FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 augustus 2003

Paus roept op om te bidden voor regen

Paus Johannes Paulus II heeft zondag voor de slachtoffers van de bosbranden in Zuid-Europa gebeden. Na het gebed riep hij gelovigen op om tot God te bidden voor regen.

Verder verklaarde de paus dat hij de bosbranden een zaak van de grootst mogelijke urgentie vindt. Niet alleen betreurde hij de vele slachtoffers van de de branden, maar ook de grote schade voor het milieu.

Volgens de paus zijn de branden niet alleen het gevolg van de aanhoudende droogte, maar hij verwees ook naar de mensen die ze hebben aangestoken

Stones in Nederland gearriveerd

De leden van The Rolling Stones zijn gistermiddag rond half zes aangekomen in Amsterdam. Ze hebben hun intrek genomen in het Amstel Hotel. Slechts een handjevol trouwe fans wist van hun komst en had zich verzameld voor het hotel.

De komende anderhalve week geven Mick Jagger, Ron Wood, Keith Richards en Charlie Watts 6 concerten in Nederland in het kader van hun 'Forty Licks World Tour'. In het kielzog van de Stones komen 300 medewerkers mee. Onder hen zijn podiumbouwers, muzikanten, buschauffeurs, vrachtwagenchauffeurs en productiemedewerkers. De Stones hebben de beschikking over twee podia, die worden verplaatst door 80 vrachtwagens.

Afgelopen week moest de band nog een concert afzeggen in Benidorm vanwege een strottenhoofdonsteking van Mick Jagger, maar daar is hij inmiddels van hersteld. De zes concerten worden gegeven in Rotterdam (De Kuip en Ahoy), Utrecht (Vredenburg) en Amsterdam (De Arena). Alle concerten zijn uitverkocht, maar op de diverse veilingsites zijn hier en daar nog wel kaarten te vinden voor (met name) de concerten in de grote stadions.

Huwelijk zoon Turkse premier verstoord

In Turkije is het 'sprookjeshuwelijk' van de jongste zoon (22) van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, kort verstoord door linkse activisten. De actievoerders keerden zich tegen het Irak-beleid van Erdogan. De politie van Istanbul zette traangas in en pakte circa 50 betogers op.

Voor het huwelijk moest vooraf speciale toestemming worden verleend omdat de bruid, een scholiere, nog minderjarig is (17). Op het huwelijksfeest, met zeker 7.000 gasten, was ook de Italiaanse premier Berlusconi aanwezig. De Italiaanse regeringsleider en mediamagnaat onderhoudt goede contacten met de familie Erdogan.

[Update] Discriminerende flyers Eindhoven

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen zaterdagmiddag zijn in Eindhoven, op de Mathildelaan, zes personen in de leeftijd van 20 tot 33 jaar aangehouden die discriminerende flyers stonden uit te delen. Hun actie werd gefilmd door een cameraploeg van het actualiteitenprogramma NOVA.

De zes zijn afkomstig uit Den Haag, Rotterdam, Almere en Leerdam. Ze bleken lid te zijn van een vereniging met de naam Nieuwe Nationale Jongeren (NNJ). Ze waren door medewerkers van NOVA uitgenodigd om de flyers uit te delen. Na verhoor zijn de verdachten heengezonden.

De politie zegt dat de folders die uitgedeeld werden, discriminerende teksten bevatten.

Volgens de website van de NNJ zelf betreft het een radicale rechts nationalistische jongerenorganisatie die de jongerenafdeling is van de NNP (Nieuwe Nationale Partij). De activiteiten bestaan onder meer uit jongerentreffen, scholing, uitstapjes en acties. Al hun activiteiten vinden plaats in een ''kameraadschappelijke en ontspannen sfeer'' en onder het motto ''Eigen volk eerst''.

Update 20:35

NOVA ontkent de folderactie van de NNJ-jongeren in scène te hebben gezet. Volgens de politie deden ze dat op uitnodiging van het tv-programma, dat de actie aan het filmen was. NOVA-hoofdredacteur C. Kuyl ontkent dit ten stelligste.

