FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 juli 2003

Verdachten steekpartij Tilburg blijven vast

De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van vier jonge Antillianen, die verdacht worden van het dodelijk neersteken van de 18-jarige Tilburger Bart Raaijmakers, met 30 dagen verlengd. Politie en justitie hebben meer tijd nodig om de precieze betrokkenheid van de vier verdachten vast te stellen. De verklaringen lopen nogal uiteen, aldus een woordvoerder van justitie.

Bart Raaijmakers werd vrijdagavond doodgestoken in de Dalenstraat in Tilburg, voor de ogen van één van zijn drieling broers. De vier verdachten (18 tot 20 jaar) worden ervan beschuldigd het slachtoffer van zijn fiets en mobiele telefoon te hebben beroofd. Toen hij zijn geld niet wilde afgeven, werd hij met messteken om het leven gebracht. Volgens getuigen is Raaijmakers zeker tien keer gestoken.

Bart Raaijmakers wordt donderdag om 11.00 uur in Tilburg begraven. Het Theresia Lyceum, de school waar het slachtoffer een maand geleden zijn VWO-diploma haalde, hield vanavond een bijeenkomst voor medeleerlingen, vrienden en leraren van het slachtoffer.

Geschokt maar niet verbaasd

De Antilliaanse gemeenschap en jongerenwerkers in Tilburg hebben geschokt gereageerd op de bloedige steekpartij, maar zijn zeker niet verbaasd. "Een kleine groep binnen de Antilliaanse gemeenschap kampt met gigantische problemen. Dan ligt dit in de lijn der verwachtingen", zegt W. Breeveld, die Antilliaanse jongeren begeleidt.

Voorzitter L. Colastica van zelforganisatie Sirkulo Antiyano Tilburg (SAT) spreekt van een volkomen walgelijke daad waar niemand begrip voor kan opbrengen. Het doet hem echt pijn dat de Antilliaanse gemeenschap hier ''weer'' op aangekeken zal worden: ''En dat door een daad van zo'n klein groepje. Het is niet des Antilliaans om een mes of wapen te pakken''.

Volgens de voorzitter gaat het inderdaad met een kleine groep jonge Antillianen niet goed. ''Er draaien momenteel projecten, want voor deze groep is echt maatwerk nodig. Op die manier kunnen we proberen dit soort excessen te minimaliseren. Maar met het merendeel van de Antillianen in Tilburg gaat het wél goed''.

Jongerenwerker Breeveld gelooft niet dat de vier daders onder invloed waren. "Ik ben bang dat de daders hun frustaties op die arme jongen hebben botgevierd". Ook een andere jongerenwerker is geschokt maar niet verbaasd over het feit dat Antilliaanse jongeren bij de steekpartij betrokken zijn. "Er is een kleine groep die in de criminaliteit zit en drugsproblemen heeft. Met die groep kunnen wij als jongerenwerk ook niets''.

Burgemeester Stekelenburg van Tilburg waarschuwde al eerder voor mogelijk oplaaiend racisme. Hij kondigde wel aan de 'dadergroep' goed onder te loep te gaan nemen en te willen blijven volgen.

Abonnee vindt slang in ochtendkrant

tessepes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Duitsland heeft een krantenabonnee maandagmorgen een exotische slang in zijn krant aangetroffen. Naar eigen zeggen merkte hij meteen dat de krant dikker dan normaal was. Toen hij de krant opensloeg zag hij dat de 'bijlage' uit een twintig centimeter lange slang bestond.

De man kon het beest vangen en de politie waarschuwen. Het reptiel bleek een kleine, niet giftige Noord-Amerikaanse slang te zijn, die veelal door particulieren in terraria gehouden worden. Mogelijk is de slang uit een terrarium ontsnapt.

Zonen Saddam gedood bij vuurgevecht

De zonen van de voormalig Iraakse leider Saddam Hoessein, Uday en Qusay, zijn dinsdag gedood in een vuurgevecht met Amerikaanse troepen in de Noord-Iraakse stad Mosul. Dat heeft de leider van de Amerikaanse grondtroepen in Irak bevestigd.

Qusay en Uday kwamen om bij een aanval van Amerikaanse troepen op een woning in de stad. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. Twee van de lichamen vertoonden sterke gelijkenis met Uday Qusay en Uday, de nummer twee en drie op de lijst van gezochte Iraki's. Deze lichamen zijn nu met behulp van meerdere bronnen geïdentificeerd, zo liet luitenant generaal Ricardo Sancheze weten.

Het Amerikaanse leger kwam in de nacht van maandag op dinsdag door een tipgever achter de verblijfplaats van Saddams zonen. Diverse legeronderdelen kwamen in actie in een zes uur durende operatie. In het grote vuurgevecht dat volgde kwamen naast Uday en Qusay nog een tiener, mogelijk de zoon van Qusay, en een vermoedelijke lijfwacht om het leven. Vier Amerikaanse soldaten raakten gewond. Volgens Sancheze kan de tipgever mogelijk het beloofde tipgeld van 15 miljoen dollar voor elk van de broers tegemoet zien.

Qusay was beoogd opvolger van zijn vader toen diens regime nog aan de macht was. Hij stond aan het hoofd van de Republikeinse garde en de inlichtingendiensten. Uday leidde de Fedayeenstrijders en was berucht om het geweld dat hij onder andere gebruikte tegen sporters die niet aan de verwachtingen voldeden. Daarnaast was hij de leider van het Iraaks Olympisch comité en hoofd van een nationale krant.

Geweervuur te horen in Bagdad

Nadat eerder al bekend was geworden dat de broers mogelijk waren gedood zijn er in de Iraakse hoofdstad Bagdad geweerschoten te horen. Dit zou vreugdevuur zijn om de dood van hen te vieren.

Volgens analisten is de dood van Uday en Qusay een grote slag voor de coalitietroepen en zal het de angst onder de Iraakse bevolking dat het oude regime zou kunnen terugkeren wegnemen.

Zwembad Geleen ontruimd na ammoniaklek

Mista en NeoGenic hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In zwembad 'Glanerbrook' in het Limburgse Geleen heeft rond half vier dinsdagmiddag ammoniak gelekt. Direct na de melding hiervan liet de politie het zwembad ontruimen. Op dat moment waren zo'n 900 badgasten aanwezig. Zij konden terecht in opvangcentrum 'De Heremiet' in Geleen.

De brandweer rukte met groot materieel uit: zestien wagens waren ter plaatse. Speciale gaspakkenteams van de korpsen uit Maastricht en Born zijn het zwembad binnengegaan om het lek te localiseren. Door de waterschermen die rond het complex zijn aangebracht lekt er inmiddels geen gas meer weg.

Hoewel eerst werd gedacht dat het lek mogelijk verband hield met de koelingsinstallatie van de naastgelegen ijsbaan, bleek later dat de fout in een andere installatie zat.

Vanwege het lek adviseerde de politie ramen en deuren gesloten te houden. Dit gold vooral voor de bewoners ten noorden van het zwembad. Zo'n vijftig mensen hebben zich met klachten aan ogen en luchtwegen gemeld bij huisartsen en ziekenhuizen. Twee kinderen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Het zwembad kan woensdag weer open. Badgasten die nog spullen in het zwembad hebben liggen, kunnen deze vanaf woensdagochtend acht uur ophalen. Bovendien krijgen ze een gratis dagkaart.

Vrouwen vermoord in Moskou

K.Bouter en Disorder hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Moskou is in de ban van een aantal moorden op vrouwen die de afgelopen tijd plaatsgevonden hebben. Sinds begin deze maand zijn al tien vrouwen op gruwelijke wijze vermoord. De slachtoffers waren allemaal hoogopgeleid en slank gebouwd, en hadden allemaal lang haar.

