FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 juli 2003

Snelste Ronde van Frankrijk ooit

Lance Armstrong vestigde vandaag een nieuw snelheidsrecord. De Amerikaan legde de 3352,5 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 40,956 kilometer per uur.

Het oude record dateerde uit 1999, toen Armstrong tot een snelheid van 40,276 kwam. In de eerste week van de Tour werd vanuit het vertrek diverse malen door renners gedemarreerd. Ondanks de hitte liepen de snelheden daarbij op. De relatief wat minder zware bergetappes leverden ook wat winst op. In de tijdritten werden voorts bijzondere prestaties neergezet. David Millar wist bijvoorbeeld in Nantes in de regen de tijdrit te winnen met een gemiddelde van 54,36 kilometer per uur.

De oude beste gemiddelden:
40,276 km/uur Lance Armstrong in 1999
40,070 km/uur Lance Armstrong in 2001
39,983 km/uur Marco Pantani in 1998
39,920 km/uur Lance Armstrong in 2002
39,569 km/uur Lance Armstrong in 2000

Tilburgse kermis trekt 1 miljoen bezoekers

De Tilburgse kermis heeft dit jaar ongeveer 1 miljoen bezoekers getrokken. Dat zijn er 200.000 minder dan vorig jaar. De kermis wordt zondagnacht om 01.00 uur afgesloten met een optocht met lampionnen en een groot vuurwerk. De traditionele Roze Maandag was met 300.000 bezoekers de drukste dag.

De gemeente Tilburg is zeer tevreden over het verloop van het evenement en noemde deze editie "sfeervol en gezellig". Vorig jaar leidde de strenge veiligheidsmaatregelen tot veel onenigheid tussen de gemeente, horeca en kermisondernemers. Vooral de kroegbazen waren boos, omdat ze geen grote terrassen en podia mochten neerzetten. Dit jaar verliep het hele evenement echter in goede harmonie.

Ook de kermisvakbonden zijn tevreden. "Het mooie weer is de grootste vijand van de kermisondernemer en daar hebben we de afgelopen dagen wel last van gehad. Maar de exploitanten zijn redelijk tevreden over de verdiensten tijdens de Tilburgse kermis", zei directeur J. Boots van de Nederlandse Kermisbond zondag. De kermisexploitanten merken wel dat er een economische recessie gaande is. "Het is tegenwoordig niet meer zo dat kinderen een ijsje, een suikerspin en een zuurstok krijgen. Het is kiezen", zei Boots.

Tijdens de negen kermisdagen werd direct opgetreden tegen raddraaiers. Er werden zogeheten taakstrafzittingen gehouden voor mensen die zich tijdens de kermis misdroegen. In totaal werden 23 mensen aangehouden.

Virenque naast Bahamontes en Van Impe

Richard Virenque heeft de bergtrui van de ronde wederom veroverd. Hij won vandaag de Bolletjestrui voor de zesde maal.

Met zijn zesde bergtrui evenaart de Fransman van Quick Step - Davitamon het record van Fédérico Bahamontes en Lucien van Impe, die ook zesmaal succesvol waren. In 1994, 1995,1996,1997 en 1999 was Virenque ook bergkoning.

Richard Virenque sloeg ditmaal toe in de eerste bergetappe van de Tour. De rit naar Morzine leverde hem behalve de etappezege meteen de bergtrui op. Na sterk consolideren in de Alpen was het in de Pyreneeën wederom Virenque, die zijn trui koesterde en in ontsnappingen mee zat. Met een voorsprong van 137 punten op de Zwitser Laurent Dufaux was de trui overduidelijk voor Virenque.

Internationale Ronde van Boxmeer

Boxmeer wist ons vandaag het volgende te melden:

Morgen is het weer zo ver, traditie getrouw is de dag na de Tour de France de "Daags na de Tour" de Internationale Ronde van Boxmeer.

Naast nationale en lokale renners zijn er ook grote namen van de Tour de France aanwezig. De profs gaan om 19.30 uur van start voor 100 kilometer koers. Onder hen in ieder geval nummer drie van de eindrangschikking en etappewinnaar van Gap Alexandre Vinokourov. Ook Servais Knaven, Michael Boogerd, Bram de Groot en Erik Zabel zouden gestrikt zijn.

Eén renner positief getest

Jeroen wist ons vandaag het volgende te melden:
Jean-Marie Leblanc heeft zaterdagavond bevestigd dat er een renner positief reageerde op een dopingtest.

Het zou hierbij gaan om een bloeddopingsmiddel (epo). Het zou het eerste geval zijn in de Tour, die tot op heden geheel 'clean' was.

Het gerucht dát er een renner positief getest zou zijn, hing al een tijdje in de lucht. Het is nog onbekend om welke renner het gaat, van welke nationaliteit hij is en in welk team hij rijdt. Wel stelde Leblanc dat het niet zou gaan om renner uit de top twintig.

Eerst zal nu een contra-expertise plaatsvinden, waarna in geval van positieve uitkomst de renner eventuele sancties tegemoet kan zien.

De Clercq verovert Rode lantaarn

Hans de Clercq heeft zijn laatste positie in het klassement vandaag weten te behouden.