Het politie-onderzoek bestempelt Kuyl als ''broddelwerk''. De hele beschuldiging is volgens hem flauwekul. "Dat zou alle journalistieke principes waar NOVA voor staat schaden. NOVA registreert en legt vast, maar zet dat niet in scène".

Kuyl zegt dat de aangehouden NNJ-aanhangers nooit hebben gezegd dat ze door NOVA zijn uitgenodigd om te flyeren. "Die jongens demonsteren wekelijks. Daarvoor hoeft niets afgesproken te worden. Toen wij vroegen of we er zaterdag bij mochten zijn om te filmen, was dat geen probleem".

Onder de aangehouden NNJ'ers bevond zich ook NNJ-voorzitter A. Neid uit Almere. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch weet nog niet of er stappen genomen gaan worden tegen de actievoerders.

Voetbal: Uitslag Johan Cruijff Schaal 2003

PSV heeft opnieuw de Johan Cruijff Schaal gewonnen (voor de zesde keer in acht edities tijd). PSV versloeg FC Utrecht met 3-1.

De wedstrijd tussen de landskampioen (PSV) en de bekerwinnaar (FC Utrecht) van het voorgaande jaar was wat flauwtjes. In de 14e minuut opende Robben de score door met een mooie beweging Zwaanswijk uit te kappen en de bal daarna door de benen van doelman Ponk te schieten. FC Utrecht wist in de 21 minuut de 1-1 te maken. Van de Haar profiteerde bij een vrije trap van een misser van van Bommel en kon de bal binnenschieten.

Twee minuten na rust wist PSV opnieuw de voorsprong te pakken. Van Bommel kon na een lange pass van Colin de 2-1 binnenschieten. Met nog een half uur te spelen werd de wedstrijd wat levendiger, maar na tien minuten zakte het spelpeil alweer. In de slotfase probeerde Utrecht nog wat aan te dringen voor de 2-2, wat een grote kans voor Van de Haar opleverde. Hij miste echter. Kezman wist in de 88e minuut met een fraai doelpunt de winst voor PSV veilig te stellen: 3-1.

Uitslag Johan Cruijff Schaal 2003

PSV heeft opnieuw de Johan Cruijff Schaal gewonnen (voor de zesde keer in acht edities tijd). PSV versloeg FC Utrecht met 3-1.

De wedstrijd tussen de landskampioen (PSV) en de bekerwinnaar (FC Utrecht) van het voorgaande jaar was wat flauwtjes. In de 14e minuut opende Robben de score door met een mooie beweging Zwaanswijk uit te kappen en de bal daarna door de benen van doelman Ponk te schieten. FC Utrecht wist in de 21 minuut de 1-1 te maken. Van de Haar profiteerde bij een vrije trap van een misser van Van Bommel en kon de bal binnenschieten.

Twee minuten na rust wist PSV opnieuw de voorsprong te pakken. Van Bommel kon na een lange pass van Colin de 2-1 binnenschieten. Met nog een half uur te spelen werd de wedstrijd wat levendiger, maar na tien minuten zakte het spelpeil alweer. In de slotfase probeerde Utrecht nog wat aan te dringen voor de 2-2, wat een grote kans voor Van de Haar opleverde. Hij miste echter. Kezman wist in de 88e minuut met een fraai doelpunt de winst voor PSV veilig te stellen: 3-1.

Politie bevrijdt meisje uit kofferbak

Grad had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Urk heeft de politie gisterenmiddag een 9-jarig meisje uit Emmeloord bevrijd uit de kofferbak van een geparkeerde auto. De politie weet niet hoe lang het meisje precies heeft vastgezeten.

Haar moeder ging winkelen en liet haar kind achter in de auto. Het meisje sloot zich vervolgens, vermoedelijk per ongeluk, op in de kofferbak. De auto was afgesloten en het meisje had de autosleutels bij zich. De auto was goed beveiligd en de reservesleutels lagen in Emmeloord.

