Zweedse neonazi-muziek verdriedubbeld

De Zweedse inlichtingendienst meldt in een verslag dat het aanbod van Scandinavische black-metal muziek met rechts-extremistische teksten, de afgelopen jaren verdriedubbeld is. In 1999 waren er in Zweden zo'n 400 verschillende cd's met racistische teksten te koop, nu al zeker 1.200.

De zogenaamde white power-muziek verspreidt nazistische boodschappen en wordt gebruikt als propaganda om nieuwe (jonge) leden aan te trekken. De straf in Zweden op verspreiding van racistische muziekteksten werd begin dit jaar flink verhoogd. Zo kan iemand die dit soort muziek verspreidt vier jaar achter de tralies verdwijnen.

Volgens de politiecommissaris van de inlichtingendienst is het zeer moeilijk aan te tonen dat het om een misdrijf gaat bij nazi cd's. ''De producenten zijn zich zeer bewust van de straffen en zorgen dat ze zich aan de letter van de wet houden. De teksten gaan over buitenlanders, homoseksuelen en joden, maar die worden niet op zo'n manier beschreven dat het volgens de wet als denigrerend kan worden gekenmerkt''. Een bijkomend probleem is, dat de muziek vroeger vanuit kleine winkeltjes verkocht werd, en nu via internet wordt verspreid.

De commissaris noemt het verder zorgwekkend dat teksten vol haat en geweld tegen bepaalde groepen zo bij jongeren aanslaan.