De Belgen reden geen beste Tour dit jaar, De Clercq vormde hierop geen uitzondering. De renner van Lotto - Domo werd de zevende Belg in de historie, die de Rode lantaarn veroverde. De Clercq finishte uiteindelijk met 4 uur 48 minuten en 35 seconden achterstand op Lance Armstrong. Op tijd, dat wel, hij pakte vandaag liefst 15 seconden terug op de Amerikaan.

De overige Belgische Rode Lantaarndragers:
1963: Willy Derboven 76ste
1977: Roger Loysch 53ste
1982: Werner Devos 125ste
1983: Marcel Laurens 88ste
1988: Dirk Wayenberg 115de
1993: Edwig van Hooydonck 136ste

CSC wint ploegentitel

CSC is dit jaar de beste ploeg uit de ronde van Frankrijk geworden. De Deense formatie bleef iBanesto.com en Euskaltel-Euskadi voor.

De ploeg van Bjarne Riis mag over deze Tour niet klagen. Kopman Tyler Hamilton zag ondanks een twee breuken in een sleutelbeen de ronde op een vierde plaats beeindigen.

Jakob Piil in Marseille en Carlos Sastre op Plateau de Bonascre wisten een etappezege te behalen. De etappezege van Hamilton in Bayonne maakte dat de Tour voor CSC al niet meer kapot kon.

Het Nederlandse Rabobank bleef steken op een 18e plaats. US Postal, de ploeg van Lance Armstrong, werd slechts vierde.

Morgen acties ambulancepersoneel

Morgen zullen de particuliere ambulances alleen voor spoedeisende hulp uitrukken. Hiermee wil het personeel een betere pensioenregeling afdwingen.

Personeel van particuliere ambulances mag bij de leeftijd van 59 jaar met pensioen gaan. Dit in tegenstelling tot collega's bij overheidsambulances: zij mogen vier jaar eerder stoppen.De bonden van de particuliere diensten stellen nu voor de grens bij 57 jaar te leggen, omdat in één keer verlagen naar 55 té veel geld zal kosten.

De vakbonden zeggen dat eind vorig jaar afgesproken is, dat de pensioenleeftijd zou worden verlaagd. De werkgevers ontkennen dat. In totaal is iets minder dan de helft van de ambulances in particuliere handen.

Castro haalt fel uit naar Europa

De Cubaanse president Fidel Castro heeft fel uitgehaald naar de Europese Unie. Hij deed dat in een toespraak tijdens de herdenking van de revolutie die vijftig jaar geleden onder zijn leiding begon. Castro zei de door de EU aangeboden humanitaire hulp uit een gevoel van waardigheid te verwerpen.

De Cubaanse leider beschuldigde voor een publiek van zo'n tienduizend getrouwen de EU ervan aan het handje van Washington te lopen. Hij weigert daarom voorlopig alle humanitaire hulp te accepteren die Europa wil aanbieden. Normaal gesproken richt Castro tijdens dit soort herdenkingen zijn pijlen op de Verenigde Staten.

"Met de EU halen we het paard van Troje binnen. Ons land zal alleen hulp accepteren van groepen en organisaties die Cuba geen politieke voorwaarden opleggen", zei de president. "Bovendien", aldus Castro, "is Europa niet meer dan een groep van oude koloniale mogendheden die zich moeten schamen voor hun verleden waarin ze zich schuldig maakten aan slavernij en uitroeiing van hele volkeren."

Aangenomen wordt dat de uitval van Castro een reactie is op een verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU vorige week maandag. Daarin werd vastgesteld dat de mensenrechtensituatie op Cuba de laaste tijd ernstig is verslechterd.

Het communistische regime heeft 75 dissidenten tot lange gevangenisstraffen veroordeeld vanwege samenzwering met de Verenigde Staten. Ook heeft het regime drie bootkapers geëxecuteerd.

De verjaardag van de revolutie werd gevierd in de stad Santiago-de-Cuba. Daar opende op 26 juli 1953 een groep militairen onder leiding van Castro de aanval op het bewind van dicator Batista. Die werd uiteindelijk in 1959 verdreven, waarna Castro de macht overnam. De Cubaanse leider, die volgende maand 77 wordt, is met zijn 44-jarige bewind de langstzittende regeringsleider ter wereld.

Man houdt lijk twee jaar verborgen in woning

Jackie S had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 42-jarige man heeft in Duitsland ruim twee jaar lang het lichaam van een gepensioneerde man verborgen gehouden in zijn appartement. Op die manier zorgde de man ervoor dat hij het pensioen van de overledene, die een natuurlijke dood stierf, kon blijven ontvangen.

De politie weigerde te reageren op dit voorval. Naar de man loopt een onderzoek over fraude. Naast het feit dat hij ten onrechte het pensioengeld van de overleden man kreeg, woonde hij al die tijd in het appartement zonder huur te betalen. Het lijk werd door verhuizers gevonden toen de eigenaar van het appartement de man enkele weken geleden uit de woning zette. Het lichaam lag in een goed afgesloten kamer, waardoor de buren de lijkgeur niet roken.

Man zit 44 dagen op dak voor hoger pensioen

André Menras, een 58-jarige onderwijzer uit Frankrijk, heeft 44 dagen lang actie gevoerd voor een hoger pensioen. Hij zat al die tijd op het dak van de kathedraal van Béziers en kwam er pas vandaag vanaf, nadat toegezegd werd dat zijn pensioen opnieuw berekend zal worden.

