Onderzoek: Wereldomroep is overbodig

De Wereldomroep is voor meer dan 80 procent overbodig. Dat concludeert het onderzoeksbureau McKinsey. Dit bureau heeft onderzoek gedaan hoe de publieke omroep efficiënter kan werken in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de NOS. Het conceptrapport kwam in handen van het televisieprogramma NOVA.

Het onderzoeksbureau stelt voor om de Wereldomroep met maximaal 83,5 procent (40, 1 miljoen euro) te korten. Volgens de onderzoekers is de omroep op vele terreinen overbodig en kan worden volstaan met een afgeslankte versie, die zich voornamelijk op de Antillen en Suriname moet richten.

Eventueel kan het ook minder drastisch volgens het bureau. In het minst erge scenario moet de Wereldomroep 57,6 procent van haar budget inleveren, een bedrag van 27,6 miljoen euro.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft al geschokt gereageerd. "Dit betekent eigenlijk concreet het einde van de Wereldomroep, alle mensen komen op straat te staan. Het komt er op neer dat de Wereldomroep opgeheven wordt", aldus secretaris T. Bruning.