Omdat het kind steeds meer in paniek raakte, besloten de agenten maar een autoruitje in te slaan. Vervolgens klapten ze de achterbank in, en kon het meisje over de achterbank naar buiten kruipen. Voor zover bekend hield het meisje geen lichamelijk letsel aan de escapade over.

Elektriciteitsnetbeheerder: "Code Rood"

Danny, sh4d0wman, pimpelwees en Remco / duinkonijn hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Elektriciteitsnetbeheerder TenneT heeft Code Rood gegeven voor wat betreft de levering van stroom. De produktie van stroom heeft als gevolg van de hitte de kritieke ondergrens bereikt, waardoor de stroomleverantie in Nederland in gevaar komt.

De situatie is volgens een woordvoerder van TenneT "precair". Morgen gaan veel mensen weer aan het werk, en kan er mogelijk een stroomtekort ontstaan. TenneT roept iedereen dan ook op om het verbruik morgen zoveel mogelijk te beperken.

TenneT moet de stroomproduktie verlagen, omdat het koelwater dat daarvoor nodig is niet meer op de rivieren geloosd mag worden. Hierdoor zouden de rivieren namelijk te warm kunnen worden, en dat zou milieuschade kunnen veroorzaken.

Wamberto niet naar Roda JC

Ajax heeft besloten om buitenspeler Wamberto toch in Amsterdam te houden. De komst van Tom Soetaers is nu onzeker. Eerder leek de 'ruil' rond.

Trainer Ronald Koeman wil Wamberto liever houden. Ajax wil Soetaers echter onveranderd halen. Mocht Roda JC geen andere speler van Ajax willen hebben, dan zal er door Ajax bijbetaald dienen te worden.

"De enige spelers uit mijn selectie die voor deze transactie in aanmerking komen, zijn Cedric van der Gun en Nourdin Boukhari. Die wil Roda echter niet. Daarom laat alles nog op zich wachten", aldus Koeman.

Mogelijk nieuwe grote aapsoort ontdekt

Cool Zero had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bestaat er misschien toch zoiets als Bigfoot? Wetenschappers zoeken in een genetisch laboratorium in Omaha uit of ze een nieuwe grote aap ontdekt hebben. In het hartje van Afrika loopt de mysterieuze aap rond. In het laboratorium worden videobeelden en schedels van het wezen onderzocht.

"Het lijkt niet erg op een gorilla en het lijkt niet erg op een chimpansee", zegt primatoloog Shelly Williams die videobeelden van de mysterieuze aap met een baby heeft. Foto's van de aap zijn zeldzaam. Natuurfotograaf Karl Amman was de eerste die die mysterieuze wezens een paar jaar geleden zag. Het wezen heeft voeten die zes centimeter groter zijn dan de gemiddelde gorilla, en heeft een platter gezicht dan andere apen. Ook het gedrag van de nieuwe grote apen is anders dan die van andere apen, zeggen onderzoekers.

"Het is niet uitgesloten dat dit een nieuw soort aap is, een subsoort of een hybride", zegt professor Duane Rumbaugh van de Georgia State University. "De ontdekking van een nieuwe primaat is gigantisch. Een nieuwe aap zou ongelooflijk zijn.", zegt Ed Louis, geneticus van de Henry Doorly Zoo in Omaha, Nebraska.

Shelly Williams is de wezens eerder dit jaar tot 15 voet genaderd. De wezens lijken intelligent. "Een van de expeditieleden maakte het geluid van een antilope die erge pijn had", zegt Williams. Vier van de mysterieuze primaten kwamen aangerend om de antilope dood te maken. Dat apen vleeseters zijn is niet vreemd. Ook chimpansees en bonobo's zijn carnivoren, vleeseters. Van chimpansees is bekend dat ze andere apen eten, en bonobo's vissen vangen en opeten.