Over de identiteit van de dader(s) weet de politie van de Russische hoofdstad nog helemaal niets. Afgelopen weekend zijn veel mensen in de stad bang geworden toen wel vier vrouwen in de leeftijd van 17 tot 35 jaar om het leven gebracht werden. Vaders laten hun dochters niet meer alleen ergens heen gaan en mannen doen de boodschappen omdat hun vrouwen niet meer de straat op durven. Dat meldde de Moskouse krant Novjie Izvestija.

Mogelijk meerdere daders

De politie denkt dat er mogelijk meerdere moordenaars actief zijn. De lichamen van de vier vrouwen die afgelopen weekend vermoord werden, zijn namelijk allevier in een ander district van de stad gevonden. Iemand die alleen werkt zou dat nooit halen, denken de onderzoekers. Ook de manier waarop de moorden worden gepleegd, verschilt steeds. Sommige slachtoffers zijn gewurgd, anderen werden geslagen met een zwaar voorwerp. Dat kan er volgens de politie eveneens op wijzen dat er meerdere moordenaars zijn.

Het eerste slachtoffer viel op 1 juli: een studente aan de Moskouse universiteit. Een dag later vond men het lichaam van een 17-jarige muziekstudente op de speelplaats van een kleuterschool. Twee dagen daarna vond de politie het lichaam van een 28-jarige telefoniste, en nog eens vier dagen later het stoffelijk overschot van een 25-jarige prostituee. Die vier vrouwen zijn allemaal gewurgd.

Het vijfde slachtoffer was een 32-jarige lerares. Het zesde lichaam werd enkele dagen later gevonden bij een meertje. Afgelopen weekend werden er nog 4 lichamen gevonden. De onderzoekers denken niet dat het hier om roofmoorden gaat, aangezien juwelen en geld van de slachtoffers niet mee werden genomen door de dader. Ook zijn er geen sporen van verkrachting aangetroffen op de lichamen.

Ullrich gelooft nog in de eindzege

Jan Ullrich geloof nog immer in een tweede Tourzege.

"Samenvattend kun je zeggen dat Lance de Tour moet winnen en ik hem kan winnen", aldus de Duitser van Bianchi

De etappe van morgen naar Bayonne telt 2 zware cols van de eerste categorie. Daarnaast vind er op zaterdag een 49 kilometer lange tijdrit van Pornic naar Nantes plaats. Der Jan weet wat hem te doen staat. Hij moet 1.07 goedmaken op Lance Armstrong.

"Alles is nog mogelijk. Ik zal Lance aanvallen waar ik kan." vertelde de Tourwinnaar van 1997.

"Vergeet niet dat ik in 1989 de Tour op de TV volgde en de wedstrijd werd gewonnen in een tijdrit op de laatste dag", refereerde Ullrich naar de ontknoping van de Tour de France van 1989, waar Greg Lemond in de afsluitende tijdrit Laurent Fignon uit het Geel reed.

Paul Bosvelt naar Manchester City

Paul Bosvelt speelt de komende twee jaar bij Manchester City.

De middenvelder van Feyenoord kwam dinsdagavond met de Engelse club een contract overeen, en vliegt morgen naar Manchester om het te tekenen.

De laatste weken gingen de geruchten dat Bosvelt het niet meer kon vinden met trainer Van Marwijk. "Al die indianenverhalen die er bij gehaald zijn, sloegen echt nergens op", aldus Bosvelt.

"Ik hoopte dat de club zou meewerken aan deze transfer en dat de club het uiteindelijk heeft gedaan, is voor mij een bevestiging dat Feyenoord mij dit gunde", reageerde Bosvelt. "Ik heb zes fantastische jaren bij Feyenoord gehad. Ik kijk er met veel plezier op terug. We gaan goed uit elkaar en dat hebben twee partijen zo gewild."

Elektriciteitscentrale bij Maasbracht in brand

speedfreaxs en pven hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Clauscentrale in het Limburgse Maasbracht (bij Roermond) is voor de helft buiten werking door een brand. De brand ontstond rond tien over half drie vanmiddag en werd veroorzaakt door een lekkende olieleiding in een van de twee units van de centrale. Er zijn geen slachtoffers.
Clauscentrale Maasbracht
Limburgers hoeven niet bang te zijn voor stroomuitval. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de afname van stroom normaal. "Maar als die afname erger gaat worden, is er een probleem", zegt hij.

De olie van de lekkende leiding druppelde op andere, hete leidingen, waarna brand uitbrak. De brandweer heeft het vuur inmiddels gedoofd, maar het is onduidelijk of er nog broei is in de isolatiepakkingen van de leidingen.

Hoe lang de centrale nog voor de helft buiten gebruik zal blijven, is niet bekend.

Brand op de Eiffeltoren in Parijs [UPDATE]

_ReiN_22_, boeiend, Frasier, leeuweninfo en Bigl-mo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de Eiffeltoren in Parijs is aan het einde van de middag brand uitgebroken. Het vuur ontstond door kortsluiting in de radio- en televisie-installatie van de Franse publieke omroep op de bovenste verdieping van de toren. Volgens de brandweer is de brand inmiddels onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen.
Brand in de Eiffeltoren
Van de top van het beroemde 324 meter hoge bouwwerk was vanaf 19:00 uur een duidelijk zichtbare rookpluim te zien. Het gebied rondom de toren is voor toeristen afgesloten. De toren is direct ontruimd.

Foto: Franse omroep TF1

Radio 538 start eigen nieuwsdienst

Nieuwslezer Arend Langenberg zal binnenkort niet meer te horen zijn op Radio 538. Het hitstation nam tot nu toe altijd nieuwsuitzendingen af van Sky Radio. Maar dat contract zal nu worden beëindigd. Radio 538 gaat eigen nieuwsuitzendingen maken. Langenberg is in dienst van Sky Radio. Daar zal hij nog wel te horen blijven.

Radio 538 heeft de nieuwslezers Jasmijn van Dijk en Henk Blok aangetrokken om het nieuws te gaan lezen. Beide waren ze actief voor de NOS. Vanaf 1 augustus zendt 538 dan tussen 07:00 uur en 19:00 uur de eigen bulletins uit. Net zoals de publieke zender 3FM al een paar jaar doet.

Het hitstation zal nog wel gebruik blijven maken van het ANP.

Geen seks meer op het nieuwe Veronica

MediaNed, qltel en Roland hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er zal geen seks te zien zijn op het nieuwe Veronica. Ook de andere twee zenders van de SBS-groep zullen geen seks meer uitzenden. Dat zei SBS-topman Fons van Westerloo dinsdag op de winterpresentatie van de drie zenders.

Nu zijn er af en toe nog wat erotische programma's te zien op V8. Maar dit station zal worden omgedoopt in Veronica 8. Mede omdat het zelfstandige Veronica, dat onlangs stopte, slechte ervaringen heeft met seksshows, kappen de SBS-zenders nu radicaal met dit fenomeen. Volgens van Westerloo heeft de commerciële televisie in Nederland geen seks meer nodig. "Tv is een machtig medium dat we onder meer moeten gebruiken om mensen wijzer te maken. Ook willen we kijkers laten ontspannen, maar seksprogramma's, daar moeten we vanaf. Zo willen we het imago van de branche verstevigen."

HMG (RTL 4, RTL 5, Yorin) stopt niet met haar seks-programma's. Volgens dit omroepbedrijf zouden erotische uitzendingen in een kijkersbehoefte voorzien.

Onderbroek veroorzaakt ongeluk

robertje en meisjemeisje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de A4 in de buurt van Gotha (Duitsland) heeft een rondvliegende onderbroek een ongeluk veroorzaakt. Het kledingstuk waaide in het gezicht van een automobilist, die vervolgens tegen een vrachtwagen botste die voor hem reed. Er is niemand gewond geraakt.