Op 13 juni ging Menras het dak van de kathedraal op. Hij is namelijk van mening dat de dertig maanden dat hij als politiek gevangene in een cel in Vietnam zat en de twee jaar durende wereldreis die hij ondernam om politieke gevangenen te helpen, mee zouden moeten worden geteld in de berekening van zijn pensioen.

F1 komt weer naar Spa

Bernie Ecclestone heeft de Waalse minister van economische zaken, Serge Kubla, verzekerd dat de Formule 1 weer terugkeert naar het circuit Spa-Francorchamps. Het is alleen nog niet zeker of het circus in 2004 alweer in België te zien is, ook is nog niet duidelijk of dat, zoals gebruikelijk was, eind augustus zal zijn.

"De heer Ecclestone heeft me gezegd dat hij alles in het werk zal stellen om de Grand Prix terug te brengen naar Spa-Francorchamps en zelfs al voor volgend jaar", vertelde Kubla nadat hij overleg heeft gehad met Ecclestone. "Daarvoor ziet hij twee mogelijkheden: een race op de datum van een andere Grand Prix of met de teams een nieuwe datum zien te vinden."

Enige tijd geleden al kwam de FIA met een voorlopige kalender voor 2004. Op deze kalender stonden alleen data, zonder dat daarbij vermeld werd welke races wanneer gereden worden. Eerder al werd vermoed dat Ecclestone ook voor de Grand Prix van België een datum had gereserveerd, Kubla was daar niet zo zeker van. "De heer Ecclestone verzekerde me dat hij voor 100 procent achter een terugkeer van de Grand Prix naar Spa stond. Het ergste wat ons nu nog kan overkomen is dat de GP terugkomt in 2005 en niet in 2004", vertelt hij.

In België is een 'Francorchamps-wet' aangenomen waarmee het verbod op tabaksreclame niet volgende maand ingaat maar pas op 31 juli 2005. Dan wordt tabaksreclame in heel Europa verboden. Deze wet is een van de redenen dat de Formule 1 terugkomt in de Ardennen.

O Grady wint Centenaire prijs

Stuart O'Grady van Crédit Agricole is winnaar geworden van het Centenaire klassement.

De Australier was 'het constantst' in de klassieke ritten naar Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux, Nantes en Parijs. Met zijn zesde plaats bleef O'Grady zijn Noorse ploeggenoot Thor Hushovd twee klasseringspunten voor. De Italiaan Fabrizio Guidi werd derde.

O'Grady wint hiermee een geldbedrag van 50.000 euro.

Lance Armstrong wint vijfde titel

Lance Armstrong veroverde vandaag zijn vijfde Tourzege. Hij noemde zijn vijfde zege de moeilijkste en zwaarste ooit.

De Amerikaan schaarde zich met de prestatie in het illustere rijtje namen van renners (Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain en Jacques Anquetil) die de Tour de France vijfmaal wisten te winnen. De Amerikaan is de enige die de unieke score van zes kan behalen. Armstrong heeft laten weten dat hij zich daar op wil richten en volgend jaar opnieuw zal deelnemen.

Circuit Hockenheim

Volgende week doet het Formule 1 circus het circuit Hockenheim aan. De plaats Hockenheim, waar het circuit bij ligt, heeft 19.000 inwoners en ligt in de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland.

Al op 29 mei 1932 werd er bij Hockenheim geraced door motoren, toen nog op een onverharde baan. Het circuit werd in 1938 behoorlijk verbouwd. In het begin was de baan min of meer driehoekig. De nieuwe baan was meer ovaal, en een groot deel is tot 2001 weinig veranderd. De Ostkurve stamt ook uit deze tijd.

Na WO II was het de vraag of er in afzienbare tijd weer races gehouden konden worden. De baan was beschadigd, en ook de Duitse motorsport was zwaar aangeslagen. Toch bleek het mogelijk de baan in twee jaar tijd te herstellen, in mei 1947 werd er alweer gereden.

In 1957 werd voor het eerst de Grand Prix van Duitsland voor motoren op de Hockenheimring verreden. Enkele jaren later, in het voorjaar van 1964, werd begonnen met de bouw van het Motodrom, dit deel werd op 22 mei 1966 geopend.

De eerste Formule 1 Grand Prix in Hockenheim was in 1970, daarna was de Nürburgring weer de locatie voor de Duitse Grand Prix. In 1976 maakte Niki Lauda een zwaar ongeval mee op de Nordschleife, het jaar daarop kwam de Formule 1 weer naar Hockenheim. Sindsdien is de Grand Prix van Duitsland altijd op het Zuidduitse circuit geweest, behalve in 1985. Toen werd de Grand Prix van Duitsland gehouden op de Nürburgring, ter ere van de opening van het nieuwe circuit daar.

De eerste Duitser die een Formule 1 race in Hockenheim wist te winnen was Michael Schumacher. Hij deed dat op 30 juli 1995.

