Castro haalt fel uit naar Europa

De Cubaanse president Fidel Castro heeft fel uitgehaald naar de Europese Unie. Hij deed dat in een toespraak tijdens de herdenking van de revolutie die vijftig jaar geleden onder zijn leiding begon. Castro zei de door de EU aangeboden humanitaire hulp uit een gevoel van waardigheid te verwerpen.

De Cubaanse leider beschuldigde voor een publiek van zo'n tienduizend getrouwen de EU ervan aan het handje van Washington te lopen. Hij weigert daarom voorlopig alle humanitaire hulp te accepteren die Europa wil aanbieden. Normaal gesproken richt Castro tijdens dit soort herdenkingen zijn pijlen op de Verenigde Staten.

"Met de EU halen we het paard van Troje binnen. Ons land zal alleen hulp accepteren van groepen en organisaties die Cuba geen politieke voorwaarden opleggen", zei de president. "Bovendien", aldus Castro, "is Europa niet meer dan een groep van oude koloniale mogendheden die zich moeten schamen voor hun verleden waarin ze zich schuldig maakten aan slavernij en uitroeiing van hele volkeren."

Aangenomen wordt dat de uitval van Castro een reactie is op een verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU vorige week maandag. Daarin werd vastgesteld dat de mensenrechtensituatie op Cuba de laaste tijd ernstig is verslechterd.

Het communistische regime heeft 75 dissidenten tot lange gevangenisstraffen veroordeeld vanwege samenzwering met de Verenigde Staten. Ook heeft het regime drie bootkapers geŰxecuteerd.

De verjaardag van de revolutie werd gevierd in de stad Santiago-de-Cuba. Daar opende op 26 juli 1953 een groep militairen onder leiding van Castro de aanval op het bewind van dicator Batista. Die werd uiteindelijk in 1959 verdreven, waarna Castro de macht overnam. De Cubaanse leider, die volgende maand 77 wordt, is met zijn 44-jarige bewind de langstzittende regeringsleider ter wereld.