Getuigen zeggen gezien te hebben dat de onderbroek vanuit een voorbijrijdende bestelwagen in de auto werd gegooid. In de wagen zaten een aantal naakte mannen, aldus de getuigen tegenover de politie. Het was op het moment van het ongeval erg druk op de weg en de auto's reden snel en dicht langs elkaar.

Men is nu op zoek naar de bestelwagen. Volgens de politie heeft de bestuurder zich schuldig gemaakt aan het wegrijden na een ongeluk.

Saddams zonen mogelijk gevonden

Dopeboy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uday en Qusay, de zonen van Saddam Hoessein, zijn mogelijk in handen van de Amerikaanse troepen gekomen. Volgens een hoge functionaris van de VS is er "een goede kans" dat de troepen hen bij een gevecht in Mosul hebben gevonden. De twee zouden mogelijk zijn gedood bij een inval in een woning in de Iraakse stad.

De zonen van Hoessein waren kort geleden nog in Mosul gezien. De inval zou hebben plaatsgevonden op basis van informatie die de Amerikaanse troepen over de aanwezigheid van de twee hadden gekregen. Bij de actie werden vier mensen gedood en werd niemand opgepakt. Verdere details worden op korte termijn verwacht.

Simeoni eist geld

Italiaan Filippo Simeoni eist een schadevergoeding tegen Lance Armstrong wegens laster.

In een interview met de Franse krant Le Monde had Armstrong Simeoni een tijdje geleden een leugenaar genoemd. Aanleiding hiervoor was de getuigeverklaring van Simeoni tijdens het proces van Dokter Michele Ferrari. In dat proces werd de dokter van Armstrong beschuldigd van illegale praktijken als apotheker en sportieve fraude.

Simeoni eiste begin deze maand nog een excuus van de Amerikaan. Nu eist de advocaat van Simeoni 100.000 euro van Armstrong. "Het is een symbolisch bedrag. Het gaat ons niet om het geld, maar om het principe. We willen dat Armstrong niet nog meer leugens over Filippo vertelt."

Quick Step grootverdiener

De Quick-Step Davitamon ploeg heeft voorlopig het meeste geld verdient in de Tour.

Op de tweede en laatste rustdag van de Tour was er weer een geldklassement. Deze geld natuurlijk tot aan de 15e etappe, maar geeft toch een leuke indicatie van welke ploegen goed bezig zijn, en welke juist niet.

Quick Step Davitamon is zeer zeker goed bezig, zij staan bovenaan in het geldklassement. Tweede staat de ploeg van de gele trui drager, US Postal, Derde staat Fassa Bortolo, die op de eerste rustdag nog 1ste stond in datzelfde klassement.

Rabobank doet het zeer slecht. Zij staan 4de van onderen. Kelme Costa Blanca heeft nog bijna niks verdiend en staat laatste.

Geldklassement

01. Quick Step-Davitamon 48.597
02. US Postal Service-Berry Floor 44.305
03. Fassa Bortolo 42.162
04. Euskaltel-Euskadi 39.417
05. Crédit Agricole 36.957
06. FDJeux.com 35.779
07. Team Telekom 34.792
08. iBanesto.com 33.566
09. Team Bianchi 31.750
10. Team CSC 29.535
11. Ag2r-Prévoyance 22.629
12. Brioches La Boulangère 21.633
13. Jean Delatour 18.016
14. ONCE-Eroski 16.710
15. Team Saeco 14.849
16. Lotto-Domo 13.784
17. Caldirola-SO.DI 13.516
18. Alessio 13.409
19. Rabobank 11.676
20. Cofidis 8.187
21. Gerolsteiner 7.806
22. Kelme-Costa Blanca 5.022

Frankrijk vreest voor pest

Dopekoe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Fransen zijn bang dat de pest vanuit Algerije naar hun land zou kunnen komen. De Franse 'Dienst voor de Volksgezondheid' houdt daarom alle schepen uit Algerije goed in de gaten. Ruim een maand geleden werden er in dit land enkele tientallen gevallen van builenpest ontdekt. Vijf tot acht mensen zijn aan de ziekte bezweken, waaronder een elf maanden oude baby.

De ziekte wordt vooral overgedragen door rattenvlooien. De vlooien storten zich wel eens op mensen als een rat overleden is. Een enkeling krijgt longpest, die erg besmettelijk is. De 'Dienst voor de Volksgezondheid' controleert de Algerijnse schepen nu op de aanwezigheid van ratten. Het gaat met name om de 21 veerboten die elke week op en neer varen tussen beide landen. In Frankrijk wonen ongeveer een half miljoen Algerijnen die veelvuldig gebruik maken van de veerboten om hun familieleden op te zoeken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft inmiddels een team gestuurd naar Oran, waar de ziekte is uitgebroken. Volgens de Algerijnse minister van Volksgezondheid is er nog geen sprake van een epidemie.

In tegenstelling tot vroeger is pest tegenwoordig te behandelen. Bij longpest vindt besmetting van mens tot mens plaats via deeltjes in de lucht, die tijdens het hoesten geproduceerd worden. Ook kan men de ziekte oplopen door beten van besmette ratten en poezen. Builenpest is niet besmettelijk zolang er maar geen contact is met pus uit de builen.

In 1944 heerste er voor het laatst pest in Algerije. In de afgelopen decennia zijn in Afrika, Azië en Zuid-Amerika diverse epidemieën geweest. Ook in de Verenigde Staten zijn de in de laatste jaren enkele gevallen geconstateerd.

De laatste grote pestepidemie begon in 1894 in India, breidde zich uit naar China en bereikte zelfs de westkust van de Verenigde Staten. De epidemie duurde tot 1912 en kostte elf miljoen levens.

Kelly kreeg geen bescherming van Britse regering

De Britse regering heeft de identiteit van wapenexpert David Kelly niet willen beschermen. Hoge ambtenaren van Defensie hadden de Britse regering geadviseerd om dat wél te doen.

Kelly zou harde garanties van Defensie hebben gekregen dat zijn privacy gewaarborgd zou blijven. Door de weigering moest Kelly voor een parlementaire commissie komen. De wapenexpert stond onder immense druk en pleegde donderdag zelfmoord.

Premier Blair reageert op het nieuws: " Ik heb geen toestemming gegeven voor het vrijgeven van de naam." Algemeen werd aangenomen dat het ministerie van Defensie de leiding had in de aanpak van de rel rond Kelly. De wapenexpert vertelde de BBC, dat de Britse regering de info over de wapens van Irak had opgeklopt.

Nu wordt er verwacht, dat minister van Defensie Hoon in het gerechtelijk onderzoek moet zeggen of hij ook de identiteit van Kelly wilde vrijgeven.

Aantal files neemt weer toe

richard had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het eerste halfjaar van 2003 is de gemiddelde lengte en duur van een file met 4,5 procent gegroeid. Dit in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral in januari was het erg druk op de wegen. Dat kwam door het slechte weer.

Het grootste knelpunt in de eerste zes maanden van dit jaar was de A27 voor de brug van Gorinchem in de richting van Breda. De A2, Culemborg-Everdingen, vorig jaar nog koploper, is gezakt naar plaats acht in de file-top-tien. Door de aanleg van een spitsstrook is het fileleed daar nu verminderd.

Ongevallen met vrachtwagens zorgden voor een aanzienlijke toename van het fileleed Dat soort aanrijdingen hebben volgens het onderzoek een aandeel van vijf procent in het aantal files van het afgelopen halfjaar.

De totale drukte op de Nederlandse snelwegen nam toe met vier procent. Rijkswaterstaat zal maatregelen treffen om de knelpunten aan te pakken. Buffer -en spitsstroken moeten de doorstroming op de weg de komende jaren verbeteren.

