Pepsi en Coca-Cola uit Indiase winkelrekken

Melch had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Indiase afdelingen van Coca-Cola en Pepsi zijn ervan beschuldigd dat er in hun dranken bestrijdingsmiddelen zitten die ook worden gebruikt in de landbouw. Bovendien zou het hier gaan om dodelijke hoeveelheden van die stoffen. Bepaalde groeperingen willen het vertrek van beide bedrijven uit India. Het parlement heeft de frisdranken overigens al uit de winkelrekken laten halen.

De commotie werd veroorzaakt door een onderzoek dat is uitgevoerd door het wetenschappelijk instituut in New Delhi. Dat onderzoek bracht aan het licht dat de twaalf meestverkochte frisdranken van beide bedrijven bestrijdingsmiddelen bevatten. Die bestrijdingsmiddelen zijn niet aangetroffen in de Amerikaanse variant van de frisdranken. Volgens het instituut zou het gaan om een dodelijke cocktail van pesticideresten.

Hoewel Coca-Cola en Pepsi dit tegenspreken, is de Indiase bevolking erg bezorgd. Activisten van politieke partijen, waaronder de regerende Bharatiya Janata Party en de Samajwadi Party, hielden donderdag protestacties in Bombay. Daarbij werden frisdrankflessen kapot geslagen en posters van Indische filmsterren die reclame maken voor Coca-Cola en Pepsi verbrand.