In januari 2002 werd begonnen met een grote verbouwing van het circuit. De FIA vond de verbouwing nodig, om te baan in te korten en toegankelijker te maken voor het publiek. Het oude circuit was 6.8 km lang, een groot deel van het circuit was in het bos en niet toegankelijk voor publiek. Ook waren er meer inhaalpunten nodig. De vernieuwde baan heeft 17 bochten en is 4574 meter lang. Er zullen 67 ronden gereden worden.

Vorig jaar pakte Michael Schumacher de pole position met 1:14.389 voor Ralf Schumacher, Rubens Barrichello en Juan Pablo Montoya. In de einduitslag was ook Michael Schumacher ook de snelste, voor Montoya, broer Ralf en Barrichello.
Ook de snelste ronde staat op naam van Michael Schumacher, met 1:16.452.

J-P Nazon snelste in Parijs

Jean-Patrick Nazon van Jean Delatour won de laatste etappe op de Champs Elysées. In zijn schaduw werd de strijd om de Groene trui in het voordeel van Baden Cooke beslecht.

De beide Australiers hadden elkaar in de tussensprints onderweg in evenwicht gehouden. Op de streep won Cooke met zijn tweede plaats echter 4 punten op Robbie Mc Ewen, waardoor hij er alsnog met de Groene trui vandoor ging.

De uitslag:

1 NAZON Jean-Patrick FRA DEL in 3h 38' 49"
2 COOKE Baden AUS FDJ at 00' 00"
3 MC EWEN Robbie AUS LOT at 00' 00"
4 PAOLINI Luca ITA QSD at 00' 00"
5 HUSHOVD Thor NOR C.A at 00' 00"
6 O'GRADY Stuart AUS C.A at 00' 00"
7 ZABEL Erik GER TEL at 00' 00"
8 VAINSTEINS Romans LAT CAL at 00' 00"
9 GLOMSER Gerrit AUT SAE at 00' 00"
10 NAZON Damien FRA BLB at 00' 00"
11 GUIDI Fabrizio ITA TBI at 00' 00"
12 FREIRE Oscar ESP RAB at 00' 00"
13 BROCHARD Laurent FRA A2R at 00' 00"
14 BETTINI Paolo ITA QSD at 00' 00"
15 FLECHA Juan Antonio ESP BAN at 00' 00"
16 MUNOZ David ESP KEL at 00' 00"
17 FLICKINGER Andy FRA A2R at 00' 00"
18 GESLIN Anthony FRA BLB at 00' 00"
19 GAUMONT Philippe FRA COF at 00' 00"
20 COMMESSO Salvatore ITA SAE at 00' 00"

Huizen op instorten na explosie in Rotterdam

Tim, NiGhTsPiRiT, Akker, Snarf, The_T, Tim / Ashen en yolande hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zo'n 24 portiekwoningen in de Schiedamse Dijk Beneden in Rotterdam zijn zwaar beschadigd door een ontploffing, die vanochtend even voor 12:00 uur plaatsvond. Acht huizen zijn zelfs onbegaanbaar, door acuut instortingsgevaar. In totaal zijn zeker 50 huizen beschadigd geraakt.

De Schiedamseweg Beneden is afgesloten door de politie. Dat geldt ook voor de Rotterdamsedijk. Over de oorzaak is nog niets bekend. De milieudienst Rijnmond is bezig met gasmetingen om te kijken of het om een gasexplosie gaat.

Volgens de politie zijn er drie lichtgewonden gevallen, die inmiddels zijn afgevoerd naar ziekenhuizen. De bewoners van de beschadigde huizen zijn geëvacueerd naar Zwembad West.

Tijdens de inspectie van diverse huizen is de politie al wel op vijf hennepkwekerijen gestuit.

-
Fok! user mista maakte aan aantal foto's.

Daders liquidaties A'dam blijven onbekend

De Amsterdamse politie en justitie zitten muurvast in hun onderzoek naar twee liquidaties die onlangs in de hoofdstad plaatsvonden.

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de moord op een 57-jarige man uit voormalig Joegoslavië, in de P.C. Hooftstraat, is deze week al ontbonden. De twee daders die per fiets vertrokken zijn onvindbaar. Het slachtoffer was overigens een bekende uit het criminele milieu.

Gevreesd wordt dat het team dat onderzoek doet naar de liquidatie van Heineken-ontvoerder Cor van Hout en botenhandelaar Robert ter Haak, binnenkort ook zal worden ontbonden.

Uday Hussein gooide rivalen in leeuwenkooi

Bregalad en Maan_man hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uday Hussein, die eerder deze week door de Amerikanen in Irak werd gedood, heeft ooit twee rivalen in de liefde aan zijn leeuwen gevoerd. Dit heeft een voormalige beul, die in dienst was van Uday, aan The Sunday Times verteld. De beul zei te hebben geholpen de slachtoffers de leeuwenkooi in te duwen.

Het ging om twee 19-jarige studenten die opgepakt werden omdat ze achter een paar jongedames aanzaten die Uday ook op het oog had. Zodra ze bij de boerderij van Uday waren aangekomen, werden de twee studenten de leeuwenkooi in gesleept. "Ik zag bij de eerste beet het hoofd van de eerste student letterlijk loskomen van zijn lichaam." Daarna moest hij toekijken hoe de leeuwen de mannen verslonden. "Toen zij klaar waren was er weinig meer over dan wat botten en stukjes vlees."