Agenten redden naakte doodbloedende man

hardcorealways en Dustin Vogel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen maandagmiddag hebben politieagenten in Tilburg het leven gered van een 51-jarige inwoner van deze stad. Terwijl de agenten aan het surveilleren waren, zagen ze de man naakt over straat rennen.

Toen de agenten de man naderden, zagen ze dat hij zijn keel had doorgesneden. Gedurende het wachten op een ambulance, hielden de agenten de keel van de man dicht.

De man was volgens de politie geestelijk in de war. Hij verzette zich hevig, toen de ambulance arriveerde. De agenten moesten noodgedwongen zijn voeten boeien. De man is in het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg opgenomen, waar hij met spoed is geopereerd.

Één vrouw kon het tafereel niet aanzien en viel flauw.

Wilson kalmeert verwachtingen

Justin Wilson, die net de overstap naar Jaguar heeft gemaakt, houdt het hoofd koel en blijft realistisch.

Er wordt veel verwacht van Wilson nu hij bij Jaguar rijdt, maar de langste man van het veld houdt het hoofd koel en blijft realistisch. Over anderhalve week zal Wilson op Hockenheim voor het eerst voor Jaguar rijden. "Ik zal de auto eerst moeten leren kennen en ik weet dat Mark [Webber] goed rijdt, dus ik verwacht niet dat ik het team binnen kom en hem even laat zien hoe het moet. Het zal één stap per keer moeten worden."

Door de voor vakantieredenen ingelaste testban heeft Wilson niet de mogelijkheid om zijn nieuwe auto te testen voor het Grand Prix weekend. Door de overstap naar Jaguar zal Wilson niet alleen een andere auto onder zich krijgen, ook zal hij moeten wennen aan ander banden: de Michelins van Jaguar in plaats van de Bridgestones van Minardi.

"Het zou leuk zijn om een testmogelijkheid te hebben, maar ik ben er aan gewend. Ik zal de nieuwe banden moeten leren kennen en ik heb ook nog nooit op Hockenheim gereden."

Wilson heeft door de transfer ook zicht op een plaats bij Jaguar voor volgend jaar, maar beseft zich dat er wel wat van hem verwacht wordt. Hij heeft immers de kans gekregen omdat Jaguar graag punten wil zien. "Het is nog lang niet rond (voor 2004). Als ik het werk niet goed doe, zal ik het stoeltje niet houden."

Wilson maakte verder zijn dank kenbaar voor Minardi. "Paul [Stoddart] gaf me een kans in de F1 en zonder die kans zou het bijna onmogelijk zijn geweest om het te halen. Ik ben hem en het hele Minardi team dus erg dankbaar." "We weten allemaal hoe Minardi's situatie is en hoe lastig het is voor hen om te overleven en ik hoop dat ze door kunnen gaan en nog punten pakken dit seizoen."

Fisichella kijkt bij Sauber

Giancarlo Fisichella was op bezoek bij de Sauber faciliteiten in Hinwill afgelopen week.

Fisichella voelt zich niet al te gelukkig bij zijn huidige team Jordan en zou graag een overstap maken naar een van de top3-teams: Ferrari, Williams of McLaren. Maar nu deze mogelijkheid steeds onwaarschijnlijk wordt is het voor de Italiaan tijd om te kijken wat er verder is op de markt: rijden bij Sauber of misschien blijven bij Jordan.

Peter Sauber had de Italiaan vorig jaar al willen huren en nodigde hem nu dus opnieuw uit. "Het is geen geheim dat we Saubers faciliteiten bezochten vorige week," zei Fisichella's manager, Enrico Zanarini. Fisichella wil op dit moment echter nog niet verder met Sauber.

"We hebben nog niet met Peter Sauber over een contract gepraat," zo vertelt Fisichella. "Mijn doel is nog steeds om bij één van de top3-teams te rijden. Ik zou wel naar Sauber willen als Ferrari haar banden met het team versterkt. Echter, ik rij nu nog bij Jordan en ik wacht op een bevestiging van Eddie Jordan dat Mercedes de krachtbron wordt van de EJ14. Ik zal een beslissing nemen als ik op de hoogte ben van alle meespelende elementen."

MP4-18 misschien wel niet in 2003

Na het vele uitstellen van de introductie van de MP4-18 geeft Ron Dennis nu toe dat de nieuwe auto misschien wat teveel van het goede is voor 2003.

Nadat het team zag dat concurrent Ferrari een grote stap voorwaards deed, concludeerde McLaren dat ze een reuze stap zouden moeten maken in plaats van de auto rustig tot een volgende stap in de evolutie te verhogen. De nieuwe auto is echter nog steeds niet race-klaar en het zal zeker tot op Monza duren voordat de nieuwe bolide te zien zal zijn. En ook daar is de première nog niet zeker.

De MP4-18 heeft ondertussen twee keer de FIA crashtest gefaald. Verder wordt er gezegd dat de auto last heeft van trillingen in de motor en behoorlijke oververhitting. Dennis merkt op dat zijn team misschien de vooruitgang van Ferrari onderschat heeft. Verder denkt hij dat het beter was geweest om de MP4-17D al MP4-18 te noemen omdat de mensen nu nog denken dat McLaren met de oude auto rijdt terwijl de huidige auto "helemaal anders" is dan die van vorig seizoen.

Martin Whitmarsh, managing director van McLaren ziet ook de bui al hangen: "Ik gok dat het onhaalbaar wordt [om de MP4-18 in 2003 te rijden] als we de auto's naar Japan moeten verschepen."

Dienstmeisjes vallen uit raam

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Singapore zijn dit jaar vijftien Indonesische dienstmeisjes uit het raam van hun werkgever gevallen of gesprongen. Men denkt dat de meisjes vaak nog niet klaar zijn voor het vak. Een aantal gevallen wordt nog onderzocht, dat meldde de Indonesische ambassade vandaag.

De regering in Singapore denkt dat een aantal meisjes zelfmoord heeft gepleegd. Dit zou bevestigen dat veel werkgevers hun dienstpersoneel slecht behandelen. Andere diensmeisjes zouden gevallen zijn toen ze de was ophingen of de ramen zeemden.

Uit heel Azië trekken vrouwen naar Singapore om daar als dienstmeisje te gaan werken. Ze zijn echter niet bekend met het drukke stadsleven en hebben lange werktijden. Velen hebben geen enkele vrije dag en mogen het huis waar ze werken niet uit. Werkgevers wordt geadviseerd de paspoorten bij zich te houden, zo kunnen de meisjes niet weglopen.

De regering in Singapore geeft werkgevers nu een handboek met veiligheidstips voor de dienstmeisjes die in hoge gebouwen moeten werken. Ook heeft de regering hen eraan herinnerd dat zij de dood van hun personeel binnen twaalf uur moeten melden.

Minardi gaat toch testen

Ondanks het herenakkoord dat de F1-teams sloten om niet te testen tussen de GP van Engeland en de GP van Hongarije, zal Minardi toch geen vakantie nemen en staan ze donderdag weer op de baan.

Donderdag zal het team, waar ook Nederlander Jos Verstappen voor rijdt, gaan testen op het circuit van Mugello. De doel van de test is om Nicolas Kiesa, de nieuweling in de Formule 1 die Justin Wilson zal vervangen, tijd te geven om aan de PS03 te wennen.

Stoddart hoopt dat de andere teams niet zullen klagen over de test en vindt dat Minardi zich niet aan het testverbod hoeft te houden omdat het één van de vier teams is die al beperkte testtijd heeft buiten de races om. Verder zegt hij dat Minardi zich niet inschreef voor het vrijwillige verbod en dat hij geen klachten verwacht omdat het test zijn om een nieuwe rijder race-ervaring in een F1-auto te geven.

