoeforum, VHP). Deze partij is min of meer de politieke kweekvijver van de BJP. VHP-leider Praveen Togadia zei recent dat India binnen twee jaar een hindoerepubliek zal zijn. In onversneden fascistische taal voorspelde Togadia ''een storm voorwaarts. Alle tegenstanders van de hindutva zullen de doodstraf krijgen, en we laten het aan het volk over om die uit te voeren''. De VHP heeft het sinds de ernstige rellen van vorig jaar, regelmatig over een ''eindoplossing voor het moslimprobleem''. Bij die rellen, in de deelstaat Gujarat in het westen van India, vermoordden hindoes toen veel moslims.

Tegenwoordig duiken de parallellen met het Duitse nationaal-socialisme steeds meer op in de BJP-deelstaat Gujarat. Daar worden nu al schoolboeken gebruikt die stellen dat Hitler ''waardigheid en prestige verleende aan de Duitse regering door een sterk bestuurssysteem op te zetten''.

Onlangs nog riep Bal Thackeray, die aan het hoofd staat van het extremistische Shiv Sena (Leger van God), op tot de oprichting van hindoeïstische zelfmoordcommando's om het land ''veiliger te maken'' en te vrijwaren van moslimterroristen. Op een religieus festival in Dushera verklaarde de man, die een openlijke bewonderaar is van Hitler, dat hij zou helpen om moslims die amok maken ''uit te roeien''. Shiv Sena is een kleine partij, maar beschouwt zichzelf als een bondgenoot van de BJP.

In India is 82% van de bevolking hindoe, en 12% moslim.

Boycot brengt Fileplanet gevoelige slag toe

Het zal menig internetter een doorn in het oog zijn: downloads van gratis software waar je voor moet betalen. Aanbieders als Fileplanet vragen vaak voor de mogelijkheid tot het downloaden van software een maandelijkse bijdrage. Bij demo's van spellen gebeurt het de laatste tijd zelfs vaak dat Fileplanet exclusiviteit weet te garanderen voor een aantal dagen. Dit is niet alleen voor de spelers een bron van ergenis, ook de concurrenten van Fileplanet zijn hier uiteraard niet over te spreken. Toen Activision gisteren dan ook bekend maakte dat Fileplanet zondag de exclusieve rechten zou krijgen op de langverwachte demo van hun spel Call of Duty, liep de spreekwoordelijke emmer over.

In een open brief aan Activision lieten de grootste downloadmirrors gisteren weten dat zij, ook als de exclusiviteit voor Fileplanet voorbij zou zijn, de demo niet zouden hosten. En met succes: Activision schrok dermate dat vannacht is besloten de demo in de Amerikaanse vrijdagnacht al voor iedereen vrij te geven. Hiermee lijkt een gevoelige slag te zijn toegebracht aan het systeem van exclusiviteit dat Fileplanet hanteert.

Madonna zingt/zoent met Spears en Aguilera

hazimoto had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens de uitreiking van MTV Video Music Awards hebben Britney Spears en Christina Aguilera een speciale hommage gebracht aan de eerste openingsact van het festival ooit: Madonna's Like A virgin. Madonna kwam na een minuut zelf het podium op en zong met de twee een stukje mee. Daarbij zoende ze haar twee collega's vol op de mond.

Zoen


Rapster Missy Elliot, Justin Timberlake, Beyoncé Knowles en rapper 50 cent waren de grootste winnaars van de MTV Awards. Missy Elliot kreeg voor Work It de prijs voor de beste videoclip.

Work It werd ook uitgeroepen tot de beste Hip-Hop videoclip. Tieneridool Justin Timberlake won naast de prijs voor beste Pop videoclip, ook de prijs voor beste Dance video en beste videoclip van een mannelijke artiest.

Beyoncé Knowles won glansrijk in de categorieën beste videoclip van een vrouwelijke artiest, beste R&B videoclip en beste choreografie. De op dit moment zeer populaire rapper 50 cent ontving de prijs voor de beste Rap videoclip en beste nieuwkomer.

-
Een fotoshow van Madonna, Spears en Aguilera.

FOK! zoekt reviewers!

FOK! bestaat uit een club vrijwilligers die altijd weer bezig is nieuws te verzamelen voor haar lezers. We schrijven regelmatig reviews we zoeken momenteel twee nieuwe reviewers die deel willen uitmaken van FOK!

HIP HOP reviewer gezocht!
Hip hop is je lust en je leven! Je volgt de jonge bands en hebt al tientallen albums van bestaande bands. Je wilt je mening over muziek graag met anderen delen in uitstekend Nederlands. Heb ik het over jou? Dan ben jij wellicht de nieuwe hip hop reviewer die we zoeken.

Filmreviewer gezocht!
Je staat bij de release van iedere nieuwe film vooraan in de rij voor de kassa! Je praat graag over films met iedereen die maar wil luisteren. Je wilt je neutrale mening over films graag met anderen delen in uitstekend Nederlands. Je woont in de buurt van Amsterdam en je hebt overdag (op werkdagen) tijd om naar persvoorstellingen van films te gaan. Heb ik het over jou? Dan ben jij wellicht de nieuwe filmreviewer die we zoeken.