De beul vertelde ook dat hij in opdracht van de sadistische Uday heeft deelgenomen aan massale onthoofdingspartijen. Op een middag had hij de supervisie over de onthoofding van 36 mensen, onder wie een zwangere vrouw.

Beloning voor tip 'Waagplein schutter'

Justitie in Alkmaar heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor degene die de moordenaar van horecaportier Mark Kerssens kan aanwijzen. Kerssens werd zondagavond 6 juli met één schot in het achterhoofd neergeschoten door een dader met een bivakmuts op, en overleed enige dagen later in het ziekenhuis.

Uit verklaringen van de vele inmiddels gehoorde getuigen heeft de politie al wel een redelijk beeld gekregen van mogelijke richtingen, waarin de dader gezocht moet worden.

Het rechercheteam richt zich óók op gebeurtenissen die zich in de weken voor de moord in het uitgaansleven op het Waagplein hebben voorgedaan. Volgens de Alkmaarse horeca waren er in de weken voor de moord diverse incidenten op het Waagplein waarbij agressieve bezoekers meerdere malen portiers bedreigden. Niet duidelijk is of één of meer van deze incidenten mede hebben geleid tot de fatale schietpartij.

De Alkmaarse horeca is van plan om de beloning voor de tip te gaan verhogen.

[UPDATE] Gesprekken met Filippijnse militairen

Besprekingen met de Filippijnse militairen die nog in een gebouwencomplex zitten, verlopen positief. Dat meldde senator Gregorio Honasan, lid van de oppositie, vandaag. Hierdoor is het ultimatum dat de regering aan de opstandelingen gesteld had, voor onbepaalde tijd verlengd.

Eerder had president Arrayo geëist dat de muitende militairen vóór 17.00 vanmiddag (11.00 onze tijd) zouden stoppen met de bezetting en naar hun kazernes zouden terugkeren. Voor het aflopen van dat ultimatum had een groep van ongeveer 50 van de 200 opstandelingen zich al overgegeven.

Honasan werd eerder vandaag nog beschuldigd van medeplichtigheid aan een poging tot staatsgreep die deze groep militairen wil plegen. Het oppositielid was in de jaren tachtig als militair zelf betrokken bij zeker twee pogingen tot staatsgreep. Hij kreeg amnestie, en begon daarna een carrière in de politiek.

Eerder verklaarde de senator al dat hij zich kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen van mei volgend jaar. Honasan meldde verder nog dat ook oud-generaal Roy Cimatu betrokken is bij de besprekingen met de opstandelingen.

Update 16:45
De muitende militairen hebben inmiddels gezegd dat ze terug zullen keren naar hun barakken, zo meldde Roy Cimatu, voormalig chef-staf en regeringsonderhandelaar.

De opstandelingen hebben verklaard dat ze bereid zijn om de consequenties van hun actie te aanvaarden. De opstand heeft uiteindelijk negentien uur geduurd.

Leblanc: "mooiste in 20 jaar"

Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc heeft de jubileumeditie van de Tour de mooiste in 20 jaar genoemd.

Zo'n sportief succes als deze Tour was er de laatste 20 jaar niet bij. De val van Joseba Beloki, de sleutelbeenbreuk van tyler Hamilton en de acties van lance Armstrong brachten drama en spanning in de Tour.

"Deze ronde ontstijgt onze verwachtingen. We hadden een mooie negentigste ronde verwacht, maar het sportieve verloop valt nooit te plannen. In dat opzicht is de Centenaire zonder twijfel de mooiste Tour in een twintigtal jaren geweest."

'Toch doping in de Tour de France'

Alex Herwig had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is toch een renner op doping betrapt in de Tour de France. Dat zegt de Franse sportkrant l'Equipe. Wie de renner is, is niet bekend gemaakt. Het zou echter niet gaan om een ritwinnaar of een coureur uit de top van het klassement.

De renner zou het verboden middel 'epo' hebben gebruikt. De directie van de Ronde van Frankrijk wil de geruchten niet bevestigen.

In 1998 stond de Tour volledig op zijn kop vanwege doping. Vlak voor de start van de Tour van dat jaar wordt op een sluipweggetje vlakbij de Belgisch-Franse grens in Neuville-en-Ferrain Festina-verzorger Willy Voet aangehouden. De Belg is in een auto van deze ploeg op weg naar Dublin in Ierland, waar drie dagen later de Tour van start gaat. In zijn auto worden grote hoeveelheden verboden producten aangetroffen. Vanaf dat moment staat de Tour geheel in het teken van doping.

De Festina ploeg wordt uit de Ronde gezet en ook de Nederlandse TVM ploeg komt onder vuur. Tijdens de rustdag in Pamiers pakt de politie TVM-ploegleider Cees Priem en dokter Andrei Michailov op en ze worden in staat van beschuldiging gesteld. Later stapt ook de hele TVM ploeg uit de Tour.

Meer tournieuws? Bezoek ook eens de tourmanager van Fok!

VS denkt erover om beleid Irak te wijzigen

De Amerikaanse regering is van plan om een drastische koerswijziging in Irak in te voeren. Ze wil hiertoe overgaan, nu duidelijk wordt dat het verzet tegen de Amerikaanse militairen niet gebroken is. Zo werden er gisteren drie Amerikaanse militairen bij een aanslag gedood. Volgens de krant The Washington Post wil president Bush een aantal politieke zwaargewichten inzetten om zo sneller resultaten te boeken in Irak.