Bomaanslagen in Spaanse hotels

ROLLENDE_BABBA, Grad, Jweetje, Soushkin en vosje_1983 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In twee populaire vakantieoorden in Spanje, Alicante en Benidorm, aan de Spaanse Costa Blanca, zijn dinsdagmiddag bomaanslagen in twee hotels gepleegd. Er zijn in Alicante minstens vier mensen gewond geraakt.

De Baskische terreurgroep ETA heeft de politie kort voor de ontploffingen telefonisch gewaarschuwd voor de bommen. Het hotel Residencia Bahía in Alicante werd kort voor de explosie in aller ijl geëvacueerd. De gewonden vielen niet in het hotel, maar in een naastgelegen pand.

De anonieme beller maakte ook melding van een bom in een hotel in Benidorm, niet ver van Alicante. Ook daar werd het hotel werd geëvacueerd. Voor zover bekend raakte daar niemand gewond.

Stoddart wil Jos houden

Paul Stoddart wil Jos Verstappen bij Minardi houden.

Na de aankondiging van de overgang van Justin Wilson naar Jaguar, zei Paul Stoddart dat hij graag vast zou houden aan zijn andere rijder: Jos Verstappen.

De ervaren Nederlander heeft op dit moment alleen een contract voor dit seizoen, maar na de GP van Hongarije op 24 augustus zal Stoddart proberen Jos ook voor volgend seizoen aan Minardi te verbinden.

"Hij heeft zeker geweldig werk gedaan dit jaar and het is een goede jongen," aldus Stoddart over "onze" Jos.

Polen: Penis op kruis is godslastering

In Polen is een kunstenares veroordeeld vanwege godslastering. Het is voor het eerst dat iemand op deze basis in Polen door een rechter is bestraft.

Kunstenares Dorota Nieznalska maakte twee jaar geleden een kruisbeeld met daarop de afbeelding van een penis. Dat leverde haar op een boete op van 2.000 zloty (zo'n 500 euro). Ook mag ze een half jaar Polen niet verlaten.

Volgens de rechter is het kruis een symbool van opoffering, omdat Christus daaraan gestorven is. Er bestaat volgens hem geen twijfel dat het kruis door de kunstvorm is onteerd. Hij gaf overigens wel toe dat hij geen kunstexpert is.

Peniskruis

Kim Holland stopt pro-porno actie

j0han en Frusciante hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eerder was er al op FOK! te lezen dat de ChristenUnie certificaten uitdeelde aan supermarkten, die weigeren blootbladen te verkopen.

Het gevolg hierop was de actie van pornoactrice en internetondernemer Kim Holland: ze zette een pro-porno actie op. Dit deed ze met de website Christenunie.tv. De actrice was ontzet omdat de ChristenUnie-jongeren geen onderscheid kon maken tussen porno en bloot en begon de website als tegenreactie.

Kim Holland is nu gestopt met haar actie. De site linkt nu weer door naar de officiële site van de ChristenUnie. Het Nederlands Dagblad vindt echter dat Van Holland helemaal moet stoppen met de website Christenunie.tv, ook al verwijst deze nu door naar de officiële site van de politieke partij.

De ChristenUnie hoopt dat Kim Holland het domein vrijwillig zal afstaan. Mogelijk volgt er een juridische procedure als er een associatie tussen porno en de ChristenUnie blijft bestaan op de site, aldus de krant.

De jongeren van de ChristenUnie zijn niet per definitie tegen porno, bloot en seks, maar wel tegen uitbuiting en ongewenste confrontatie: "Wij ergeren ons dat mensen in tv-programma's, in reclames en in open en bloot uitgestalde pornografische lectuur als louter lustobject worden neergezet. De maat is vol! Wij willen niet meer dat in kiosken, benzinestations, boekwinkels en supermarkten pornografie is uitgestald op een manier dat je er niet omheen kunt".

De afgelopen weken haalde de website stopdeporno.nl ruim 9.000 reacties op van mensen, die de toename van bloot en seks in de openbare ruimte zat zijn.

Klant betastte jaren jeugd in IJmuidens café

In café the Old Sailor in IJmuiden blijkt jaren lang een klant actief te zijn geweest die ontuchtige handelingen pleegde met jonge klanten en jeugdig personeel. Het café is onlangs overgegaan in andere handen, en de nieuwe eigenaar J. van Wijk bracht de ontuchtzaak naar buiten, na klachten van zijn personeel. De vorige eigenaar van het door veel jongeren bezochte café trad er niet tegen op.

Van Wijk signaleerde na tips van zijn personeel dat een man, volgens hem een IJmuidenaar die op een woonboot woont vlak bij the Old Sailor, in het café billen en kruis betastte van bezoekers en zijn personeel. De man was een vaste klant van het café. Van Wijk heeft hem daarop de deur uitgezet en een brief geschreven dat hij nooit meer welkom is.

Vervolgens heeft hij een lijst opgesteld van degenen die betast zijn. Deze lijst is aan de politie gegeven. Op de lijst staan zo'n dertien namen, allemaal van jongens, ook van minderjarige.

Nu de zaak in de openbaarheid is gekomen blijkt dat sommige oudere IJmuidenaren zelf in hun jonge jaren ook zijn lastig gevallen door de klant. Sommigen zijn al tegen de dertig jaar, maar durven nu pas aangifte te doen. De klant was in IJmuiden al zo'n 20 jaar actief.

Foppe de Haan kondigt vertrek aan

Foppe de Haan zal zijn laatste seizoen bij de Friezen gaan coachen.

"Er is naast het voetbal meer in het leven en daar wil ik meer inhoud aan gaan geven", aldus de trainer, die vorig seizoen felle kritiek kreeg, toen Heerenveen de draad kwijt leek in de eerste competitiefase.

De Haan (60) is de langst zittende hoofdtrainer in de Eredivisie, al vanaf 1992 is hij coach van Heerenveen. Na afloop van komend seizoen zal hij een andere functie bij de club gaan bekeleden. Welke dat zal zijn, is nog niet bekend.

Poepluiers verstoppen Zaans riool

De gemeente Zaanstad heeft een merkwaardig maar lastig probleem met poepluiers. Vooral in een kinderrijke nieuwbouwwijk bij het centraal station zit het riool regelmatig verstopt met gebruikte luiers en vaatdoekjes. Nog al wat bewoners spoelen die zaken kennelijk gewoon door het toilet.

Het schoonmaken van de riolen kost de gemeente Zaanstad jaarlijks duizenden euro's. Daarom gaat ze nu harder optreden tegen bewoners die luiers door het toilet spoelen.

Bewoners van de nieuwbouwbuurt hebben een waarschuwingsbrief in de bus gekregen. Wanneer dat niet helpt zal de gemeente via camera's in het riool de vervuilers gaan opsporen.

Zweedse neonazi-muziek verdriedubbeld

De Zweedse inlichtingendienst meldt in een verslag dat het aanbod van Scandinavische black-metal muziek met rechts-extremistische teksten, de afgelopen jaren verdriedubbeld is. In 1999 waren er in Zweden zo'n 400 verschillende cd's met racistische teksten te koop, nu al zeker 1.200.

De zogenaamde white power-muziek verspreidt nazistische boodschappen en wordt gebruikt als propaganda om nieuwe (jonge) leden aan te trekken. De straf in Zweden op verspreiding van racistische muziekteksten werd begin dit jaar flink verhoogd. Zo kan iemand die dit soort muziek verspreidt vier jaar achter de tralies verdwijnen.