Wat wordt van jou verwacht?
Minimaal twee keer per maand, op variabele tijdstippen, schrijf je een review over een hip hop CD of over een film. Nadat je naar een persvoorstelling bent geweest of nadat je een CD hebt ontvangen zorg je dat je binnen korte tijd een leuke review schrijft.

Wat schuift dat?
Helemaal niets, omdat FOK! gerund wordt door vrijwilligers. Je geniet wel alle respect en faam van het gehele team (inmiddels al heel wat elftallen groot) en je krijgt de kans mee te werken aan de verdere ontwikkeling van de FrontPage. Daarnaast mag je wanneer het zich voor doet, in naam van FOK! naar persvoorstellingen van de nieuwste films of krijg je de nieuwste hip hop CD's toegestuurd. En last but not least, jouw stukjes kunnen worden gelezen door ruim 30.000 unieke bezoekers per dag.

Solliciteren?
Dat kan! Stuur een mailtje naar MrSubtle met je naam, usernaam en een argumentatie waarom we jou als reviewer zouden moeten aannemen. Schrijf ook in je mail naar welke vacature je wilt solliciteren.

En dan?
Nadat de sollicitatiemails zijn verzameld zul je worden gevraagd binnen redelijk korte termijn een fragment uit een proefreview te schrijven. De FOK! FP-crew zal alle sollicitatiemailtjes gezamelijk doornemen en alle ingezonden stukken doorlezen en daaruit een reviewer kiezen die via mail op de hoogte wordt gesteld. Afgewezen kandidaten krijgen uiteraard ook een mailtje.

Moet ik al een actief poster zijn op FOK! om te solliciteren?
Nee, dat is zeker geen vereiste. Elke sollicitatie wordt bekeken en een username kun je altijd nog registreren.

Wat is de inzendtermijn?
De inschrijfdatum is tot en met zaterdag 30 augustus 23.59 uur.

Succes!

Verpleegkundigen ziek na eten taart

K0ffie, j0han en w77 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vijf wijkverpleegkundigen van de Thuiszorg Amsterdam werden woensdag met hartritmestoornissen en braakneigingen opgenomen in een ziekenhuis. Bij een werkoverleg hadden zij, ter gelegenheid van de verjaardag van één van hen, taart gegeten. Volgens een woordvoerster van Thuiszorg Amsterdam werden de vrouwen vrijwel onmiddellijk ziek: "Drie van hen waren verward, reageerden vreemd en twee kregen ernstige hartritmestoornissen. Met spoed is het team naar het ziekenhuis gebracht". Eén van hen moest een nacht in het ziekenhuis blijven.

Uit bloedmonsters van de vrouwen trok de ziekenhuisapotheker de conclusie dat er cannabis in de taart moet hebben gezeten. De taart was overigens bij een gewone banketbakker in Amsterdam gekocht. De vijf vrouwen hebben aangifte gedaan bij de politie, die de resten van de taart gaat onderzoeken.

Stroomstoring treft Londen

Rizzo, Bocaj, brighton, CorteX, _nylz_, -Mk- en noudux hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Londen en delen van Zuid-Oost Engeland viel gisteravond rond 19.15 uur Nederlandse tijd de stroom uit. Duizenden forensen kwamen vast te zitten in het openbaar vervoer, in sommige tunnels kwamen volle treinstellen vast te staan. De inzittenden werden geëvacueerd. De brandweer kreeg ook veel meldingen van mensen die vastzaten in liften.
In de stromende regen probeerden duizenden mensen vervolgens een bus of taxi te nemen, waardoor grote verkeersopstoppingen ontstonden.

Ook nadat de stroomvoorziening na ongeveer drie kwartier weer hersteld was, bleef het verkeer in de avondspits een chaos. Pas na enkele uren reden alle treinen en bussen weer volgens de dienstregeling. Dankzij noodaggregaten konden de ziekenhuizen in Zuid-Londen gewoon doorwerken.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de stroomuitval, waarschijnlijk was er een storing in het 275.000 volt stroomnet dat de stroom naar Londen toevoert.

Inschrijving is verlengd want ...


De inschrijving van de Competitiemanager is verlengd tot vrijdag 5 september. De user is koning bij FOK!, daarom hebben we besloten nog meer users de kans te bieden op een mooie selectie en mee te dingen naar de eindzege.

Er hadden zich vanmiddag al ruim 500 kandidaten voor de eindzege aangemeld. Voor diegene die al de proef op de som hadden genomen met het samenstellen van een selectie à 5.000.000 euro, goed nieuws je kunt nu met 6.500.000 euro een betere selectie uitzoeken. Op deze wijze kan iedereen een geschikte startselectie vinden.

Alle regels omtrent het spel zijn na te lezen in de Faq. We wensen iedereen alvast veel succes!

Laatste reviews en specials
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
Random Pics van de Dag #897
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
©FOK.nl e.a.