Zo heeft President Bush nu het plan, om voormalig minister van Buitenlandse Zaken James Baker (73) naar Irak te sturen. Baker zou daar, naast de Amerikaanse bewindvoerder Paul Bremer, leiding moeten geven aan de wederopbouw van het land.

De Amerikaanse regering had gehoopt, dat het verzet van getrouwen van de verdreven dicator, na de dood van de zoons van Saddam zou zijn afgenomen.

De steun onder de Amerikaanse bevolking voor de bezetting van Irak begint af te brokkelen. Veel Amerikanen zijn ontevreden over het langere verblijf van de Amerikaanse soldaten, op wie constant aanslagen worden gepleegd.

Rode lantaarn is verrekend

Sommige hadden het door, anderen weer niet, maar vanaf heden is de rode lantaarn bij de puntenaantallen verrekend. Voor de laatste zes etappes was dit reeds het geval. Helaas is de herberekening alleen terug te vinden in een ophoging van het totaal aantal punten en zijn de betreffende punten niet bij de juiste ronde terug te vinden.

Een overzicht van de rode lantaarns van deze tour (met dank aan Okee6 )

Alessandro BERTOLINI (Ita/ALESSIO) Ronde 1
Koos MOERENHOUT (Ned/LOTTO - DOMO) Ronde 2
Paolo FORNACIARI (Ita/SAECO) Ronde 3
Jimmy CASPER (Fra/FDJEUX.COM) Ronde 4
-ploegentijdrit-
Jimmy CASPER (Fra/FDJEUX.COM) Ronde 6
Jimmy CASPER (Fra/FDJEUX.COM) Ronde 7
Jimmy CASPER (Fra/FDJEUX.COM) Ronde 8
Jimmy CASPER (Fra/FDJEUX.COM) Ronde 9
Hans DE CLERCQ (Bel/LOTTO - DOMO) Ronde 10
Hans DE CLERCQ (Bel/LOTTO - DOMO) Ronde 11
Hans DE CLERCQ (Bel/LOTTO - DOMO) Ronde 12
Hans DE CLERCQ (Bel/LOTTO - DOMO) Ronde 13
Raffaele FERRARA (Ita/ALESSIO) Ronde 14
Hans DE CLERCQ (Bel/LOTTO - DOMO) Ronde 15
Hans DE CLERCQ (Bel/LOTTO - DOMO) Ronde 16
Hans DE CLERCQ (Bel/LOTTO - DOMO) Ronde 17
Hans DE CLERCQ (Bel/LOTTO - DOMO) Ronde 18
Hans DE CLERCQ (Bel/LOTTO - DOMO) Ronde 19
Hans DE CLERCQ (Bel/LOTTO - DOMO) Ronde 20

Maar juich niet te hard, slechts 21 users trekken er eventueel profijt van.

Vrouw doodgestoken in Hengelo

Linz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 42-jarige vrouw uit Hengelo is gisteravond iets voor middernacht doodgestoken. De politie kreeg een melding van de steekpartij in een woning. In deze woning werd de vrouw gevonden. Reanimeren door ambulancepersoneel mocht niet meer baten.

Over de dader is niks bekend. De politie van Twente wil in het belang van het onderzoek geen verdere mededelingen doen.

Israël laat gevangen Palestijnen vrij

Eerder meldden we jullie al, dat Israël van plan is om Palestijnen vrij te laten. Dit gaat nu ook daadwerkelijk gebeuren.

Zo meldt NOS teletekst, dat Israël ongeveer honderd leden van militante Palestijnse bewegingen gaat vrijlaten uit de gevangenis.

Het kabinet is met negen tegen veertien stemmen akkoord gegaan met de maatregel. Het gaat om leden van Hamas en de Islamitische Jihad, meldt de krant Haaretz. Volgens de krant hebben sommige zich schuldig gemaakt aan terreur. Maar de regering zegt dat er niemand wordt vrijgelaten met 'bloed aan zijn handen'. Verder komen ook enkele honderden 'gewone' Palestijnse gevangenen vrij.

Het besluit om de Palestijnen vrij te laten valt vlak voordat premier Sharon naar de Verenigde Staten gaat om met Bush over het vredesproces te praten.

Einduitslag en prijswinnaars

Om 13.38 uur gaan de renners van start voor de laatste etappe van Ville d'Avray naar de Champs-Elysées in Parijs. Alle users hebben hun laatste wissel nog kunnen plegen. De Tour de France 2003 is bijna gespeeld.

Het resultaat van de laatste etappe zal als gewoonlijk worden verwerkt. Daarnaast zullen de renners voor hun klassering in de diverse eindklassementen nog eens punten voor hun managers verdienen. Na wat gereken zullen tenslotte vijf mensen gelukkig worden gemaakt met de beschikbare prijzen.