Volgens de politiecommissaris van de inlichtingendienst is het zeer moeilijk aan te tonen dat het om een misdrijf gaat bij nazi cd's. ''De producenten zijn zich zeer bewust van de straffen en zorgen dat ze zich aan de letter van de wet houden. De teksten gaan over buitenlanders, homoseksuelen en joden, maar die worden niet op zo'n manier beschreven dat het volgens de wet als denigrerend kan worden gekenmerkt''. Een bijkomend probleem is, dat de muziek vroeger vanuit kleine winkeltjes verkocht werd, en nu via internet wordt verspreid.

De commissaris noemt het verder zorgwekkend dat teksten vol haat en geweld tegen bepaalde groepen zo bij jongeren aanslaan.

Meer Nederlanders in buitenlandse cellen

hardcorealways had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er zitten steeds meer Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Uit cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat er nu 2.170 landgenoten in andere landen vastzitten. Vorig jaar waren dat er nog 2.138.

In Duitsland zitten de meeste Hollanders in de cel: 380. In Groot-Brittannië zitten 266 Nederlanders achter de tralies. In Suriname en Frankrijk zitten respectievelijk 206 en 201 Nederlanders vast.

De meeste gevangenen, 1.699, zitten vast voor drugsgerelateerde misdrijven.

De Rooy neemt het op voor Wielinga

Rabobank - ploegleider Theo de Rooy neemt het op voor Tourdebutant Remmert Wielinga.

Wielinga heeft veel kritiek te verduren omdat hij bijna elke lastige etappe op grote achterstand binnen komt.

In de etappe naar Luz Ardiden van gisteren wist Wielinga, tot tevreden van De Rooy, met de bus de finish te bereiken.

"Remmert moest al na enkele kilometers lossen en heeft de halve dag alleen gereden. Pas halverwege de Tourmalet kon hij bij die groep aansluiten. Remmert schiet al in de stress als hij tussen de auto’s komt. Hij moet op dat vlak nog veel leren" vertelde Theo de Rooy.

"Hij rijdt deze etappe toch maar uit en hetzelfde overkwam hem op Alpe d’Huez. Dan kun je toch wel een stukje fietsen. Dat hebben we trouwens in de Dauphiné Libéré wel gezien. Het is wel opmerkelijk, dat hij daar deze problemen van angst in het peloton niet gehad heeft. En daar moest er ook iedere dag geknokt worden voor een goede plaats om de klim te beginnen. Hij kan het dus wel. Maar er is nog veel werk aan de winkel met Remmert Wielinga."

Theo de Rooy irriteert zich aan journalisten die Remmert Wielinga hevig hebben bekritiseerd:

"Drie weken geleden schreven die zelfde journalisten, dat we Remmert mee naar de Tour moesten nemen, want zo’n klimmer had Nederland sinds jaren niet gehad. Het is dan niet fair om hem nu af te kraken. Ook de pers zal geduld met hem moeten hebben. Want we weten allemaal dat hij wel kan fietsen en vooral bergop tot de beteren van het peloton gerekend mag worden"

Dat Wielinga wel degelijk goed kan klimmen bewees hij gisteren op de flanken van Luz Ardiden, waar hij de 47e klimtijd noteerde.

Belgenmop wijkt voor moslimgrap

De Belgenmop is uit en de moslimgrap is in. Dit stelt onderzoeker Theo Meder, socioloog van het Meertensinstituut in Amsterdam. Hij bestudeert de trends van humor en volkscultuur.

De spot met onze zuiderburen domineerde jarenlang de humor in ons land, maar nu hoor je volgens Meder nog maar zelden een grap over Belgen: ''Alleen kinderen vertellen er nog wel eens eentje. Moppen springen in op de actualiteit. Jarenlang wilden we 'de Belgen' maar wat al te graag te kakken zetten. Maar sinds de aanslag van 11 september en de moord op Fortuyn is er veel veranderd. Wij horen nu meer moppen over politiek en bepaalde godsdiensten''.

Uit onderzoek van Meder blijkt dat de typische Belgenmop vooral vervangen is door grollen over moslims.

-
Helaas ziet een aantal mensen het verschil tussen grappen over godsdienst en bevolkingsgroepen niet, en meent racistische grappen te moeten maken. Slotje dus maar.

''Asielaanvraag'' van 35 Belgen

Een groep van 35 Belgen uit Vlaanderen heeft gisteren symbolisch politiek asiel aangevraagd op het gemeentehuis van Hulst (Zeeland). Er werd bewust voor Hulst gekozen, omdat dit volgens de groep ''de meest Vlaamse stad'' van Nederland is.

Het motto van het politiek asiel was 'Beschaamd om Belg te zijn'. De Vlamingen vinden namelijk dat er 10 miljard euro per jaar in de bodemloze put van de Waalse economie wordt gepompt, terwijl de Waalse politiek er een ''erezaak van maakt te bijten in de hand die haar voedt''.

Volgens de groep van 35 wordt er in België te veel geluisterd naar de Walen en te weinig naar de Vlamingen.

Nieuw overzicht voor reviews op FOK!

Op zoek naar een oude FOK! review van een CD of een game? Altijd al de reviews van "pluisje" of "TripleM" leuk gevonden en benieuwd naar wat ze nog meer hebben geschreven?

De laatste tijd hebben we achter de schermen gewerkt aan een nieuw reviewoverzicht en een nieuwe indeling voor reviews. Het overzicht staat sinds vanochtend online en is hier te bekijken.

Je kunt het overzicht opvragen door in de menu-balk boven in beeld op het woordje "Reviews" te klikken, of door op het verticale geschreven woord "Reviews" te klikken in de Update Tracker aan de linker kant.

Column: Sportjournalist? Klinkt als een hobby.

In deze zwoele dagen is het voor mij een ultiem genot om op mijn balkon te zitten en een klein televisietoestel neer te zetten met daarop de tour de France. Dan met een biertje in mijn hand te kijken naar zichzelf afpeigerende mannen die door wonderschone gebieden rijden. Het verslaan van een wielerronde is uiteraard erg moeilijk daar de spanning pas echt groot is bij de finish en zo’n etappe makkelijk een uur of 5 a 6 in beslag neemt. Dus de verslaggever wijdt uit over het gebied waar de renners zich in begeven, wat het verleden op deze route aan memorabele gebeurtenissen heeft opgeleverd en hoe de renners zich langzamerhand strategisch in het peloton of kopgroep manoeuvreren. De bekende stem van het sportjournaal instituut, die komt uit mijn mono-boxje in de portable tv, is natuurlijk van Mart Smeets die in de studio zit naast ex-wielrenner Erik Breuking. Op een gegeven moment constateert Mart dat de renners in die hitte al aardig kapot zitten, Erik vult dit aan door te zeggen: "En bedank dan ook dat dit nog een stuk vals plat is. "Vals plat? Noem jij dit vals plat?" reageert Mart hoorbaar geschokt. "Ja, drie procent is vals plat,’ antwoordt Breuking. "Dit is toch echt geen vals plat hoor," voegt Mart toe om zijn eigen mening kracht bij te zetten.

Weer aanslag op tempel in Kashmir

Er is weer een aanslag op een Hindoetempel in India gepleegd. Bij twee bomaanslagen op een heilige Hindoetempel in Kashmir zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Ook raakten 42 mensen gewond. Tevens werd een legerkamp aangevallen.

Dit is gemeld door India. De explosies gebeurden in Katra bij de tempel van Vaishno Devi. Het doel was een gaarkeuken waar gratis maaltijden worden uitgedeeld. Op het moment van de aanslag waren ruim tweehonderd mensen aanwezig in de omgeving van de tempel.

Autoriteiten vrezen dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen. Volgens India zitten moslimmilitanten achter de aanslag. Zij willen niet dat India en Pakistan zich verzoenen.