De nieuwe aapsoort is zeer groot. De aap loopt rechtop, en is meer dan 1 meter 90 lang. Ze slapen in nesten op de grond. Nucleair DNA onderzoek moet aantonen of het wezen een hybride tussen verschillende aapsoorten is, of een echt nieuwe aapsoort.

Links ligt de schedel van de mysterieuze aap, rechts ligt ter vergelijking de schedel van een chimpansee.

Onderzoekers zeggen dat de schedel van de mysterieuze aap een plat gezicht heeft, en de schedelomvang beduidend groter is.

(Foto: CNN)

Rus geeft ja-woord vanuit de ruimte

De eerste hond in de ruimte, de eerste mens in de ruimte, de eerste vrouw in de ruimte en de eerste toerist in de ruimte. Het waren allemaal primeurs van de Russen, en sinds vandaag is er daar weer eentje bijgekomen: het eerste ruimtehuwelijk. Kosmonaut Joeri Malesjenko is vandaag met zijn (Amerikaanse) bruid Jekaterina Dmitriev getrouwd.

Dmitriev zat in het NASA-centrum in Houston, Malesjenko in het internationale ruimtestation ISS. De ceremonie had heel wat voeten in de aarde. Het trouwpak en de ring van Malesjenko moesten bijvoorbeeld per raket naar het ISS-station gestuurd worden. De Russen willen overigens geen gewoonte maken van ruimtehuwelijken.

Cambuur-fans vast voor poging tot doodslag

Beetle had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen vrijdag zijn vier Cambuursupporters aangehouden die met hun auto inreden op een groep van 50 Heerenveen-fans. Dit gebeurde voor aanvang van een oefenwedstrijd tussen Cambuur en SC Heerenveen.

Tijdens het inrijden op de Heerenveen-fans vielen geen gewonden, maar het scheelde niet veel. De mannen uit de auto begonnen hierna een stevige vechtpartij. Een groot aantal agenten sprong tussen de Heerenveners en Leeuwarders, waarbij rake klappen vielen.

Eén van de vermoedelijke daders is opgepakt. De bestuurder en mogelijk ook de andere drie mannen wordt poging tot doodslag ten laste gelegd. Na afloop van de wedstrijd lukte het een aantal Cambuur-fans nog om de spelersbus van Heerenveen op het Drachtsterplein met stoeptegels te beschadigen. De buschauffeur doet daarvan aangifte.

Cohen verbolgen over Marokkaanse uitlatingen

De Amsterdamse Burgemeester Job Cohen moet niets weten van de stelling van het pas opgerichte Comité Tegen Zinloos Politiegeweld, dat er op het Mercatorplein sprake is van discriminatie of zinloos geweld door de politie. Afgelopen vrijdagavond werd door een aantal Marokkaanse belangengroeperingen het comité opgericht, naar aanleiding van de dood van de 33-jarige Marokkaan Driss Arbib.

Volgens Cohen is er géén sprake van zinloos politiegeweld en speelt discriminatie geen enkele rol. ''De politie moet handelend optreden, ongeacht de vraag of het een Marokkaan, een Surinamer of Nederlander is", aldus de burgervader. Hij is verbolgen over de uitspraken van diverse Marokkaanse woordvoerders over de gang van zaken.

Woordvoerster Naima Fikri van het comité is echter duidelijk: "Waarom dit comité is opgericht? Er zijn veel incidenten, het wordt structureel. Iedere jongere geeft hier hetzelfde antwoord op vragen". Het comité wil aanstaande zaterdag een protestmars organiseren. In het comité zitten onder meer de Marokkaanse Studentenvereniging, de Stem van Marokkaanse Democraten en het Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN).

De Rijksrecherche doet ondertussen onderzoek naar de toedracht van de schietpartij. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam liet vrijdag al weten dat in deze zaak de Rijksrecherche vrijwel direct is ingeschakeld en het onderzoek ter hand heeft genomen. Volgens de voorzitter van de KMAN, Jamal Ftieh, leidt zo een onderzoek op voorhand al nergens toe.