Te winnen zijn in de eerste plaats de Nike Centennial jersey, beschikbaar gesteld door Sportshop.nl. Het shirt behoort tot een gelimiteerde editie en is speciaal ontworpen ter gelegenheid van 100 jaar Tour de France. De winnaar van de eerste prijs krijgt hem thuis!
Mocht jij hem niet winnen, hij is nog verkrijgbaar bij Sportshop.nl, dat tevens complete wielercollecties in huis heeft. Neem bijvoorbeeld de Gele trui voor nog geen 60 euro. Lance Armstrong heeft daar hard voor moeten fietsen.

De eerste vijf geklasseerde managers verdienen een exemplaar van AND Route 2003 Europa, een veelzijdige en gedetailleerde routeplanner voor heel Europa.

Met één druk op de knop bepaal je razendsnel de optimale autoroute naar iedere bestemming in Europa, zelfs tot in de kleinste dorpjes. Nadat je de adresgegevens hebt ingevoerd, bepaalt het programma snel en effectief jouw autoroute. Het meest actuele wegennetwerk staat garant voor een perfecte routebeschrijving. De wegenkaart, knooppunten en routebeschrijving kun je niet alleen printen, maar ook e-mailen, opslaan op je PDA en exporteren naar het klembord om te gebruiken in je documenten.
AND Route 2003 Europa werd in juni 2003 tot beste koop uitgeroepen in PCM magazine. Bekijk de online versie van een AND routeplanner.


De bekendmaking van de einduitslag is morgenmiddag 28 juli om 12.00 uur

Groep scouts aangereden

Een groepje Vlaamse scouts is vrijdagavond in Luik aangereden door een auto. Het ongeluk gebeurde rond 21.45 in een slecht verlichte bocht. Twaalf mensen raakten gewond. Een 12-jarig meisje ligt nog in coma in het ziekenhuis.

De scouts uit Sint-Pieters-Woluwe waren op zomerkamp. De groep van twintig personen werd begeleid door één leider. Volgens het parket van Hoei heeft de bestuurder zich netjes aan de snelheid gehouden en was hij niet dronken. De jongeren zouden echter een groot deel van de weg in beslag hebben genomen en in kleine groepjes uit elkaar zijn gegaan toen de auto kwam aanrijden.

Men is nog bezig te bepalen wie er schuld heeft aan het ongeluk. De bestuurder reed niet te snel, had niet gedronken en reed aan de rechter kant van de weg, maar voetgangers zijn de meest kwetsbare weggebruikers. "In elk geval is er een fout gemaakt. Maar in hoofde van wie? Het is nog te vroeg om daarover uitspraak te doen. De zaak zal in elk geval voor een rechtbank worden beslecht", aldus een woordvoerder van het parket van Hoei. De betrokkenen worden nog verhoord.

Man breekt in bij eigen familie

De politie van Almere heeft vrijdagmiddag een inbreker op heterdaad betrapt. Al gauw bleek het om een familielid van de gedupeerden te gaan.

De politie kreeg 's middags een melding binnen dat er in een woning aan de Maartstraat werd ingebroken. Ze troffen een 26-jarige Amsterdammer aan in het huis. Hij had de ramen ingegooid en al beslag genomen op wat spullen. Hij vertelde de politie dat hij bij zijn familie 'op bezoek' was en dat hij wat spullen kwam halen de zij hem niet wilden geven. De man is in verzekering gesteld.

UFO melding Napier gepaard met storing

Boven Napier, Nieuw Zeeland was zaterdag een gloed te zien. Een inwoner belde Hawke's Bay Today die zei dat hij een schijfvormig object in de lucht zag, met groene lichten, die de gloed veroorzaakte. De vliegende schotel draaide naar zijn zeggen rond, en had knipperende lichtjes. De waarneming gebeurde iets na 19.00. Ook viel de stroom uit.

Bill Hewit van de klantenservice van elektriciteitsbedrijf Unison's zegt dat door een kortsluiting automatisch de stroom in de 33 duizend Volt kabel bij Fernhill afgesloten is. Dit veroorzaakte een stroomstoring in huizen en straatverlichting iets na 19:00.

Het elektriciteitsbedrijf suggereert dat de flits misschien een vonk van de elektriciteitsleiding was. Of de UFO de oorzaak was van de stroomstoring, of de stroomstoring de oorzaak van de UFO is niet met zekerheid te zeggen.

Man overleeft operatie met mes in zijn hersenen

lizardtattoo had ons via de newssubmit een vertaald bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Een 37-jarige man uit Wellington (Nieuw Zeeland) is geopereerd om een mes uit zijn hersenen te verwijderen. Tijdens een ruzie met een oude bekende werd hij met het zeven tot acht centimeter lange multi-tool mes in zijn hoofd gestoken.

Het mes werd in een vijf uur durende operatie verwijderd. Het is nog niet bekend of de man er blijvend hersenletsel aan over zal houden. Verscheidene getuigen zijn gehoord en de politie heeft sterke aanwijzingen omtrent de identiteit van de aanvaller.

Amerikaanse soldaten in Irak aangeklaagd

In Irak zijn vier Amerikaanse militairen aangeklaagd wegens mishandeling van Iraakse krijgsgevangenen. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon gemeld.

Het is voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Irak, die begon op 20 maart, dat Amerikaanse militair officieel is beschuldigd van het mishandelen van Irakezen. Het zou gaan om leden van de militaire politie, die opdracht hadden gekregen om gevangenen in het kamp Bucca in het zuiden van Irak in de gaten te houden.