Na de bomaanslagen op de tempels werd een ook legerbasis in het Indiase deel aangevallen door moslimmilitanten. Hierbij kwamen zeker vier soldaten om.

Na jaren van spanningen en dreigingen tussen de nuclaire grootmachten proberen het islamitische Pakistan en het hindoeïstische India voorzichtig toenadering te zoeken. Kashmir is de inzet.

Duits rijbewijstoerisme neemt toe

Bazza had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het rijbewijstoerisme naar Limburg van Duitsers is sterk aan het toenemen. Vaak zijn de Duitsers automobilisten, die in Duitsland hun papiertje hebben moeten inleveren. Ze maken gebruik van mazen in de wet. Ook betalen de Duitse automobilisten woekerprijzen aan stromannen om in Nederland een nieuw rijbewijs te halen.

De examinatoren van het CBR krijgen in de Limburgse examencentra tientallen veroordeelde Duitsers in de auto. ,,Een groot probleem, waar we machteloos tegen zijn'', zegt I. Heldens van het CBR.

Het bureau beschikt niet over exacte statistieken, omdat het vanwege de privacywetgeving niet toegestaan is de nationaliteit van de kandidaten te registreren. ,,Maar onze examinatoren horen natuurlijk direct als er een Duitser instapt. Is zo iemand van gevorderde leeftijd en bijzonder bedreven in het rijden, dan weet je het wel. Want ruim 95 procent van de kandidaten is 19 of 20 jaar en nog niet zo bedreven. Onze mensen komen er dan vrij snel achter dat de persoon in kwestie in Duitsland het rijbewijs is kwijtgeraakt'', aldus Heldens. Ze wijst erop dat het rijbewijstoerisme jaren geleden in Limburg alleen in Venlo werd geconstateerd, maar nu vooral in Zuid-Limburg.

De Duitsers omzeilen op een listige manier de wetgeving. Iedereen die 185 dagen of langer ingeschreven staat in Nederland, mag hier rij-examen doen. Stromannen rekruteren de kandidaten via advertenties in Duitse dagbladen. Ze zorgen tegen betaling van ongeveer tienduizend euro voor een schijnadres. Meestal komen die adressen uit de grote steden in het westen van het land:daar wordt minder gecontroleerd op daadwerkelijke bewoning en is de pakkans een stuk geringer. De stromannen zoeken vervolgens vlakbij de grens een rijschool voor de noodzakelijke lessen en het aanvragen van het examen.

Omdat veel rijscholen de truc principieel verwerpen, vragen de tussenpersonen het dubbele van het lesgeld van ongeveer 36 euro. Dat bedrag dient de Duitse kandidaat zelf op te hoesten.

De geslaagden gaan na het halen van het examen naar de stad van schijnbewoning om het roze papiertje af te halen. Een tijdje later 'verhuizen' ze weer. De Duitsers kunnen dan weer rijden met het Nederlandse rijbewijs, dat ook in Duitsland geldig is.

Rolstoeler gearresteerd voor inbraak

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden: Rolstoeler verdacht van inbraak

De politie in Eindhoven heeft een man in een rolstoel aangehouden. De rolstoeler wordt verdacht van het plegen van een inbraak.

De man zou de inbraak gepleegd hebben in een huis aan de Celebeslaan in Eindhoven. De bewoner van het huis hoorde glasgerinkel in zijn keuken. Toen hij ging kijken, zag de bewoner de man in een rolstoel hard wegrijden. Uit de keuken bleek een tosti-ijzer ontvreemd te zijn. De politie hield de invalide man aan op de Stationsweg.

Roze Maandag Tilburg trekt veel bezoekers

Lex_de_OD-OK-Man en AllesvoorjeGsm.NL hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Tilburg hebben ruim 300.000 mensen afgelopen maandag de Roze Maandag van de kermis bezocht. Dit is ongeveer net zo veel als het afgelopen jaar. Dat schat de politie. Het evenement is volgens een woordvoerster van de gemeente rustig verlopen. Roze Maandag is het homo-integratiefeest van de Tilburgse Kermis. Het is de drukste dag van de negen dagen durende kermis.

Zangeres Esther Hart opende de Roze Maandag. Zij nam eerder dit jaar deel aan het Eurovisie songfestival in Riga. Hart zong het songfestivallied One more night en een aantal andere nummers.

Bij de opening van Roze Maandag was ook een groot aantal bekende mensen uit de homoscene aanwezig, zoals Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol en oud-voetbalscheidsrechter John Blankenstein. Diverse sprekers benadrukten tijdens de opening het unieke karakter van het homo-integratiefeest: homo's, lesbo's en hetero's die samen een groot feest vieren op de Tilburgse kermis.

Illegale straatrace eist een slachtoffer

QuietGuy had ons via de newssubmit een heschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank. Ook pven, johan, AllesvoorjeGsm.NLen Zon bedankt voor jullie bijdragen.

Een 27-jarige man is afgelopen maandag tijdens een illegale straatrace in de Laan van Barcelona in Dordrecht om het leven gekomen.

Kort voor de finish van de race schepte het slachtoffer, woonachtig te Dordrecht, een motorrijder. Zijn identiteit is onbekend. Hoe deze motorrijder er aan toe is, was gisteren nog niet bekend. De motorrijder was doorgereden. De politie is nu op zoek naar de man.

Theo H. krijgt verlenging TBS

Basd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Arnhem heeft het gerechtshof de tbs van Theo H. met nog eens twee jaar verlengd. Theo H. is inmiddels zestig jaar oud. Hij is de langszittende tbs'er van Nederland. De man zit al 43 jaar in een kliniek. Hij krijgt mogelijk wel meer vrijheid.

De advocaat van Theo H. vindt dat zijn cliënt de laatste jaren meer vrijheid moet hebben. Het gerechtshof in Arnhem heeft nu bepaald, dat er overleg tussen het ministerie van Justitie en de advocaat moet komen. Samen moeten ze proberen om een geschikte alternatieve opvang voor Theo H. te zoeken.

Het hof zei een afweging te maken tussen de belangen van de maatschappij en die van de verdachte. Naarmate een individu langer in tbs-behandeling zit, nemen zijn belangen toe, aldus het hof. De uitspraak kan gevolgen hebben voor alle andere langzittende tbs'ers in Nederland.

Theo H. is in 1960 veroordeeld vanwege ontucht met minderjarigen. Hij heeft volgens het Pieter Baan Centrum en de Van Mesdagkliniek, waar hij nu verblijft, een onbehandelbare pedofiele geaardheid. Beide klinieken zijn van mening dat het het vrijlaten van Theo H. een té groot risico vormt. De man zou een gevaar voor de samenleving zijn.

Grygera voor 4 jaar naar Ajax

Zdenek Grygera speelt de komende vier seizoenen voor Ajax. De Tsjechische international van Sparta Praag verklaarde dit zelf op de officiële website van de club. Grygera zou zelfs al medisch gekeurd zijn en verklaarde dat hij maandagavond met de Amsterdamse club tot overeenstemming is gekomen.

Dinsdag komt de voorzitter van Sparta naar Amsterdam voor de afrondende gesprekken. Grygera verkoos Ajax boven AS Monaco, dat ook interesse had. Grygera: "Ajax is een fantastische vereniging en heeft het heel goed gespeeld. Het had niet zoals Monaco problemen om de overgang te financieren." Het feit dat zijn landgenoot Tomás Galásek ook bij Ajax speelt, was voor de keuze van de getalenteerde speler van groot belang.

De 23-jarige Grygera is zowel in het centrum van de defensie als aan de rechterkant inzetbaar. In die zin heeft trainer Ronald Koeman dus niet alleen een opvolger (naast Julien Escudé) voor Cristian Chivu, maar ook voor Hatem Trabelsi, mocht deze nog vertrekken. De Tunesiër schat een vertrek uit Amsterdam op vijftig procent.