BZN gaat Nederlandstalig zingen

De Volendamse popgroep Band Zonder Naam (BZN) gaat voor het eerst sinds haar bestaan in het Nederlands zingen. De band, die ooit in de jaren 60 begon als (hard)rock groepje en vanaf 1976 enorm veel hits scoorde met repectievelijk Annie Schilder en Carola Smit als zangeres, heeft de opnamen voor de Nederlandstalige cd net afgerond.

BZN is één van de succesvolste acts die ooit in de Nederlandse hitparade hebben gestaan. In de TOP 40 stond de band maar liefst met 54 hits genoteerd, vergelijkbaar met onder meer the Rolling Stones, Normaal en The Golden Earring. Alleen Cliff Richard scoorde vaker een hit. Maar liefst 22 BZN-singles werden een top 10 hit, waarvan er twee op één kwamen.

De nieuwe cd 'Leef je Leven' is overigens zonder de Wormerveerse gitarist Dirk van de Horst opgenomen. Hij lijdt aan botkanker en leeft tegenwoordig vooral in Frankrijk. De cd komt op 22 september uit.

LP-hoes uit '71, toen de band nog stevige rock en zonder zangeres speelde.

Geheim uit popliedje Simon geveild

In 1973 scoorde de Amerikaanse zangeres Carly Simon (nu 58 jaar) wereldwijd een hit met het nummer 'You're So Vain'. In het lied bezingt ze de ijdelheid van een persoon, die zo groot is, dat hij waarschijnlijk ook denkt dat het lied over hem gaat. Over welk persoon het gaat heeft Simon nooit gezegd, maar ze had indertijd affaires met Mick Jagger, Cat Stevens en Warren Beatty.

Over het algemeen wordt aangenomen dat het nummer ging over de nu 66-jarige Amerikaanse acteur Warren Beatty. Maar het zou ook James Taylor kunnen zijn, met wie Carly van 1972-1983 getrouwd is geweest en twee kinderen heeft. Alhoewel hij de enige persoon is van wie ze ooit heeft gezegd dat hij niet het onderwerp van het nummer was.

Carly Simon heeft nu voor het goede doel het geheim van het nummer geveild. Dick Ebersol, een vooraanstaand persoon die werkzaam is bij de Amerikaanse televisie, bracht het hoogste bod uit: ruim 56.000 dollar. Hij zal echter, vóór het hem wordt verklapt, moeten zweren dat hij het niet verder vertelt. Simon zal het geheim zelf vertellen tijdens een privéconcert voor de winnende bieder.

Simon in '73

-
Pagina over het nummer inclusief een voorbeeld.

Britse politie moet meteen schieten op 'zelfmoord-verdachten'

Wanneer Britse agenten een persoon zien die een zelfmoordaanslag wil plegen, moeten ze eerst schieten en dan pas vragen stellen. Dit meldt de The Daily Telegraph dat zich baseert op bronnen die de hoogste Britse politiechef Sir John Stevens citeren.

In Groot-Brittanië zouden de inlichtingendiensten over informatie beschikken dat een aanslag van het terreurnetwerk al-Qaeda op handen is. Britse politiemensen zijn daarom in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Gewapende agenten in Londen hebben van politiechef Stevens de opdracht gekregen te schieten, als ze vermoeden dat iemand explosieven op zijn of haar lichaam wil laten ontploffen.

Er zouden zich volgens Stevens in Groot-Britannië veel meer leden van al-Qaeda bevinden dan aanvankelijk werd gedacht. De politiechef veronderstelt dat het terreurnetwerk groot genoeg is om in Engeland zelfmoordaanslagen voor te bereiden en uit te voeren.

Verkeersdrukte rond Zandvoort

Zondagochtend is de verkeersdrukte naar Zandvoort goed op gang gekomen. Rond elf uur stond op de N201 van Heemstede naar Zandvoort een file van 6 kilometer. De drukte wordt grotendeels veroorzaakt door het autosportevenement Marlboro Masters, dat wordt vanmiddag gehouden op het circuit van de badplaats.

