Kinderen onhygiŽnisch getatoeŽerd

Vijftien jongeren uit Den Helder worden deze week aan een infectieonderzoek van de GGD onderworpen zo meldt het Noord-Hollands Dagblad. Mogelijk hebben ze het Hiv-virus opgelopen bij de onhygiŽnische wijze waarop ze zijn getatoeŽerd.

Onder de groep bevinden zich ook veertien- en vijftienjarigen. De onhygiŽnische tatoeŽerder, Tattoo Patrick uit de Balistraat in Den Helder, oefende en tekende namelijk driftig op lichaamsdelen van minderjarigen. De hobbyist zette de tekeningen voor een paar euro of bij een bekende voor niks.

Volgens verhalen die de GGD hebben bereikt, zou tattoo Patrick de tatoeŽernaald meermalen bij verschillende personen hebben gebruikt. Dit vergroot, door bloedoverdracht, het risico op ziekten als hepatitis A, B en hiv.

Gerenommeerde Helderse tatoeŽerders spreken schande van het werk van hun amateur-collega. ,,Prutswerk'', noemt de eigenaar van Tattoo studio Outline de tattoos bij de minderjarigen. Meer dan eens krijgt hij een verdrietige tiener in zijn zaak om een scheve tattoo op te knappen tot een kunstwerk.

''En al zou zijn werk er wťl goed uitzien: wie gaat in hemelsnaam een onderarm van een minderjarige onder kalken? Dan ben je niet wijs'', aldus de tattoo-shop eigenaar.

De politie kan overigens weinig doen tegen een tatoeŽerder die zich niet aan de richtlijnen van de GGD houdt. Er bestaan geen wettelijke regelingen voor. Politiewoordvoerster F. de Maar zegt: ,,Ik durf het zo niet te zeggen of we hem kunnen aanpakken. Waarschijnlijk zal er een civiele procedure aangespannen kunnen worden door ouders van minderjarigen maar verder valt er weinig tegen te beginnen.''
Ook justitiewoordvoerder R. Lievaart kan geen antwoord geven op de vraag of een tatoeŽerder van minderjarige kinderen vervolgd kan worden.