Na etappe 15

Lance Armstrong sloeg toe in de rit bij uitstek. Jan Ullrich bleek te moeten passen. De druk ligt daarmee op de tijdrit van aanstaande zaterdag. Er zijn nu nog 151 renners op weg naar Parijs.

Etappe 15 Bagnères-de-Bigorre - Luz-Ardiden

Gele trui: Lance Armstrong (US Postal)
Groene trui: Baden Cooke (FDJeux.com)
Bolletjestrui: Richard Virenque (Quick Step - Davitamon)
Witte trui: Denis Menchov (iBanesto.com)
Strijdlustigste renner: Sylvain Chavanel (Brioches La Boulangère)
Rode lantaarndrager: Hans de Clercq (Lotto-Domo)

Incidenten:
Opgave Marco Milesi (Vini Caldirola), niet gestart
Opgave Fred Rodriguez (Vini Caldirola), vermoeidheid
Opgave Leonardo Bertagnolli (Saeco), vermoeidheid

Organisatie:
Opgave Axel Merckx (Lotto Domo), uit de koers genomen wegens overschrijding van de tijdslimiet, eindtijd 5:23:30 (limiet: 5:15:15)
Guido Trentin (Cofidis) kreeg een boete van 100 Zwitserse Francs voor het niet tekenen voor de start
Cédric Vasseur (Cofidis) kreeg een boete van 50 Zwitserse Francs, 5 strafpunten en 10 strafseconden voor het hangen aan de ploegwagen
Steve Zampieri (Vini Caldirola) kreeg een boete van 100 Zwitserse Francs, 10 strafpunten en 20 strafseconden voor het hangen aan de ploegwagen
Patrice Halgand (Jean Delatour) kreeg een boete van 50 Zwitserse Francs voor ongerechtigd eten
De ploegbaas van Jean Delatour kreeg een boete van 200 Zwitserse Francs voor voornoemd delict
De ploegbaas van Team Bianchi kreeg een boete van 200 Zwitserse Francs voor het niet opvolgen van aanwijzingen van de wedstrijdleiding

De Belgen draaien beroerde Tour

Waar een Belgisch team goed verdient in de Tour, is het met de prestaties van de nationale renners droevig gesteld. In Luz-Ardiden kwam Axel Merckx (LOT) te laat over de streep.

In de etappe naar Loudenvielle verdween ook Rik Verbrugghe (LOT) al uit koers. Beste Belg Kurt van de Wouwer (QUI) staat nu op een 69e plaats op 2 uur en 17 seconden van Lance Armstrong. Naast Van de Wouwer zijn ook Christophe Brandt, Serge Baquet, Hans de Clercq (allen LOT), Mario Aerts (TEL) en Marc Wauters (RAB) nog in koers. Nog vier Belgen staan bij de eerste honderd, dat is tenminste nog iets wat de Hollanders de Belgen niet kunnen nazeggen.

'Rabobank ploeg draait verlies'

Quick Step - Davitamon is het best verdienende team in de huidige Tour. De ploeg met onder meer bergkoning Richard Virenque, Michael Rogers, Paolo Bettini en de Nederlander Servais Knaven, doet het goed. Het Nederlandse Rabobank moet echter op de kleintjes letten.

Prijzengeld in euros
1 Quick.Step-Davitamon 48597
2 US Postal Service-Berry Floor 44305
3 Fassa Bortolo 42162
4 Euskaltel-Euskadi 39417
5 Crédit Agricole 36957
6 FDJeux.com 35779
7 Team Telekom 34792
8 iBanesto.com 33566
9 Team Bianchi 31750
10 Team CSC 29535
11 Ag2r-Prévoyance 22629
12 Brioches La Boulangère 21633
13 Jean Delatour 18016
14 ONCE-Eroski 16710
15 Team Saeco 14849
16 Lotto-Domo 13784
17 Vini Caldirola 13516
18 Alessio 13409
19 Rabobank 11676
20 Cofidis, Le Crédit par Téléphone 8187
21 Gerolsteiner 7806
22 Kelme-Costa Blanca 5022

Punten ronde 16

Met de rustdag in het vizier was Lance Armstrong vandaag als eerste thuis. De Amerikaan voerde andermaal spektakel op, waar hij eerder nog door een veld zijn Tour bekortte, haakte hij gister een pet aan zijn stuur, wat hem een val kostte. Gelukkig besloot Tyler Hamilton de koers voor hem even te neutraliseren. Armstrong en medeslachtoffer Mayo konden in de remonte toeslaan en werden één en twee.

De etappezege ging vandaag verdiend naar psaiko, die met 221 punten de juiste formatie had opgesteld. Nog niet eerder deze Tour scoorde hij zo hoog. sniper20 deed het met 215 punten als tweede ook niet beroerd.
In de top van het klassement deden de nieuwe nummer vier wb, nummer zeven remcov en nummer elf Quitter ieder goede zaken met 200+ scores. Leider Magerusz zag de concurrentie vooral naderen. Engelaartje nam de tweede plaats over van Lionking.

Nog één Pyreneeën rit ligt voor ons. Dan zijn er nog vier etappes, waaronder de tijdrit! Er zijn nog 50 teams met een afstand kleiner dan 200 punten tot de prijzenposities. Volop spanning dus, de laatste week is begonnen!

De redactie


Uitgevallen renners tot nu toe: Marc Lotz (RAB), Levi Leipheimer (RAB),
Angel Vicioso (ONC), Fabio Baldato (ALE), Jesus Maria Manzano (KEL),
Alessandro Petacchi (FAS), Jaan Kirsipuu (AG2), Olaf Pollack (GER), Luis
Perez (COF), Michael Rich (GER), Marco Velo (FAS), Aitor Gonzalez (FAS),
Volodymir Gustov (FAS), Sven Montgomery (FAS), Nicola Loda (FAS), Ignacio
Guttierez (KEL), Antonio Tauler (KEL), Samuel Sanchez (EUS), Pierre
Bourquenoud (JEA), Eddy Mazzoleni (VIN), Lilian Jegou (CRE), Jimmy Casper (FDJ),
Stefano Zanini (SAE), Andréas Klöden (TEL), Angelo Furlan (ALE), Joseba Beloki (ONC), Stefano Garzelli (VIN), Tobias Steinhauser (GER), Jens Voigt (CRE), Stéphane Auge (CRE), Matthew Wilson (FDJ), David Etxebarria (EUS), Unai Etxebarria (EUS), Pietro Caucchioli (ALE), Danilo Di Luca (SAE), Torsten Schmidt (GER), René Haselbacher (GER), Raffaele Ferrara (ALE), Davide Rebellin (GER), Robert Hunter (RAB), Robert Fédrigo (CRE), Andrej Hauptman (VIN), Rik Verbrugghe (LOT), Marco Milesi (VIN), Fred Rodriguez (VIN), Leonardo Bertagnolli (SAE) en Axel Merckx (LOT)

Turk doet meer moeite dan Nederlander

Luldrop, Allanon666 en hardcorealways hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Werkloze Turken doen meer moeite aan werk te komen dan werkloze autochtone Nederlanders. Autochtone Nederlanders zijn veel passiever bij het zoeken naar een baan. Dat concludeert arbeids- en organisatiepsycholoog Edwin van Hooft aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ongeveer 70 procent van de werkloze Turken is actief op zoek naar werk, ruim een kwart wacht af en 5 procent is helemaal niet op zoek. Van de autochtone werklozen is 45 procent actief op zoek, wacht bijna eenderde af en zoekt een kwart helemaal niet.
Laatste reviews en specials
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
©FOK.nl e.a.