Een woordvoerster van de ANWB verklaarde dat de N201 de belangrijkste toegangsweg naar Zandvoort is. De verwachting is dat ook op de snelwegen richting Zandvoort opstoppingen zullen ontstaan.

Grootste Europese jackpot weer niet gevallen

In Italië is de grootste jackpot in de Europese loterijgeschiedenis opnieuw niet gevallen. Zaterdag was de prijs opgelopen tot 63 miljoen euro, maar geen enkele deelnemer had alle zes de cijfers goed.

Door de hoogte van de geldprijs is er een ware 'lotto-koorts' ontstaan. Die treft niet alleen de Italianen, maar ook inwoners van buurlanden zoals Slovenië, Oostenrijk en Kroatië steken massaal de grens over om een lot te kopen.

Een Italiaanse krant meldde dat voor de trekking van afgelopen zaterdag in totaal 17,6 miljoen mensen cijfercombinaties hadden ingevuld. Daarmee lag dat aantal een kwart hoger dan vorige week.

Volgende week is er weer een trekking, de jackpot zal dan op 66 miljoen euro staan.

Vrouw schilt record aantal aardappels

Zaterdag heeft Linda Thomsen het wereldrecord aardappels schillen gevestigd. De Duitse verdient daarmee een vermelding in het Guinness Book of Records.

Thomsen, 28 jaar en kokkin van beroep, kreeg het voor elkaar om in tien minuten ruim tien kilo aardappels te schillen. Alle waren zonder pitjes. Met dit record verbrak zij het oude record ruim, dat stond namelijk op iets meer dan de helft.

Aan de recordpoging deden ruim vijftig aardappelschillers mee.

Brits voetbaltalent komt om het leven bij auto ongeluk

Het Engelse voetbaltalent Jimmy Davis, speler van First Division-club Watford, is zaterdag bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Davis, 21 jaar oud, speelde bij Watford op huurbasis. Het talent was eigendom van Manchester United. Watford, eigendom van Elton John, zou zaterdagmiddag eigenlijk spelen tegen Coventry City, maar stelde dat duel uit nadat het overlijden van de jeugdinternational bekend was geworden.

Manager Alex Ferguson van Manchester United toonde zich geschokt: "Hij was een aardige en bruisende persoonlijkheid. Hij was een speler met veel potentie, dat was ook een van de redenen waarom we hem aan Watford hebben uitgeleend. Op zijn 21e was hij een grote belofte. We zijn zeer bedroefd, het is verschrikkelijk nieuws."

Pepsi en Coca-Cola uit Indiase winkelrekken

Melch had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Indiase afdelingen van Coca-Cola en Pepsi zijn ervan beschuldigd dat er in hun dranken bestrijdingsmiddelen zitten die ook worden gebruikt in de landbouw. Bovendien zou het hier gaan om dodelijke hoeveelheden van die stoffen. Bepaalde groeperingen willen het vertrek van beide bedrijven uit India. Het parlement heeft de frisdranken overigens al uit de winkelrekken laten halen.

De commotie werd veroorzaakt door een onderzoek dat is uitgevoerd door het wetenschappelijk instituut in New Delhi. Dat onderzoek bracht aan het licht dat de twaalf meestverkochte frisdranken van beide bedrijven bestrijdingsmiddelen bevatten. Die bestrijdingsmiddelen zijn niet aangetroffen in de Amerikaanse variant van de frisdranken. Volgens het instituut zou het gaan om een dodelijke cocktail van pesticideresten.

Hoewel Coca-Cola en Pepsi dit tegenspreken, is de Indiase bevolking erg bezorgd. Activisten van politieke partijen, waaronder de regerende Bharatiya Janata Party en de Samajwadi Party, hielden donderdag protestacties in Bombay. Daarbij werden frisdrankflessen kapot geslagen en posters van Indische filmsterren die reclame maken voor Coca-Cola en Pepsi verbrand.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.