Het incident speelde zich af op twaalf mei. De Amerikaanse autoriteiten willen verder geen details naar buiten brengen. Maar volgens bronnen hebben de verdachten, onder wie twee vrouwen, onwettig lichamelijk geweld toegepast.

Opstand militairen in de Filippijnen

President Arroyo van de Filippijnen heeft het leger bevel gegeven de opstand van militairen in de hoofdstad Manilla te beëindigen.

Ze deed dat nog voor het eerder gestelde ultimatum was verlopen. De opstandige militairen hebben in de Filippijnse hoofdstad Manilla een winkelcentrum bezet. Ze eisen het aftreden van de regering.

De militairen hielden korte tijd ook een aantal buitenlanders vast in hun appartementencomplex, onder wie de Australische ambassadeur. Ze hebben iedereen laten gaan.

Volgens de opstandelingen schept president Arroyo bewust chaos door bomaanslagen te laten plegen en wapens aan rebellengroepen te verkopen. Ze zou daarna de staat van beleg willen uitroepen. Veel militairen morren bovendien over de lage soldij en het gebrek aan hervormingen.

Een senator van de oppositie is beschuldigd van de couppoging. Oud-kolonel Honasan heeft al eerder geprobeerd de macht te grijpen. De regering bereidt juridische stappen tegen hem voor.

China komt met eigen team

HPoi wist ons vandaag het volgende te melden:

De Chinese staatspers heeft gemeld dat er een Chinees raceteam opgericht is, met als bedoeling in de Formule 1 mee te gaan doen. Het Shangsai FRD Grandtour Tyre team wil het eerste Chinese F1 team worden.

Vorig jaar is al de Shanghai International Circuit Co (SIC) opgericht in verband met de bouw van een circuit in de Chinese stad. Dit bedrijf is gaan samenwerken met Formula Racing Development Ltd (FRD) uit Guangdong en met Grandtour Tyre uit Singapore om gezamenlijk een raceteam te starten.

Volgens de krant is de overeenkomst afgelopen donderdag getekend. Peter Wu, hoofd van de Chinese tak van Grandtour Tyre, geeft aan dat het bedrijf negen miljoen dollar in de komende drie jaar gaat investeren.

SIC neemt de marketing voor haar rekening. FRD, al een gevestigde naam in de Chinese autosport, zal zorgen voor de werving van coureurs. Het doel wordt om "in de komende jaren" met de top van de Formule 1 mee te kunnen doen.

Afgelopen jaar verwierf China het recht om Grand Prix' te houden. Het contract met Bernie Ecclestone om het Formule 1 circus vanaf 2004 zeven jaar in Shanghai te verwelkomen is getekend. Er wordt nog druk gebouwd aan het circuit. De baan moet 5,45 kilometer lang worden en met ruimte voor 200.000 toeschouwers de grootste van Azië. De ontwerper is de Duitser Hermann Tilke.

PSV wint de Peace cup

PSV heeft afgelopen week door het verslaan van Olympique Lyon de Peace Cup gewonnen.

De finale die in het uitverkochte World Cup Stadium van Seoul gespeeld werd, vond onder barre omstandigheden plaats. Nog eens acht miljoen Koreanen bewonderden de kunsten van het team van trainer Guus Hiddink via de tv. De kijkdichtheid was erg hoog. "Waar de gemiddelde Nederlander en Fransman zich waarschijnlijk zou ergeren aan de gesteldheid van het veld in de tweede helft, vindt de Koreaan dat geweldig", aldus een woordvoerder van de Koreaanse zender SBS.

De wedstrijd werd al na 23 minuten beslist door Mark van Bommel uit een penalty, nadat Robben na een solo onvrijwillig doch lichtvoetig ter aarde ging. De aanhoudende regen maakte normaal voetbal verder onmogelijk.

In de tweede helft wist invaller Mateja Kezman nog een doelpunt te scoren, maar hij stond behalve in het water ook in buitenspelpositie. PSV verdiende desondanks 2 miljoen USD met de nipte zege. Lyon ontving als verliezer een kwart van dat bedrag.

Heerenveen naar halve finale

SC Heerenveen plaatste zich vanavond middels een 0-1 zege bij Lierse SK definitief voor de volgende ronde in de Intertoto Cupcompetitie. Het eerste duel hadden de Friezen al met 4-1 gewonnen.

Heerenveen hoefde zich vooraf al niet te veel zorgen te maken. De ruime voorsprong uit de eerste wedstrijd kwam geen moment in gevaar. Trainer Foppe de Haan liet verscheidene spelers rusten. Stefan Selakovic en Tieme Klompe bleven aan de kant en Gerald Sibon, die last van voetblessure had, kwam ook niet in actie.

Lierse SK eindigde het duel met tien man. Mitu kreeg een kwartier voor tijd een rode kaart voor een elleboogstoot naar Richard Knopper. De Friezen ontvingen ook vier gele kaarten in het harde duel.

Heerenveen krijgt in de volgende ronde te maken met het Sloveense Koper, dat het Griekse Egaleo uitschakelde. Heerenveen speelt komende week eerst thuis, de return is de week daarop in Slovenië.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.