Vier verdachten in zaak gedode Tilburger (18)

TiEZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft in totaal vier verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn bij de dodelijke steekpartij in de Tilburgse wijk Reeshof afgelopen vrijdagavond; daarbij kwam een 18-jarige jongeman (Bart Raaymakers) uit die plaats om het leven. Drie van de vier verdachten zijn 18 jaar, de vierde is een 20-jarige man. Alle verdachten wonen in de Reeshof; zij en de groep van 3 jongeren kenden elkaar niet. De vier worden dinsdag voorgeleid aan de officier van justitie in Breda.

In het onderzoek waaraan behalve 20 politiemensen werken, draait ook de Koninklijke Marechaussee mee; één van de verdachten is militair. Tot op heden heeft het onderzoek duidelijk gemaakt dat een groep van drie jongeren, waaronder het slachtoffer, vrijdagavond op de Reeshofdijk geconfronteerd werd met de 4 verdachten. De groep van 3 was op de fiets, de groep verdachten op een bromfiets en een scooter. De confrontatie liep op enig moment uit op een vechtpartij die zich voortzette in de Dalenstraat. Daar liep het slachtoffer de steekwonden op.

''Etterbuilen''

Burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg heeft op Omroep Brabant ontkend dat de politie de situatie op de plek van de misdaad onderschat zou hebben. Volgens buurtbewoners is het al lange tijd onveilig en worden er daar mensen beroofd en overvallen.

Volgens Stekelenburg was de situatie niet zo erg dat de politie extra maatregelen had moeten nemen. Hij omschrijft de verdachten overigens als 'etterbuilen'. Mensen die dergelijk geweld gebruiken, zijn volgens de burgervader zonder meer zo te omschrijven. Volgens omstanders is het slachtoffer tijdens een beroving meerdere malen gestoken en is hij liggend op de grond nog geschopt. Stekelenburg is erg geschrokken door het voorval.

Stekelenburg is ook bezorgd over mogelijk oplaaiend racisme wat na de steekpartij in de wijk kan plaatsvinden. Verslaggevers tekende op straat termen op als ''het zijn weer die zwarte apen''. Volgens de burgemeester ligt de grens tussen goed en kwaad niet bij blank en zwart. Je hebt zowel blanke- als zwarte etterbuilen, zo zei hij. Wel moet er bekeken worden of er bij bepaalde bevolkingsgroepen meer elementen rondlopen die crimineel gedrag vertonen. Als dat zo is moet de overheid niet schromen om daar bovenop te springen en daar gericht aandacht aan besteden, aldus Stekelenburg.

In de Tilburgse wijk De Reeshof is verslagen gereageerd op de dood van de 18-jarige buurtgenoot. Familie en vrienden legden zaterdag en zondag bloemen en brieven neer op de plek van het misdrijf en hielden er een wake.